5 semne ale instalarii depresiei functionale. Iata prin ce se deosebeste de depresia obisnuita…

00000000000.12

Stim cu totii cum arata depresia obisnuita, insa acest tip de depresie este diferit.

In termeni simpli, o persoana care sufera de depresie functionala, sufera si experimenteaza anumite sentimente, dar nu arata acest lucru, pentru ceilalti este un om absolut fericit. Au existat cateva cazuri cand pacientii cu depresie functionala s-au sinucis.

In acest articol, va vom prezenta unele semne care vorbesc despre instalarea depresiei functionale.

1. Autocritica excesiva

Daca omului ii apar foarte des ganduri autocritice, acest lucru ii poate afecta negativ sanatatea. Exemplu unui astfel de comportament, pot fi urmatoarele fraze: a) Sunt un ratat; b) Nu-mi iese nimic; c) Nu sunt capabil de nimic, etc. Si toate acestea pot suna sub forma de glume. Astfel de ganduri vor contrazice modul in care persoana ce sufera de acest tip de depresie vrea sa para in fata altora, si anume o persoana de succes si respectata.

2. Se incarca la serviciu

Din exterior, poate parea ca omul se descurca foarte usor cu munca sa, cand, de fapt, lucreaza pana la epuizare. In unele cazuri, persoanele care sufera de acest tip de depresie vor depune eforturi mari doar pentru a se prezenta la munca si pentru a-si indeplini sarcinile. Ca urmare, omul poate cauta alinare in alcool sau droguri.

3. Dependenta de alcool/droguri

Problema este ca din exterior acesti pacienti pot arata ca alcoolicii obisnuiti si atunci chiar si cei dragi nu-si vor putea da seama ce se intampla cu adevarat. Omul care sufera de depresie functionala se deosebeste de cel dependent de alcool prin urmatoarele: a) el incearca in orice mod sa-si justifice comportamentul; b) cantitatea de alcool consumata zilnic este de cateva ori mai mare decat cantitatea admisibila; c) petrece timpul in compania unor alcoolici; d) dimineata are o stare de rau constanta; e) pierderea interesului pentru hobby-ul preferat.

4. Victima accidentelor

Ai observat ca unul dintre prietenii sau apropiatii tai, dintr-o data a devenit neatent si poate poate sparge cu usurinta o farfurie sau fiind ingandurat pe drum sa se loveasca intr-un stalp? Atunci cand omul nu se poate concentra chiar si pe cele mai simple sarcini, situatia se inrautateste considerabil si il urmareste sentimentul de frustrare.

5. Sentimentul constant ca traieste in zadar

Desi dintr-o parte totul poate arata bine, de fapt, oamenii care sufera de depresie functionala se simt fara speranta, pentru ca nu pot obtine ajutorul de care au nevoie. In consecinta, le apar ganduri suicidare, intrucat isi pierd interesul pentru viata. Pentru asta exista chiar si un termen medical – anhedonia. Aceasta faza este cea mai periculoasa dintre toate, dar problema este ca la exterior persoana nu va arata nefericita.

Sursa; https://relatii.net/

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi