Anorexia si bulimia – care sunt semnele si ce putem face

87149362_3070866786280655_4165470600346730496_n

Tulburarile de alimentatie sunt boli caracterizate de un comportament obsesiv fata de mancare si ingrijorare excesiva fata de aspectul propriului corp. Ele afecteaza atat aspectul fizic, cat si diferite functii neurobiologice ale creierului.

Nivelul scazut de vitamine si minerale duce la pierderea echilibrului electrolitilor ceea ce rezulta in incetinirea functiilor creierului si probleme cardiace, anemie, caderea parului, probleme gastrice si alte simptome fizice. Bolile de alimentatie au cele mai mari rate de mortalitate dintre toate bolile psihice.

Asadar, e de inteles de ce preocuparea legata de tulburarile de alimentatie a devenit mai mare.

In acest articol, vom descrie anorexia si bulimia, avand in vedere ca au cea mai mare rata de mortalitate dintre toate tulburarile psihice.

Dar cum ne dam seama cand persoanele de langa noi se confrunta cu astfel de probleme?

Sunt ele observabile cu ochiul liber?

Exista un mod prin care putem preveni astfel de boli?

Putem ajuta persoanele care se confrunta cu anorexie si bulimie?

Anorexia si bulimia

In general, se considera ca astfel de probleme sunt rezultatul mofturilor adolescentelor, care nu isi doresc decat sa atinga standardele impuse de anumite reviste sau platforme online, insa, desi sunt mai frecvente in cazul femeilor tinere, ele afecteaza atat femei cat si barbati, indiferent de varsta.

Anorexia Nervosa

Femeia sau barbatul ce sufera de anorexie se confrunta cu o frica obsesiva de a lua in greutate si refuza sa mentina o greutate sanatoasa. Aceste persoane sunt dornice sa isi imbunatateasca imaginea corporala prin pierderea kilogramelor intr-un interval de timp nerealist, fiind mereu nemultumite de modul in care arata. De asemenea, sunt permanent preocupate de mancare si de cantitatea de calorii consumate, afectand negativ viata sociala, relatiile cu familia si alte dimensiuni importante.

Bulimia Nervosa

Persoanele care sufera de bulimie tind sa consume cantitati mari de mancare intr-o perioada scurta de timp, pierzand controlul. Dupa un astfel de episod, tind sa fie nelinistite, anxioase si regreta cantitatea de mancare consumata. Pentru a scapa de caloriile in plus vor apela la strategii nesanatoase, precum: folosirea laxativelor, provocarea fortata a starii de voma si sportul practicat in exces. Acest comportament alimentar se desfasoara de obicei in secret, deseori trecand neobservat de cei din jur. Persoanele care se confrunta cu bulimie au o lipsa de control mult mai mare decat cei ce sufera de anorexie. De asemenea, le este destul de rusine ca se confrunta cu aceasta boala, spre deosebire de cei ce sufera de anorexie, care se mandresc cu greutatea lor mica, iar starea de sanatate precara tinde sa le provoace placere.

Cum putem observa o tulburare alimentara?

  • Alterarea greutatii. 

Un om nu trebuie sa aiba o greutate foarte mica pentru a suferi de o tulburare alimentara. De multe ori, ca in cazul bulimicilor, greutatea lor nu se schimba exagerat, dar tinde sa fluctueze.

  • Preocuparea despre imaginea corporala. 

Daca observati ca un om face deseori comentarii negative asupra imaginii sale corporale, este preocupat intr-un mod obsesiv de unele detalii, insista ca trebuie sa slabeasca, ati putea sa va puneti niste semne de intrebare. De asemenea, ati putea observa ca persoana respectiva tinde sa poarte haine largi, pentru a-si ascunde corpul.

  • Preocupare obsesiva asupra caloriilor. 

Persoanele cu tulburari alimentare tind sa calculeze orice cantitate de mancare consumata.

  • Exercitii fizice obsesive

Persoana tinde sa petreaca ore intregi facand sport, calculeaza numarul de calorii arse si nu accepta ca rutina sa ii fie intrerupta.

  • Schimbari de dispozitie. 

Persoanele cu tulburari alimentare pot dezvolta depresie, anxietate, pot pierde interesul in activitati sociale pe care obisnuiau sa le faca cu placere, devin iritabile, inchise.

  • Folosirea laxativelor, a pastilelor, provocarea fortata a starii de voma. 

Acesta este unul dintre principalele semne de ingrijorare prezentate de persoanele cu tulburari de alimentatie.

Daca suntem atenti la toate aceste semne, putem remarca aceste comportamente ingrijoratoare. Trebuie sa luam in considerare faptul ca persoanele cu tulburari de alimentatie sunt experte in ascunderea semnelor care le-ar putea „da de gol”.

Cum putem ajuta un apropiat care sufera de tulburari alimentare?

Acest subiect este destul de delicat, intrucat aceste persoane considera de multe ori ca obiceiurile lor alimentare nu sunt neaparat nesanatoase si le considera adecvate pentru ei, ba chiar sanatoase. Ele pot nega ca au o problema, se pot infuria sau pot incerca sa va indeparteze. Cand abordam un astfel de subiect, este important sa o facem cu calm, sa ne exprimam motivul de ingrijorare intr-un mod lipsit de agresivitate, de preferat intre patru ochi, deoarece este un lucru destul de personal si stanjenitor.

Documentarea atenta asupra problemelor de alimentatie te va ajuta sa intelegi comportamentul mult mai bine. Evita sa faci comentarii cu privire la greutatea lui, nu il bate la cap ca mananca prea mult sau prea putin si axeaza-te strict pe motivele tale de ingrijorare si ce anume le provoaca.

Ofera-i constant asigurari. Aceasta boala este greu de vindecat daca persoana respectiva nu isi doreste acest lucru si de cele mai multe ori este nevoie de ajutorul unui specialist. Medicul poate evalua starea sanatatii, poate diagnostica eventuale complicatii sau afectiuni care apar pe fondul tulburarilor alimentare si il poate ajuta sa depaseasca aceste lucruri, fiind specializat in acest domeniu.

Surse: http://psihoteca.ro/anorexia-si-bulimia-care-sunt-semnele-si-ce-putem-face/

Statistici ale Asociatiei pentru Prevenirea si Tratarea Tulburarilor de Alimentatie (APTTA)

How eating disorders affect the neurobiology of the brain

Eating Disorders: Causes, Symptoms, Signs and Clinical Complications

Tulburarile de alimentatie

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi