Ce inseamna sa fii aproape deprimat

33907_490212176010_8203824_n

Sa fii aproape deprimat nu inseamna sa suferi de depresie. Este doar o stare de spirit proasta, care te poate face sa te simti obosit si lipsit de energie. Nu vei putea savura momentele bune ale vietii si nici nu vei avea randament la serviciu. Este o zona gri, aflata intre cea neagra, a depresiei, si cea alba, a dispozitiei normale.

Exista un mic test care te ajuta sa-ti dai seama daca esti aproape deprimat. Incearca sa raspunzi la urmatoarele intrebari concepute de psihologul Shelley Carson de la Departamentul de Psihologie al Universitatii Harvard, SUA:

  • Nu te mai bucuri de lucruri care inainte erau amuzante? 
  • Esti mereu nervos si exagerezi in situatii obisnuite? 
  • Gasesti mereu scuze sa nu-ti mai petreci timpul cu prietenii sau familia? 
  • Ti se pare ca „actionezi din inertie“ si ca orice zi pare foarte lunga?
  • Te simti foarte stresat si ai impresia ca niciodata nu vei reusi sa-ti rezolvi toate problemele?

Daca la oricare dintre aceste intrebari raspunsul este afirmativ, atunci esti „aproape deprimat“. Si nu esti singurul. Studiile sugereaza ca sunt peste 12 milioane de americani care au simptome de depresie, insa nu indeajuns de severe incat sa necesite tratament de specialitate, noteaza adevarul.ro, care citeaza CNN.   

La Universitatea Harvard s-au studiat efectele acestei „aproape depresii“ si a altor tulburari incomplete care afecteaza calitatea vietii individului.

Oamenii care sunt „aproape deprimati“ semnaleaza un numar de probleme care, desi par neimportante, afecteaza negativ ritmul vietii: nu au satisfactii la locul de munca, se simt nefericiti in casnicii sau in relatiile amoroase, au probleme de anxietate, simt ca nu au control asupra propriei vieti si se simt inferiori altor oameni. De fapt, cei „aproape deprimati“ se simt chiar mai rau decat cei care chiar sufera de depresie.   

Desi „aproape depresia“ nu este o problema mintala serioasa, este asociata cu un stres accentuat si cu suferinta. Plus ca mai exista o problema: cercetarile indica faptul ca aproape 75% din cazurile de „aproape depresie“ vor evolua in cazuri de depresie serioasa, daca nu sunt recunoscute simptomele si nu sunt vindecati la timp.  

Depresia este o problema grava. Oamenii deprimati prezinta un risc de patru ori mai mare de a face boli de inima si de sase ori mai mare de a deceda in urma unui infarct in comparatie cu cei care nu sunt deprimati.

Mai mult, cei care sufera de depresie au un risc de sinucidere si de 16 ori mai mare decat ceilalti.  

Asadar, este extrem de important sa recunoastem simptomele acestei „aproape depresii“ si sa facem tot ce este necesar pentru a reduce efectele ei.

Sursa: https://sanatate.bzi.ro

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi