Cum ne oglindesc relațiile din viata noastra?

33907_490212176010_8203824_n

In cursul procesului de vindecare, ajungem cu ”lucrul interior” intr-una dintre cele mai interesante si dificile zone: zona relatiilor.

Relatiile sunt OGLINZI a ceea ce se intampla in interiorul nostru.

Acele lucruri ce ne deranjeaza la partener si ne declanseaza reactii emotionale sunt cele mai nerezolvate (si nerecunoscute) probleme din noi insine.

Acceptand ideea ca partenerul (iubitul, prietenul) ne ofera cea mai semnificativa reflexie a bunelor / relelelor noastre, putem folosi relatia drept o platforma accelerata de transformare alchimica interioara.

Vorbesc acum despre relatiile cele mai semnificative pentru noi, cele mai intime si apropiate: cele cu persoanele la care tinem cel mai mult (parinti, soti, parteneri, iubiti, prieteni foarte apropiati).

Aceste relatii se dovedesc a fi ”terenul de antrenament” cel mai dificil, dar si cel mai eficient pentru vindecarea noastra interioara.

Integrarea feminin-masculin si echilibrarea polaritatilor se face mult mai usor intr-o relatie, decat de unul singur.

Este important sa diferentiem intre cele doua categorii de ”vibratii”: masculine / feminine, care exista in fiecare dintre noi, indiferent de sexul biologic caruia ii apartine corpul nostru.

Chiar daca suntem femei sau barbati, cu totii intrupam si exprimam in fiecare minut atat energii masculine, cat si energii feminine.

Este util sa le sistematizam si diferentiem, pentru a le putea intelege mai bine si pentru a putea recunoaste mai bine ce se intampla in fiecare dintre noi.

Energia masculina este focalizata, in timp ce energia feminina expansiva si creativa (barbatii se concentreaza mai bine, femeile sunt mai difuze, mai imprastiate dar mai creative).

Energia masculina este rationala, liniara, clara, logica, asertiva, obiectiva, orientata spre atingerea scopurilor, competitiva si analitica.

Scoala moderna, modul in care este organizat sistemul de invatamant actual este strict masculin.

Salile de clasa sunt structurate, cu banci si pozitii fixe pentru copii, orele sunt organizate dupa programe stabilitate dinainte, obligatorii si impuse tuturor, indiferent de preferinte.

Disciplina scolara este la fel de stricta precum cea din armata: ridicatul in picioare, salutatul profesorilor, uniforma, regulile ce trebuie respectate, sub amenintarea pedepsei, competitia scolara continua, comparatia frecventa cu cei din jur, ierarhia si premierea ”celui mai bun” – toate acestea sunt atribute strict masculine.

Energia feminina este intuitiva, visatoare, colaborativa, pasionala, receptiva, empatica, emotionala, adaptata la facut mai multe activitati in acelasi timp si armonizata cu fluxul de energie.

Societatea moderna descurajeaza existenta energiei feminine in orice sistem analizam: invatamant, sanatate, economie / finante, industrie sau agricultura. Partea de imaginatie, de visare, de contemplare, de stat / relaxat si visat cu ochii deschisi, creativitatea dar si colaborarea / comunicarea – sunt descurajate la maxim.

La scoala, colaborarea este numita trisare si este aspru pedepsita, mai ales la examene.

In multe servicii si job-uri, colaborarea nu este bine vazuta, desi aparent companiile fac mereu campanii de ”team building” si petreceri in care sa aduca laolalta oamenii sa ”socializeze”.

Dar mesajul este clar: puteti sa socializati pe discutii banale si superficiale (vreme, familie, calatorii), dar cand este vorba de ”treaba” si ceva serios, aici intervine competitia, focalizarea si ”cine este cel mai bun”.

Energia feminina este putin inteleasa si deloc integrata in majoritatea oamenilor si in societatea vestica. Aici predomina energia masculina in mod evident.

In relatii, energia feminina este cea care furnizeaza ”sarea si piperul” – adica subiectele cele mai interesante de TELENOVELA.

DRAMA.

Relatiile inter-umane ofera terenul favorit pentru ”DRAMA” si pentru partea ”interesanta” a vietii.

Intr-o relatie, energiile feminine si masculine ale ambilor parteneri se impletesc si realizeaza un dans subtil, intalnindu-se intr-un loc comun numit INCREDERE si DESCHIDERE / ACCEPTARE.

DA, oricat de straniu pare, modul in care se realizeaza cea mai importanta munca interioara este atunci cand FEMININUL are incredere in MASCULIN si MASCULINUL ACCEPTA si se deschide spre FEMININ.

Aceste doua miscari ale energiei par initial opuse si dificil de realizat.

Pentru ca feminul nu poate avea incredere in masculin, exista un istoric de tradare, inselare, inimi zdrobite, durere si suferinta.

Iar masculinul in nici un caz nu este dispus sa se deschida si sa accepte feminitatea.

Aici este miezul Despre relatii, partea ”fierbinte” a telenovelei.

Si cheia JOCULUI VIETII.

Incercam sa-mi analizez propriile mele relatii apropiate si am inceput cu relatiile cu tata si mama.

Increderea in masculin a disparut de cand tatal meu ”m-a parasit”, plecand fara sa-si ia ramas bun.

Tata a fost navigator si in copilaria mica, disparea de acasa, in timp ce eu dormeam.

Am atatea amintiri legate de ”aparitia” lui brusca acasa si apoi, disparitia la fel de brusca, incat senzatia de parasire si abandon a tot crescut, mai ales in copilaria foarte mica.

Observ si la alti copii de navigatori, pe care ii consult la cabinet, aceeasi senzatie interioara de neincredere in masculin si stare de abandon / parasire.

Chiar daca in realitate nu este o parasire / un abandon, senzatia interioara / trairea copiilor este CA SI CUM ar fi abandonati / parasiti.

Mama nu poate sa indeplineasca si rol masculin / si rol feminin, chiar daca ar fi cea mai echilibrata persoana (cu energiile masculine si feminine deja armonizate).

Ea se poate stradui si poate face cat de bine cu putinta reuseste, dar absenta persoanei masculine declanseaza traume emotionale la copii.

Mai ales pentru fetite (si femeile care devin ulterior), increderea in masculin va fi totdeauna problematica.

Va fi nevoie de multa putere si lucru interior sustinut pentru a vindeca rana de abandon / de parasire si a reintegra energia masculina in propria inima.

Iar mama care isi asuma si rol masculin / pe langa cel feminin devine uneori prea ”regulatoare”, prea dominatoare, autoritatea ei este uneori exagerata si este perceputa ca ”un mic tiran”.

Da, o iubesc pe mama, este cea care m-a crescut si m-a format ca si persoana.

Dar in acelasi timp, detest fixitatile si rigiditatile sale, detest faptul ca nu reuseste sa depaseasca relatia ”mama-copil” si se poarta cu mine, adultul de 50 de ani, de parca as avea in continuare 5 ani si detest starea de neputinta si inadecvare pe care o resimt in relatia cu ea.

Traiesc un conflict interior la fiecare interactiune cu mama mea, de aceea integrarea elementului feminin in propria mea viata este atat de problematica si uneori chinuitoare.

Am observat ce interesant se intampla relatiile cu toti oamenii din exterior, cum oglindesc dinamica masculin / feminin pe care deja am discutat-o.

Aproape cu toti barbatii cu care ma intalnesc am relatii bune, de colaborare si de admiratie (l-am admirat mereu pe tatal meu, barbatul special care a fost), dar de pe o pozitie de neincredere si rezervare (ma astept ca oricand acei barbati sa dispara din viata mea).

Asa incat, acea deschidere si caldura a inimii nu exista in relatia mea cu barbatii.

Relatiile mele sunt ”reci” si eficiente.

Iar in relatia cu toate femeile simt frecvent cum apare ”dominatia” (cine impune celorlalti ce sa faca). Cine ”are dreptate” si cine nu are dreptate.

Exact relatia autoritara a mamei cu mine se regaseste in relatia mea cu toate celelalte femei din viata mea.

Imi este greu sa aleg alte modele relationale cu cei apropiati.

Pentru ca am doar aceste doua modele fundamentale, si le aplic inconstient, in toate relationarile mele.

Chiar cand am devenit constienta de aceste modele, am asistat uimita la aplicarea lor ”automata”, indiferent de intentia mea voita de a schimba ceva. Am realizat ca am repetat aplicarea modelelor reactionale primare atat de mult timp, incat ele au devenit entitati de sine-statatoare, pe care nu le mai pot controla volitional.

Pur si simplu SE INTAMPLA DE LA SINE.

Este util sa facem aceste analize si sa intelegem cum ne pozitionam.

Va invit pe voi toti ca in aceasta saptamana sa urmariti in propria voastra viata energiile feminine si masculine, in principalele relatii in care sunteti implicati.

Daca traiesc parintii vostri, urmariti dinamica relatiilor cu tata / mama si modul in care voi insiva intrupati ”o mama” / sau ”un tata” in viata voastra zilnica.

Va place cum sunteti ca si femeie / ca si barbat?

Va simtiti confortabil cu energiile feminine  / masculine pe care le exprimati in relatiile voastre apropiate (si in intreaga viata)?

Sunteti curajosi si fermi, va aparati punctul de vedere si aveti incredere in propriile puteri?

Daca aveti energiile masculine bine echilibrate, va veti simti centrati si stabili in orice moment al vietii.

Sunteti creativi, imaginativi, faceti planuri interesante pentru propria viata si sunteti deschisi si flexibili la fluxul de energie si tot ce aduce viata?

Atunci si propria femininitate, fluida si dinamica, are loc sa curga armonios in viata voastra.

Asa cum spuneam, locul in care femininul si masculinul se intrepatrund este acel loc numit INCREDERE / ACCEPTARE.

Este exact locul in care apar cele mai multe conflicte si suferinte.

Este INIMA DRAMEI.

Este exact locul din care incep bolile.

Radacinile bolilor sunt emotionale.

O boala, o suferinta fizica – are o ”samanta” emotionala, reprezentata de o stare emotionala conflictuala si un ”teren” fizic, reprezentat de greselile de dieta / stil de viata, care permit ”samantei” emotionale sa se prinda, sa creasca si sa se transforme intr-o planta cotropitoare ce va acoperi starea de echilibru, de bine si de sanatate

De aceea, in procesul de vindecare, nu este suficient sa discutam despre tratamente (naturale sau chimice), dieta sau stil de viata, ci si despre identificarea si echilibrarea conflictelor emotionale ce initiaza toate dezechilibrele.

Pentru aceasta saptamana, ar fi interesant pentru fiecare femeie sa contemple posibilitatea de a avea o mai mare incredere in masculin, iar pentru fiecare barbat, de a avea o mai mare acceptare si deschidere spre feminin (in interior si exterior).

Si apoi, sa exploram pentru fiecare dintre noi, cum partea masculina (logica, rationala, focalizata si structurata) se poate deschide spre partea feminina, intuitiva si clarvazatoare?

Si desigur, cum aceasta parte feminina poate avea incredere in partea masculina?

Toate acestea petrecandu-se in interiorul nostru – ca dupa aceea sa poata fi proiectate si in exteriorul nostru – in relatiile cu cei apropiati.

Va doresc tuturor sa aveti o alta saptamana de multe revelatii interesante.

Si mai ales, sa fiti buni si blanzi cu voi insiva.

Doar constatati si fiti uimiti de profunzimea jocului omenesc numit VIATA.

Sursa: http://www.centrulnatura.ro/despre-relatii/

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi