Dependenta afectiva in relatia de cuplu

dependenta afectiva
Dependenta afectiva este o tulburare mentala care, doar recent a trezit in Europa interesul in randul clinicienilor si cercetatorilor din diferite domenii ale psihologiei.

Dependenta afectiva se incadreaza in categoria new addictions (dependente noi), unde se includ toate formele de dependenta, fara o implicare a unor substante de natura chimica (medicamente, alcool, droguri, etc.).

Obiectul de dependenta, in acest tip de tulburare, este reprezentat de un comportament sau realizarea unor activitati care fac parte din viata de zi cu zi.

Astfel de comportamente, la unele persoane, pot avea o conotatie patologica si afecteaza existenta acestora si sistemul relational, cauzand astfel consecinte grave (pe langa dependenta emotionala, in categoria new addictions putem include: dependenta de jocurile de noroc, internet, cumparaturi, locul de munca, sex si hrana).

Putem defini dependenta afectiva ca o forma patologica de dragoste caracterizata printr-o lipsa constanta de reciprocitate in relatia de cuplu, in care unul dintre parteneri (in 99% din cazuri femeia) joaca rolul de daruitor de dragoste neconditionata si vede in legatura cu celalalt, de multe ori dificila sau evaziva, singurul motiv pentru existenta lor.

Cautarea continua a dragostei are toate caracteristicile dependentei de substante, bazandu-se pe aceleasi principii:

• Fiorul: senzatia de placere, pe care dependentul o resimte atunci cand este cu partenerul. Aceasta senzatie ii este esentiala si necesara ca sa se simta bine, nereusind sa o obtina in alte moduri;

• Toleranta: dependentul cauta un angajament de lunga durata, petrecand din ce in ce mai mult timp doar cu partenerul, reducand tot mai mult propria autonomie si relatiile cu ceilalti;

• Absenta: absenta partenerului (pentru motive de munca, de exemplu) induce dependentului o stare de alarma. Exista necesitate puternica de a-l avea prezent fizic pe celalalt, iar dependentul simte ca traieste doar atunci cand partenerul ii este aproape.

Persoana iubita este vazuta ca si singura sursa de satisfactie, activitatile zilnice sunt neglijate si singurul lucru important este timpul pe care il petrece alaturi de persoana iubita.

Care sunt principalele cauze ale dependentei afective?

Cauzele trebuie cautate in dinamica familiala, unde persoana dependenta si-a construit o imagine de sine bazata pe sentimentul de a fi inadecvat, nevrednic de iubire.

Nivelul stimei de sine este direct proportional cu abilitatea de a se sacrifica pentru persoana iubita.

Acestia sunt oameni care pot tolera tradarea sau violenta din partea partenerului deoarece fara el s-ar simti complet pierduti si fara un rost in viata.

De asemenea, trebuie sa tinem cont de faptul ca multe femei, dependente afectiv, au experimentat abuz sexual, abuz fizic si emotional in copilarie.

Cum se creeaza dependenta afectiva fata de partener?

Dependenta afectiva se naste inainte de inceperea relatiei de cuplu. O persoana dependenta de afectiune cauta la nivel inconstient un partener care are deja toate acele caracteristici care o vor face sa sufere.

Chiar si atunci cand se termina o relatie (in mod normal dependentul este abandonat), acesta va gasi un nou raport, in care va pune in aplicare aceeasi dinamica de cuplu.

Dependenta emotionala isi are radacinile in relatia din copilarie cu parintii. Dependenta fata de celalalt este o conditie naturala in lumea animalelor si mai accentuata la oameni, mai ales in primii ani de viata, atunci cand dezvoltarea cognitiv-emotionala si formarea identitatii nu sunt inca finalizate.

Se considera ca relatia cu adultii este instrumentul prioritar in cunoasterea Sinelui si a lumii care ne inconjoara. Un adult ajunge sa fie dependent de afectiune deoarece pe vremea cand era copil a primit mesaje continue din partea parintilor ca nu e vrednic de iubire sau atentie.

Adesea, actualii dependenti emotional au fost copii care au trebuit sa creasca prea repede si au trebuit sa aiba grija de parintii lor, invatand ca singura modalitate de a obtine dragostea este sa te sacrifici pentru celalalt.

Ce uneste copii care sufera de dependenta emotionala este o situatie de lipsa de afectiune din partea adultilor, iar in perioada maturitatii ei vor incearca sa umple si sa compenseze izvorul afectivitatii cu atitudini exagerat de protectore si de control asupra partenerului.

Cum sa infrunti dependenta emotionala a partenerului?

Echilibrul in cuplu se bazeaza intotdeauna pe dialog, respectul de sine si recunoasterea celuilalt ca individ inainte de partener. Daca lipseste cel putin unul dintre aceste trei ingrediente trebuie reinceputa relatia de acolo.

Fiecare dintre noi poate sa fi trecut printr-o perioada de dependenta afectiva: abilitatea de a iesi din aceasta situatie si de a crea o noua relatie, autentica, consta in capacitatea fiecaruia de a deveni constienti de aceasta problema, de a se confrunta cu partenerul si de a negocia pentru a concepe o baza noua, lasand la o parte ipocrizia si infruntand temerile reciproce.

In cazul in care disconfortul si suferinta devin prea grele si pot afecta afecta grav viata de zi cu zi, este bine sa se consulte un psiholog.

Scopul procesului terapeutic este reprezentat de constientizarea propriilor slabiciuni, care pot deveni o noua forta si pot dezvalui capacitatea de a imbunatati viata.

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi