Depresia: 10 explicatii fascinante ale unei stari de neinteles

suflet-boala-600x400

Persoanele depresive se simt fara ajutor, fara speranta, cred ca nu sunt bune de nimic si ca vietile lor le-au scapat de sub control. Este usor de constatat, dar mult mai greu de tratat si, in plus, mult mai greu de trait in astfel de situatii. Este mai mult de cat a te simti rau tot timpul sau a te gandi ca viata nu are niciun sens. Iata 10 lucruri fascinante despre depresie care ofera cateva explicatii ale unor situatii complexe si foarte des intalnite.

1. Nu exista scopuri precise

Persoanele depresive au tendinta de a generaliza si a abstractiza. ,,mereu mi se intampla acelasi lucru, nu-mi pasa…”. Din acest motiv persoanele depresive tind sa aiba scopuri mai generale decat cele care nu sunt depresive. Spre exemplu, persoanele depresive isi spun lor insele ,,vreau sa fiu fericit”, dar nu-si propun nimic concret pentru a realiza acest obiectiv. Persoanele non-depresive, in schimb, au scopuri mult mai precise: ,,voi tine legatura cu familia mea, sunand in fiecare saptamana”. Fiind mai precise, scopurile specifice au sanse mai mare de realizare decat cele generale.

2. Meditarea

Unul dintre simptomele importante ale depresiei este meditarea. Persoanele aflate in depresie au tot timpul ganduri care le alearga prin minte. Din nefericire degeaba ii spui unei persoane depresive sa nu se mai gandeasca la lucruri deprimante. Este inutil deoarece tratarea simptomelor depresiei presupune, intr-o anumita masura, preluarea controlului asupra atentiei acelei persoane. O metoda care poate fi de ajutor in aceasta situatie este tehnica mindfulness (se refera la concentrarea atentiei pe momentul prezent). Aceasta tehnica presupune concentrarea doar asupra clipei prezente, in loc de regretele pentru lucruri ce s-a intamplat in trecut sau ingrijorari pentru ce va fi in viitor.

3. Aplicarea mindfulness la copii

De vreme ce tehnica mindfulness este utila in combaterea depresiei, de ce nu ar fi folosita si la educarea copiilor?

Un studiu recent a aratat ca folosirea tehnicii mindfulness in scoli reduce probabilitatea unor episoade de depresie viitoare. Daca un copil poate invata sa-si controleze atentia de la o varsta frageda, din fericire va avea acest dar pentru tot restul vietii sale.

4. Depresia afecteaza memoria

Unul dintre simptomele cele mai putin cunoscute ale depresiei este acela ca afecteaza in mod negativ memoria. De-a lungul timpului studiile efectuate au aratat ca persoanele depresive au probleme in mod special cu memoria declarativa, adica acea memorie care se refera la lucruri specifice cum ar fi numele sau locurile. Una dintre explicatiile pentru acest lucru poate fi accea ca persoanele depresive isi pierd capacitatea de a face diferenta intre experiente similare. Este de fapt un alt aspect al tendintei de generalizare. De asemenea, depresia afecteaza si alte tipuri de memorie, inclusiv capacitatea de a-si aduce aminte diferite sensuri sau de orientare in spatiu.

5. Dificultati de amintire a perioadelor bune

Cu siguranta, datorita problemelor de memorie si a starii depresive, poate fi dificil pentru depresivi sa-si aminteasca de perioadele bune. O metoda care poate ajuta este crearea unui ,,palat al memoriei”, ca un magazin virtual cu amintiri fericite la care sa se intoarca atunci cand sunt momente dificile. Chiar daca acest studiu este inca la inceput el aduce in atentie un instrument care poate fi util pentru persoanele depresive.

6. Realismul depresivilor

Exista anumite dovezi care arata ca felul in care depresivii privesc lumea este mai realist decat felul in care o fac non-depresivii, aceasta teorie se numeste realismul depresivilor. Non-depresivii tind sa fie un pic prea optimisti, ei cred ca au performat mai bine decat au facut-o in realitate si, de asemenea, isi prevad performante mai bune decat cele pe care le obtin in viitor. Spre deosebire de acestia, depresivii isi evalueaza performantele intr-un mod mult mai obiectiv. Deci, in anumite privinte, depresivii sunt mai realisti.

7. Perceptia exacta a timpului

Un exemplu al acestei mod de evaluare obiectiv este perceptia timpului. Un studiu recent a demonstrat ca persoanele depresive au o perceptie mai corecta a timpului decat persoanele non-depresive. Acest lucru este explicat prin faptul ca persoanele care sufera de depresie usoara isi concentreaza atentia pe curgerea timpului mai mult decat pe influentele exterioare.

Perceptia corecta a timpului nu poate fi considerata o consolare pentru depresivi, dar ofera indicii cum este distribuita atentia la aceste persoane si de ce acestora li se pare de cele mai multe ori ca timpul se scurge cu greu.

8. Exercitiile trateaza depresia

Este evident ca exercitiile aduc o stare de bine pe termen scurt, dar pot ele cu adevarat sa trateze depresia pe termen lung? O evaluare recenta facuta dupa 26 ani de cercetari demonstreaza ca da. Studiile efectuate dovedesc ca exercitiile pentru depresie nu ii fac pe depresivi doar sa se simta mai bine pe moment, dar ajuta totodata la absenta unor episoade viitoare de depresie. Nu e de mirare deci ca exercitiile prescrise de specialistii in tratarea depresiei sunt apreciate si cerute de tot mai multa lume.

9. Mai multa durere fizica

Se pare ca depresivii experimenteaza totodata un grad mai mare de durere fizica. Un studiu recent a demonstrat ca persoanele carora li s-a indus o stare depresiva au suportat mai greu durerea fizica. Atunci cand unor oameni sanatosi li s-a indus o stare de tristete prin ganduri negative si muzica depresiva, s-a observat cum creierul lor a perceput durerea mai intens din punct de vedere emotional, ceea ce i-a condus sa considere durerea ca fiind mult mai neplacuta.

10. Modul de a gandi

De obicei oamenii cred ca depresia este cauzata in mare parte de evenimentele importante si dureroase din viata. Acest lucru este adevarat, insa depresia are de asemenea legatura cu modul in care oamenii reactioneaza la aceste evenimente si cu siguranta, cu modul cum reactioneaza, in mod obisnuit, la factorii de stres din fiecare zi. Intr-un studiu, participantii care au avut reactii emotionale puternice la evenimente relativ neinsemnate au fost mai predispusi sa sufere de simptome depresive la evaluarea efectuata 10 ani mai tarziu.

Importanta modului de a gandi, impreuna cu factorii genetici si evenimentele circumstantiale au fost evidentiate de un alt studiu care a aratat ca gradul de depresie este influentat de modul in care oamenii se gandesc la problemele cu care se confrunta.

Desi trecutul unei persoane si nici experienta de viata acumulata nu pot fi schimbate, este posibil ca acea persoana sa fie ajutata sa-si schimbe felul in care gandeste si sa invete strategii pozitive de abordare a problemelor care sa contribuie la reducerea nivelului de stres.

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi