Esecul la un examen este o lectie de viata

AFISARE REZULTATE BACALAUREAT - IASI

Probabil multi dintre noi am avut in viata macar un esec la un examen important. Pe langa frustrarea, supararea si rusinea suportate, de cele mai multe ori a trebuit sa ne confruntam si cu mustrarile parintilor. In unele situatii, esecul unui examen poate arunca adolescentul in pragul unei depresii care, daca nu este observata la timp, poate conduce la situatii nefericite.
In urma cu o luna, toate televiziunile si ziarele prezentau rezultatele dezastruoase de anul acesta de la bacalaureat. In aceasta situatie, multi adolescenti, pe langa frustrarea de a nu fi trecut examenul, in loc sa plece linistiti in vacanta ori sa se pregateasca pentru admiterea la facultate, sunt acum in situatia ingrata de a se pregati din nou pentru bacalaureat. Aceasta situatie este insotita si de mustrarile parintilor, care, de multe ori, in loc sa-si incurajeze si sa-si motiveze copiii pentru a invata si a reusi la examenul din toamna, ii descurajeaza, adresandu-li-se cu expresii de genul: “Vezi, daca invatai ca X, acum plecai la mare” sau “Cum sa reusesti sa intri la facultate, cand nici Bac-ul n-ai fost in stare sa-l iei?”. Sigur, au dreptate, dar acesti factori pot arunca adolescentul intr-o stare de depresie care poate conduce la situatii extrem de grave, precum suicidul. Se cunoaste cazul elevului din Craiova care, dupa ce a picat la bacalaureat, s-a sinucis cu arma de vanatoare a tatalui sau, nesuportand nereusita.
Parintii si copilul trebuie sa fie o echipa
Psihologul Alina Maria Blagoi din cadrul “Cabinetului Individual de Psihologie” din Bucuresti ofera cateva directii de abordare a unei situatii de acest gen si, mai ales, cum sa se previna deznodamantul fatal: “In primul rand, depresia poate fi prevenita prin impartirea materialului care este necesar studierii, astfel incat sa nu se ajunga la momente de panica si ingrijorare ca nu poate fi parcurs pana la data examenului. In cazul unui esec la examen, tanarul trebuie sa fie sustinut, incurajat, inconjurat cu afectiune si caldura, inteles, si nu mustrat, pedepsit, certat. Parintii trebuie sa mentina o relatie de apropiere cu adolescentul, sa petreaca mai mult timp cu acesta, sa discute deschis despre nevoile si trairile lui, fara reprosuri. Pentru a depasi aceasta perioada critica ar trebui sa se creeze o echipa intre parinte si elev, sa-l incurajeze pentru a depasi momentele de frustrare, anxietate si depresie”. De asemenea, doamna psiholog Blagoi sugereaza ca parintii sa stie in orice moment care este starea sufleteasca a copilului lor, astfel incat sa nu il lase singur pe acesta cu povara si grija examenului. “Pe langa toate acestea, este necesar si un mod de viata sanatos, format dintr-o dieta corespunzatoare, o alimentatie naturala, somn suficient, activitati sportive sau hobby-uri”, mai spune psihologul amintit.
Izolarea este un semn de depresie
Daca insa parintii observa ca tanarul are tendinta de a sta singur, de a se izola de prieteni, fiind apatic, fara pofta de viata, abatut, ingandurat, trist, obosit, iritat, inseamna ca s-a instalat depresia. De asemenea, alte semne ale acestei boli pot fi: accese de plans foarte dese, incapacitatea de concentrare si de luare a unei hotarari, stari de insomnie sau, din contra, un somn prelungit, lipsa poftei de mancare si scaderea in greutate, ori un apetit exagerat si, automat, si cresterea in greutate.
Daca depresia e severa, elevul trebuie sa fie vazut de medic
“Este foarte important ca tanarul sa invete sa-si exteriorizeze sentimentele, eliberandu-se de cele care nu ii fac bine – furia, mahnirea, frustrarea, pentru a merge inainte. Esecul poate fi inteles ca o lectie de viata din care sa se invete ceva si la care sa nu se mai ajunga, sa se identifice lacunele si sa se umple golurile. Este necesar ca tanarul sa-si fixeze obiective, tinte clare, scop precis pentru a merge mai departe. Intoarcerea in trecut nu mai are nici o valoare, asa ca trebuie vazut viitorul. In jurul acestor tineri trebuie sa existe persoane pline de viata, optimiste, care sa le transmita speranta, incurajare, incredere in fortele proprii. Daca depresia este severa, atunci este indicat sa se apeleze la un specialist, iar acesta, in functie de caz, va indruma tanarul catre consiliere sau psihoterapie de grup ori psihoterapie individuala. In acest caz, eu as recomanda psihoterapia de grup pentru a-i arata adolescentului ca nu este singurul in situatia aceasta, ca sunt in viata obstacole mult mai greu de trecut, ca situatia prin care trece nu este cea mai grava si ca daca exista persoane care au reusit sa depaseasca situatii mult mai dificile, cu siguranta va reusi si el”, a mai spus psihologul Alina Maria Blagoi.
In cazul nereusitei la un examen, fie el foarte important, cum este bacalaureatul, este indicat ca tanarul sa priveasca partea pozitiva a lucrurilor si sa se gandeasca ca beneficiaza si de o a doua sansa pentru a sustine un examen si a reusi. Nu putine au fost cazurile in care oameni care au realizat lucruri deosebite pe plan profesional nu au reusit sa ia din prima examenul de bacalaureat sau de admitere la universitate.

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi