Ce este gelozia deliranta?

17

Cercetatorii italileni de la Universitatea din Pisa au descoperit recent aria cerebrala ce coordoneaza mecanismele implicate in producerea geloziei delirante, afectiune cunoscuta si sub denumirea de “Sindromul Othello”.

Manifestari

Gelozia deliranta sau sindromul Othello este o tulburare psihologica ce consta in impresia individului privind presupusa infidelitate a partenerului. Afectiunea mentionata poate determina o serie de manifestari agresive, precum urmarirea insistenta a altei persoane si hartuirea acesteia, comiterea unei crime sau sinuciderea, parand a fi provocata de un dezechilibru intervenit intr-o anumita regiune cerebrala. Potrivit savantilor din Peninsula mecanismele neuronale care produc asa-numitul “Sindrom Othello” apar in cortexul frontal ventro-medial, o regiune cerebrala care coordoneaza procesele cognitive si afective. Potrivit declaratiilor oamenilor de stiinta italieni, acestia au elaborat un model teoretic bazat pe observatiile clinice efectuate asupra unor persoane ce sufereau de schizofrenie, alcoolism si Boala Parkinson si care prezentau manifestari asemanatoare cu cele ale bolnavilor de gelozie deliranta. Atentia specialistilor s-a concentrat mai ales asupra persoanelor din ultima categorie, tratamentele aplicate acestora putand consta in administrarea unor medicamente care pot stimula productia de dopamina.

Dezechilibru

Cercetarile empirice asupra cauzelor neurologice ale aparitiei geloziei aflandu-se intr-o faza incipienta, sunt necesare studii suplimentare pentru depistarea cauzelor biologice. Specialistii sunt de parere ca daca gelozia poate fi considerata un sentiment normal, sarcina lor este de a descoperi dezechilibrul biochimic care o poate transforma intr-o obsesie periculoasa. Ideea ca relatia cu persoana iubita este singurul lucru important din propria viata, interpretarea gresita a comportamentului si a sentimentelor partenerului, precum perceperea ruperii relatiei cu acesta ca pe o catastrofa sunt simptome care, in final, pot conduce la un comportament agresiv si la comiterea unor acte de violenta extrema. Oamenii de stiinta spera ca o cunoastere mai buna a circuitelor cerebrale si a dezechilibrelor biochimice ce pot conduce la diferite forme de manifestare a geloziei delirante pot ajuta la o identificare mai rapida a subiectilor vulnerabili fata de astfel de afectiuni.

Sursa:

Va multumesc,

Psiholog Aina Blagoi