„Nu ma pofti, ca nu-ti dau nimic in plus fata de nevasta ta!“ – O lectie pentru barbati de la Regina Maria

descărcare (2)

Unul dintre cei mai importanti duhovnici ai Ortodoxiei, parintele Arsenie Papacioc, a lasat in scrierile sale sfaturi importante pentru familie. Intr-una dintre pilde vorbeste despre femeie si rolul esential al acesteia in familie, despre iubirea si respectul pe care barbatii trebuie sa li-l acorde, pentru a nu ajunge la divort.

Tinerii care urmeaza sa se casatoreasca trebuie sa fie convinsi inca de la inceput ca doresc sa faca acest pas, pentru a nu se trezi la scurt timp ca au fost inselati de sentimente si doresc sa divorteze.

Intr-unul dintre interviurile acordate pentru doxologia.ro, Arsenie Papacioc, supranumit si “Patriarhul Dobrogei” spune ca femeia “nu trebuie luata in casatorie numai pentru satisfactia aceasta strict omeneasca. Dumnezeu asa a hotarat sa se placa unul pe celalalt, dar scopul este altul”. Si femeia este sfatuita sa invete sa-si pretuiasca barbatul, sa stie sa-l aleaga pe cel “adevarat”.

Cand se ajunge la despartire

“In casnicie se intra prin foarte multe transformari si lucruri neprevazute, acest lucru datorat, in special, marilor intimitati. Nasterea de copiii nu se face numai citind. Copiii se nasc in modul cel mai normal posibil, de catre toate femeile, fie imparateasa, fie femeie de rand, dar si la una si la cealalta este acelasi lucru. Deci, va rog foarte mult, cuvantul „femeie” va trebui sa fie pe viitor mult mai respectat, pentru ca inseamna, asa cum v-am mai spus, „imparateasa daruitoare”. De altfel, intreaga Sfanta Scriptura este daruire totala”.

Despre divorturi, parintele Arsenie Papacioc avea o atitudine categorica. Era clar ca cei doi au gresit de la bun inceput, daca se ajungea la despatire.

“In cazul divorturilor, oamenii au gresit cand s-au casatorit. Dar Biserica accepta divortul ca sa nu se strice armonia in viata. Ca sa se evite desfranarea, Biserica a ingaduit casatoria a doua si a treia. Daca s-a maritat in graba, pentru ca baiatul are cravata frumoasa, pentru ca are marca de masina nu stiu de care… Tinerii sa nu se grabeasca la o casatorie numaidecat din motive materiale. Vad ca mai mult femeile sunt inselate de barbati.

La Casa Regala, atunci cand traia Regina Maria, s-a intamplat ca un soldat din garda a poftit la frumusetea ei. N-a avut de lucru si-i marturiseste acest gand si prietenului sau tot din garda. Acesta se duce si-l spune reginei. Atunci regina l-a chemat si l-a intrebat:
‒ Ai nevasta?
‒ Am, sa traiti, Majestate!
Atunci regina i-a poruncit majordomului:
‒ Adu doua pahare cu apa!

Vine majordomul cu paharele si le pune pe masa. Si regina ii spune soldatului respectiv:
‒ Uita-te bine la aceste doua pahare. Cum e paharul acesta, la fel e si celalalt! Cum e nevasta ta, asa sunt si eu! Nu ma pofti, ca nu-ti dau nimic in plus fata de nevasta ta!
‒ Sa traiti Majestate!

Deci, frumusetea este la acea femeie pe care o iubeste barbatul, cu care s-a cununat. O alta femeie care-l incanta nu-i da nimic in plus din punct de vedere fiziologic fata de ce-i ofera sotia lui. Doar ca este alta inima, alta educatie, alt angajament, alta prezenta… Femeia toate aceste daruri frumoase le risipeste atunci cand ia de barbat un sot natang. Cand aflu ca si-a batut sotia ma supar foarte rau…”.

Sursa:  “Parintele Arsenie Papacioc, Despre armonia casatoriei”, editie ingrijita de Ieromonah Benedict Stancu, Editura Elena, Constanta, 2013.

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi