Relatiile de cuplu disfunctionale – Cum iti dai seama daca esti intr-o relatie codependenta?

SONY DSC

Codependenta se poate defini ca dependenta de anumite persoane, comportamente sau obiecte. Codependenta este nereusita de a-ti controla sentimentele, compensata prin controlul exercitat asupra oamenilor, obiectelor sau evenimentelor exterioare. Pentru codependenti, controlul sau lipsa acestuia este elementul central al fiecarui aspect al vietii lor. Codependenta se poate manifesta ca dependenta fata de o alta persoana. In cazul codependentei interpersonale, persoana afectata este atat de captivata de celalalt, incat sentimentul identitatii personale – al sinelui – este grav diminuat, inabusit, aproape eliminat de personalitatea si problemele celuilalt.

Exista doua motive principale pentru a-ti analiza viata si a solutiona problemele create de codependenta, daca acestea exista. Primul se refera la calitatea propriei tale vieti, la nevoia de a o face mai buna, mai usor de controlat si la evitarea greselilor majore. Al doilea motiv ii priveste direct pe copii, atat pe proprii tai urmasi, cat si pe cei care traiesc in jurul tau. Codependenta are un impact ce se perpetueaza de-a lungul mai multor generatii. Problemele care apar intr-o generatie o afecteaza pe urmatoarea si o condamna pe cea care vine dupa ea, daca nu se rupe acest cerc vicios.

 1. Persoana codependenta este dominata de una sau mai multe obsesii. Comportamentul codependentilor nu poate fi intotdeauna definit ca „negativ“; de fapt, unele obsesii, cum ar fi aceea de a munci, sunt apreciate pozitiv in anumite cercuri sociale. Indiferent de valoarea pozitiva sau negativa care i se atribuie, obsesia exista. Unele dintre impulsurile de necontrolat se refera la alcool, droguri, agresiuni fizice, tulburari de nutritie, dependente sexuale. Altele se manifesta mai subtil, dar nu mai putin constrangator: mania de a numara obiectele, de a le aranja geometric ori de a le alinia, obsesia de a-ti spala mainile frecvent.
 2. Persoana codependenta este marcata si sufera din cauza situatiei problematice din familia in care a crescut. Sumbre, fantomele trecutului – anii primei copilarii, copilaria parintilor nostri si a parintilor lor – ne invadeaza prezentul. Cateodata soptesc, altadata tipa. Larma lor e uneori binefacatoare, alteori ne distruge.
 3. Persoanele afectate de codependenta au un foarte scazut respect de sine (si, adesea, demonstreaza un grad scazut de maturitate).
 4. Codependentul este sigur ca fericirea lui depinde de ceilalti. Fericirea unei persoane codependente depinde aproape in intregime de ceea ce fac sau gandesc ceilalti.
 5. In schimb, persoana codependenta se simte excesiv de responsabila pentru ceilalti. Parintii sunt responsabili pentru copiii lor in mod firesc. Nu vorbim aici despre acest fel de responsabilitate. Mai degraba, este vorba de faptul ca persoana codependenta se simte foarte raspunzatoare pentru tot ce se intampla cu ceilalti, pentru fericirea, sentimentele, gandurile, actiunile lor, chiar si pentru puterea lor de discernamint, care-i tine departe de probleme.
 6. Relatia dintre codependent si partenerul lui de viata sau alta persoana importanta pentru el este tulburata de o lipsa de echilibru intre dependenta si independenta, cu efecte extrem de nocive. Termenul opus codependentei (si nu putem repeta destul de des acest lucru) nu este independenta. Persoanele dependente si codependente sunt mult prea independente prin insasi situatia lor; ele sfideaza ratiunea, bunul simt si morala prin insasi conditia lor de dependenta. Persoanele interdependente sanatoase isi pot permite sa fie suficient de dependente pentru a se deschide spre ceilalti si a-si arata vulnerabilitatea, dar in acelasi timp ele au o imagine de sine pe care o pot sustine fara a avea nevoie de altcineva pentru a le-o intregi.
 7. Persoana codependenta este un adevarat maestru al negarii si reprimarii. Codependenta este generata de problemele familiei de provenienta. Cu toate acestea, persoana codependenta isi apara in mod sincer familia. Daca ea isi mai aminteste ceva din copilarie, este vorba de fragmente izolate sau detalii care nu sunt intocmai conforme realitatii. De obicei, persoanele codependente nu pot vedea lucrurile asa cum sunt, nu pot aprecia situatiile ca fiind atat de rele precum se prezinta in realitate. Ele pretind ca nimic rau nu s-a intamplat si gasesc ca introspectia este mult prea dureroasa pentru ele.
 8. Persoana codependenta isi face griji pentru lucrurile pe care nu le poate influenta si incearca adesea sa le schimbe. Ea isi manifesta frustrarea incercand sa controleze situatii ori persoane care sunt si vor ramane intotdeauna in afara influentei sale.
 9. In principal, viata persoanei codependente se desfasoara intre extreme. Relatiile personale sunt marcate de suisuri si coborisuri extreme, de zile fierbinti si ingheturi.
 10. In fine, persoana codependenta cauta in permanenta acel ceva despre care crede ca ii trebuie sau ii lipseste in viata personala. Persoanele codependente sunt nerabdatoare si nemultumite, indiferent de conditiile exterioare.

Notiunile noastre despre familie si despre conditia de om adult se contureaza in copilarie si suntem constransi (sau condamnati) sa repetam experienta familiei pe care ne-o amintim. Pe langa retrairea experientelor din copilarie, aceasta din urma determina majoritatea alegerilor pe care le facem si chiar modul in care percepem lucrurile.

Cele zece caracteristici fundamentale ale persoanei codependente:

 1. Persoana codependenta este dominata de una sau mai multe obsesii.
 2. Persoana codependenta este marcata si sufera din cauza situatiei problematice din familia in care a crescut.
 3. Persoanele afectate de codependenta au un foarte scazut respect de sine (si, adesea, demonstreaza si un grad scazut de maturitate).
 4. Codependentul este sigur ca fericirea lui depinde de ceilalti.
 5. In schimb, persoana codependenta se simte excesiv de responsabila pentru ceilalti.
 6. Relatia dintre codependent si partenerul lui de viata sau alta persoana importanta pentru el este tulburata de o lipsa de echilibru intre dependenta si independenta, cu efecte extrem de nocive.
 7. Persoana codependenta este un adevarat maestru al negarii si reprimarii.
 8. Persoana codependenta isi face griji pentru lucrurile pe care nu le poate influenta si incearca adesea sa le schimbe.
 9. Viata persoanei codependente se desfasoara intre extreme.
 10. Persoana codependenta cauta in permanenta ceva despre care crede ca ii trebuie sau ii lipseste in viata personala.

Sursa: Labirintul codependentei

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi