Scrisoarea emotionanta a lui Abraham Lincoln catre profesorul fiului sau

108

„Fiu meu incepe astazi scoala. Pentru o perioada, totul o sa fie ciudat si nou pentru el si mi-as dori sa il tratati cu blandete. Este o aventura care il poate duce peste continente, in aventurile care probabil includ razboaie, tragedie si durere. Ca sa traiesti aceasta viata este nevoie de credinta, dragoste si curaj.

Asa ca, draga profesore, ia-l te rog de mana si invata-l lucruri pe care va trebui sa le stie, invatandu-l insa incetul cu incetul daca se poate. Va trebui sa stie ca nu toti oamenii sunt corecti, ca nu toti oamenii sunt sinceri. Invata-l dar, ca pentru fiecare ticalos exista un erou, ca pentru fiecare politician corupt exista un lider consacrat. Invata-l ca pentru fiecare dusman exista un prieten.

Invata-l, daca poti, ca 10 centi castigati sunt de departe mai valorosi decat un dolar gasit. In scoala, profesore, este de departe mai onorabil sa esuezi decat sa trisezi. Invata-l sa invete cum sa piarda cu eleganta si sa se bucure de victorie atunci cand intr-adevar a castigat.

Invata-l sa fie bun cu oamenii, dur cu oamenii duri. Tine-l departe de invidie daca poti si invata-l secretul unui ras linistit. Lasa-l sa invete din timp ca certaretii sunt cel mai usor de certat.

Invata-l, daca poti, cum sa rada cand este trist, invata-l ca nu exista rusine in lacrimi. Invata-l ca in esec poate fi glorie si in succes disperare. Invata-l sa ii sfideze pe cei cinici si sa se fereasca de prea multa bunatate.

Invata-l, daca poti, minunatia cartilor, insa da-i totodata timp sa se gandeasca la misterul infinit al pasarilor de pe cer, al albinelor de sub soare si al florilor de pe dealurile pline de verde

Invata-l sa aiba incredere in propriile idei, chiar daca toata lumea ii spune ca sunt gresite.

Incearca sa ii insufli fiului meu taria de a nu urma multimea atunci cand toti ceilalti o urmeaza. Invata-l sa-i asculte pe toti, insa invata-l totodata sa filtreze tot ce aude printr-un ecran al adevarului si sa opreasca pentru el doar ce este bun.

Invata-l sa isi ‘vanda’ talentele si mintea celui care ofera cel mai mult, insa niciodata sa nu puna un pret pe mintea si sufletul lui.

Invata-l sa isi astupe urechile in fata multimii care barfeste si vuieste… si sa-si apere ideile, sa lupte atunci cand crede ca are dreptate.

Trateaza-l cu blandete, insa nu il tine intotdeauna la adapostul bratelor tale deoarece doar testul focului este cel care da otelul de buna calitate.

Lasa-i curajul de a a fi nerabdator, lasa-i rabdarea de a fi curajos. Invata-l sa aiba o incredere sublima in el insusi fiindca atunci va avea intotdeauna o incredere sublime in omenire, in Dumnezeu.

Este o cerinta mare intr-adevar, profesore, insa vedeti ce puteti face totusi pentru el. Este un baiat atat de bun el, fiul meu!”

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi