Testul lui Nietzsche iti spune daca ai trait cu adevarat

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Testul lui Nietzsche iti spune daca ai trait cu adevarat

Loading

14

Deciziile pe care le-ai luat in viata s-ar putea sa fie influentate de familie, prieteni sau societate si este foarte greu sa iti dai seama daca traiesti visul tau sau pe al altora. Psihoterapeutii au, insa, un test inspirat de filosoful Nietzsche care te poate face sa intelegi mai bine daca ai facut ce ti-ai dorit.
Inspirat de un fragment din cartea „Asa grait-a Zarahustra”, de Friedrich Nietzsche, psihoterapeutul Irvin Yalom le propune pacientilor sai un exercitiu pe care ti-l propunem si noi. Raspunde la urmatoarea intrebare:

Ce ai simti daca ai sti ca viata ta se va repeta la infinit, exact asa cum e acum, daca ai trai la infinit fiecare durere, fiecare bucurie, fiecare suspin? Ai schimba ceva? Ai fi multumita de cum au decurs lucrurile pana acum?

Dupa un astfel de experiment, multi oameni se hotarasc sa isi schimbe viata si sunt mai curajosi cand iau decizii. Psihoterapeutii incearca sa ii faca pe pacienti sa inteleaga ca sunt stapani pe viata lor si sunt singurii care au dreptul sa hotarasca ce sa faca mai departe. Daca faci acest exercitiu, iar gandul eternei reintoarceri ti se pare de nesuportat, inseamna ca nu ai trait viata pe care ti-ai dorit-o.

Teoria eternei reintoarceri a lui Nietzsche

Friedrich Nietzsche credea ca nu exista Dumnezeu, iar oamenii nu ajung sa cunoasca viata de apoi, ci sunt nevoiti sa traiasca aceeasi viata de un infinit de ori. Filosoful a ajuns la aceasta concluzie pornind de la ideea potrivit careia exista o cantitate finita de materie si o cantitate infinita de timp, astfel ca fiecare lume posibila apare de un infinit de ori. Ideea eternei reintoarceri apare si in cartea „Asa grait-a Zarahustra”, in care profetul persan Zarahustra lanseaza o provocare si ii roaga pe oameni sa isi imagineze urmatoarea situatie:

„Ce-ar fi daca, intr-o zi sau intr-o noapte, un demon s-ar strecura la dumneavoastra cand sunteti absolut singuri si v-ar spune: „aceasta viata pe care o traiesti acum si pe care ai trait-o pana acum va trebui sa o traiesti inca o data si de nenumarate ori; si nu va fi nimic nou in ea, ci fiecare durere, bucurie, fiecare gand si fiecare suspin si totul, oricat de mic sau de important in viata se va intoarce din nou, totul la fel, in aceeasi succesiune – chiar si acest paianjen si aceste raze de luna printre copaci si chiar si acest moment si chiar si eu. Clepsidra eterna a existentei este rasturnata din nou si din nou si tu odata cu ea, graunte de tarana”. Nu v-ati arunca la pamant si l-ati blestema, scrasnind din dinti, pe demonul care v-a vorbit asa?” (F. Nietzsche – „Asa grait-a Zarahustra”).

Friedrich Nietzsche a considerat teoria cat se poate de reala la inceput, insa si-a dat seama ca nu poate fi sustinuta matematic si a lasat-o la nivelul de exercitiu mental.
Sursa

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!