10 invataturi despre viata, transmise posteritatii de catre Buddha

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

10 invataturi despre viata, transmise posteritatii de catre Buddha

Loading

0.4

Buddha, care in traducere inseamna „Cel Treaz”, este un titlu folosit in budism pentru toti cei care si-au implinit potentialul de dezvoltare personala, descoperindu-si luminarea (bodhi).

Din punctul de vedere al doctrinei budismului clasic, „Buddha” este oricare persoana care redescopera Dharma si atinge luminarea, adunand suficienta karma pozitiva pentru a reusi in acest scop. Au existat multe astfel de fiinte de-a lungul timpului cosmic.

Deci Gautama Buddha (cunoscut sub numele religios de Shakyamuni) este un membru al unei linii spirituale de Buddha supremi, care vine din trecutul intunecat si merge in viitorul indepartat.

Cu toate acestea, „Buddha” este adesea folosit pentru a se referi la Siddhartha Gautama, fondatorul budismului, asa cum o sa ne referim si noi in acest articol.

Invataturile lui Buddha sunt centrate pe ideea de armonie interioara, iar aceste doctrine continua sa rezoneze cu inimile a milioane de oameni.

Partea frumoasa este ca nu trebuie sa fii adept al budismului pentru a te folosi de lectiile de viata oferite de Buddha, care iti pot schimba viata.

Desi pe parcursul vietii sale a predicat nenumarate lectii importante, vom prezenta in cele ce urmeaza 10 dintre invataturile despre viata pe care Buddha le-a lasat posteritatii.

10 invataturi despre viata de la Buddha

1. Este normal sa incepi de jos

“Un ulcior se umple picatura cu picatura. La fel, si omul intelept aduna putin cate putin pentru a se completa.” – Buddha

Ralph Waldo Emerson spunea ca “fiecare maestru a fost odata un amator”.

Cu totii incepem cu putin, asa ca nu neglija lucrurile mici. Daca esti consecvent si rabdator, vei reusi! Nimeni nu poate reusi intr-o singura noapte: succesul vine la cei care sunt dispusi sa inceapa cu putinul si muncesc cu efort pana cand ulciorul este plin.

2. Devenim ceea ce gandim

Constiinta noastra este totul. Devii ceea ce crezi, ce gandesti. Daca vorbesti sau actionezi cu ganduri rele, ele te vor urmari. Daca vorbesti sau actionezi cu intentii pure, fericirea te va urma. Exact ca o umbra de care nu poti scapa niciodata.

Pentru a avea parte de viata pe care ti-o doresti, trebuie sa-ti umpli mintea cu gandurile potrivite.

3. Iarta

“Sa retii furia in tine este precum ai lua un carbune incins cu intentia de a-l arunca in cineva; dar te vei arde chiar tu.” – Buddha

Cand ii eliberezi din „inchisoarea” neiertarii pe cei care te-au infuriat, te eliberezi pe tine insuti. Niciodata nu vei putea distruge pe cineva fara sa te distrugi pe tine insuti.

Invata sa ierti. Invata sa ierti urgent!

4. Actiunile sunt cele care conteaza

„Eu nu cred in soarta care da navala asupra oamenilor atunci cand ei nu fac nimic, in schimb, cred in acea soarta care da peste ei, atunci cand ei actioneaza.” – Buddha

Se spune ca vorbele sunt ieftine. Pentru ca cele mai multe chiar sunt. Pentru a avansa, trebuie sa actionezi. Ca sa te dezvolti, trebuie sa actionezi in fiecare zi.

Gloria e pentru toti, dar o vor cunoaste doar cei ce sunt in continua actiune.

Un proverb mai cunoscut in zona noastra spune: „Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista”.

5. Cauta intelegerea

In primul rand, incearca sa intelegi si numai dupa aceea sa te faci inteles. Nu incerca sa te impui fara sa stii in fata cui o faci.

Depune toate eforturile pentru a intelege punctul de vedere al altcuiva si atunci vei avea pace in suflet.

Concentreaza-te mai mult pe cum sa fii fericit, decat cum sa faci ca sa ai dreptate.

6. Invinge-te pe tine insuti

“Este mai bine sa te invingi pe tine insuti, decat sa castigi o mie de batalii.” – Buddha

Numai atunci victoria va fi a ta. Victoria nu-ti poate fi luata nici de ingeri, nici de rai, nici de iad.

Buddha mai spunea ca “nici inamicii si nici dusmanii, ci mintea omului e cea care-l conduce pe cai gresite”.

Pentru a te castiga, e nevoie sa-ti invingi constiinta. Invata sa-ti controlezi gandurile.

7. Traieste in pace

“Pacea vine din interior. Nu o cauta in afara.” – Buddha

Nu cauta in alta parte ceva ce poate fi gasit doar in sufletul si mintea ta.

De multe ori alegem sa cautam fericirea in lucuri materiale. Dar pacea nu este adusa de o masina noua, haine scumpe sau bani multi. Pacea este o noua perspectiva. Perspectiva care vine din interior.

8. Fii recunoscator

“Sa ne ridicam cu totii si sa fim recunoscatori pentru faptul ca, daca azi nu am invatat mai mult, cel putin am invatat ceva si daca nu am invatat nimic, atunci sa multumim pentru faptul ca nu ne-am imbolnavit, iar daca totusi ne-am imbolnavit, sa multumim pentru ca suntem in viata.” – Buddha

Nu toti au reusit sa se trezeasca azi dimineata. Cineva a adormit seara trecuta pentru ultima data. Exista intotdeauna ceva, ce merita recunostinta.

Fii recunoscator, iar acest lucru te va face mare!

9. Fa ceea ce stii sa faci

Putem sa stim foarte multe lucruri. Fie ca e vorba despre matematica, impletit, cultivat. Dar se intampla de multe ori sa nu facem ceea ce stim, sa nu practicam ceea ce ne pricepem.

Daca ai parte de esecuri, nu inseamna ca nu esti bun sau ca esti nepriceput. Inseamna ca nu ai facut ceea ce stii sa faci.

Cunoaste-te pe tine insuti si intelege-ti deprinderile. Apoi depune efort si fa cat mai bine ceea ce stii sa faci.

10. Calatoreste bine

“E mai bine sa calatoresti intr-un mod placut, decat sa sosesti.” – Buddha

Viata este o calatorie! Nu amana fericirea pe termen nelimitat, incercand sa atingi obiectivul care crezi ca te va face fericit. Facand acest lucru, nu vei mai acorda importanta momentului prezent, care este de fapt ceea ce conteaza.

Bucura-te de calatorie. Bucura-te de viata!

Sursa: https://ochiulmintii.ro/invataturile-lui-buddha

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

 

Abonează-te pentru a primi informații

despre articolele viitoare

Te-ai abonat cu succes.

S-a produs o eroare. Încearcă din nou.

Nu îți vom împărtăși NICIODATĂ adresa, totul rămâne între noi.