10 lucruri care ii fac fericiti pe copii, dovedite stiintific

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

10 lucruri care ii fac fericiti pe copii, dovedite stiintific

Loading

17

Ce iti doresti pentru copilul tau? Sa devina faimos? Sa castige o multime de bani? Sa castige vreun premiu important? Probabil ca si aceste lucruri, insa din experienta, stim ca raspunsul parintilor e mai simplu: “Imi doresc sa fie fericit”. Acesta este raspunsul oferit de cei mai multi parinti. Dar ce anume ii face pe copii fericiti?

Iata 10 lucruri dovedite stiintific, care se pare ca ii fac pe copii mai fericiti:

1. Au suficient timp pentru joaca.

Timpul pe care copiii il petrec jucandu-se liber (adica fara ghidarea adultilor si fara scopul de a invata ceva) a scazut din anii ’50 pana in prezent, din cauza tendintei parintilor de a programa tot timpul liber al copilului. Specialistii spun ca lipsa timpului pentru joaca este un motiv in plus pentru care copiii dezvolta probleme emotionale, probleme legate de anxietate, depresie, atentie si autocontrol.

2. Le sunt recunoscute eforturile.

Cu totii ne simtim bine atunci cand suntem apreciati, de aceea specialistii recomanda sa ne laudam copiii si sa ii incurajeazam atunci cand sunt in mijlocul actiunii si incearca sa dea de cap unei sarcini. Astfel vor invata ca eforturile le sunt recunoscute si vor reactiona similar cand ii vor vedea pe altii straduindu-se sa faca ceva.

3. Se bucura de traditii din familie.

Fie ca e vorba de cina sau micul dejun in familie, seri in care va uitati la filme sau organizarea zilelor de nastere intr-un anumit fel, toate acestea ofera sentimentul de siguranta, incredere si apartenenta. Toate acestea pentru copii se traduc in fericire.

4. Sunt lasati sa se descurce singuri.

Poate fi vorba de teme, curatenie in camera sau hobby-uri. Copiii care sunt frecvent “ajutati” de alti adulti care stiu mai bine cum trebuie facute lucrurile ajung sa isi piarda motivatia pentru activitatea respectiva si sa creada ca nu sunt capabili sa o realizeze. Pana cand copilul nu cere sa fie ajutat, e de dorit sa il lasam sa se descurce singur.

5. Sunt acceptati de parinti chiar si atunci cand sunt furiosi, tristi sau speriati.

Sigur ca niciun parinte nu isi doreste sa il vada pe copil speriat sau furios. Dar va trai aceste emotii fie ca vrei, fie ca nu. Este esential sa il lasi pe copil sa isi exprime aceste emotii si sa vorbesti cu el despre nevoile si comportamentele care le insotesc.

6. Sunt lasati sa greseasca sau sa esueze.

Un copil care invata ca esecul nu este “sfarsitul lumii” este un copil mai puternic decat unul care nu a gresit niciodata, pentru ca va sti mereu cum sa se redreseze si sa incerce din nou. In plus, greselile sunt ocazii importante de invatare. Daca copiii nostru nu invata ce inseamna un esec, nu vor decoperi lucruri noi si nici cum anume sa isi gestioneze viata interioara.

7. Nu sunt comparati cu alti copii.

Fie ca e vorba de comparatii intre frati, fie ca e vorba de comparatii cu alti colegi sau prieteni, comparatiile nu aduc nimic bun. Fiecare copil are propria sa personalitate si temperament. Comparandu-l cu altii ii transmiti mesajul ca ti-ai dori sa fie diferit, ceea ce duce la stima de sine scazuta, probleme emotionale si de comportament. Tu cum te-ai simti daca partenerul tau de viata te-ar compara cu vecina sau vecinul, de exemplu? 🙂

8. Au amintiri frumoase.

Unul dintre avantajele vietii de parinte este ca redescoperi lumea alaturi de copilul tau. Ofera-i copilului tau ocazii de a descoperi locuri, lucruri si activitati noi, impreuna cu tine.

9. Au parinti fericiti.

Atunci cand parintii sunt fericiti, isi vor incuraja copiii sa fie la fel. “Nivelul masurat de fericire al parintilor ne ajuta sa facem predictii despre cat de bine se vor dezvolta emotional, social si academic, copiii lor.”, sustine Carolyn Pape Cowan, psiholog la Universitatea din California. Cum poti fi mai fericit? Adopta cateva dintre obiceiurile oamenilor fericiti.

10. Au liniste in familie.

Chiar daca aveti probleme de discutat ca adulti si uneori va mai enervati, ar fi recomandat ca toate aceste stari si comportamente sa aiba loc departe de ochii copilului. In realitate, nu conflictele sunt cele care ii afecteaza cel mai mult pe copii, ci modul in care parintii nu reusesc sa gaseasca cai constructive de a le rezolva.

Care crezi ca ar fi cel mai usor lucru pe care l-ai putea face astfel incat copilul tau sa devina mai fericit, incepand de azi?

Sursa:

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×