10 motive pentru a-ti nota gandurile si trairile intr-un jurnal

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

10 motive pentru a-ti nota gandurile si trairile intr-un jurnal

Loading

Alina Blagoi - 10 motive de a tine un jurnal

Un jurnal zilnic in care iti asterni gandurile pe hartie prezinta o multime de beneficii nebanuite. Iata principalele motive pentru care ar trebui sa incepi sa ai un jurnal zilnic.

1. Te ajuta sa reflectezi asupra propriei tale vieti

Viata trece foarte repede. Jurnalul personal iti ofera oportunitatea de a te opri si de a reflecta la aspectele esentiale ale vietii tale. Aceste perioade de reflectie te pot ajuta sa inveti foarte multe lucruri despre tine si te pot ajuta sa-ti pastrezi satisfactia interioara in viata.

2. Te ajuta sa-ti dezvolti recunostiinta

Prin folosirea jurnalului iti poti exprima recunostiinta pentru tot ceea ce te multumeste, fiecare aspect pozitiv din viata ta. Fa din acest lucru un obicei si o sa observi cum o sa devii din ce in ce mai fericit, mai optimist si te vei bucura din nou de micile placeri ale vietii, la fel cum o faceai atunci cand erai copil.

3. Te ajuta sa-ti atingi scopurile

In momentul in care iti asterni pe hartie scopurile tale interioare, probabilitatea ca acele vise sa fie indeplinite creste foarte mult. De indata ce iti stabilesti un termen limita si pasii necesari pentru indeplinirea acelei sarcini, esti pe cale sa transformi un vis intr-un scop. Exista o posibilitate mult mai mare ca acel scop sa se indeplineasca de indata ce este asternut pe hartie.

4. Te ajuta sa-ti amintesti realizarile

Este cea mai usoara modalitate prin care poti sa-ti amintesti succesul pe care l-ai cunoscut. In momentele dificile, este necesar doar sa arunci o privire in jurnalul personal pentru a-ti reimprospata increderea in tine. De asemenea, iti vei putea aminti si de momentele in care nu ai riscat suficient si nu ai actionat asa cum trebuia sa o faci.

5. Reprezinta un mijloc terapeutic de descarcare emotionala

Foarte multe persoane nu se simt comfortabil atunci cand este necesar sa-si impartaseasca sentimentele cu cei din jurul lor. Un jurnal te poate ajuta sa fac asta si aceast simplu obicei avand beneficii extrem de terapeutice.

6. Iti dezvolta aptitudinea de rezolvare a problemelor

Aceasta activitate te poate ajuta sa analizezi optiunile de care dispui in vederea adoptarii celei mai bune solutii in cazul in care ai intampinat o problema. Te poate ajuta sa vezi lucrurile mult mai clar si sa nu analizezi totul prin prisma emotiilor. De asemenea, te poate ajuta sa descoperi modalitati creative de rezolvare a problemelor, fapt ce o sa te faca sa capeti si mai multa incredere in tine.

7. Reduce stresul

Aceasta activitate te poate ajuta sa calmezi galagia interioara si sa elimi stresul din viata ta. Stiind ca iti vei scrie mai tarziu intr-un jurnal gandurile vei putea sa fii mult mai relaxat si sa reduci ruminatia mentala la minim.
De asemenea, stiind ca iti vei scrie ingrijorarile, vei putea sa scapi de anxietate. In loc sa te ingrijorezi pe parcursul zilei in legatura cu aspectele care nu merita atentia ta, aminteste-ti ca te vei ocupa de acestea mai incolo, in jurnalul personal.

8. Te ajuta sa te intelegi mult mai bine pe tine insuti

Atunci cand iti exprimi in scris experientele prin care treci, gandurile, sentimentele, acest lucru te poate ajuta sa-ti dezvolti o mai buna intelegere interioara. Atunci cand iti asterni gandurile pe hartie poti invata foarte multe lucruri despre tine, lucruri pe care nici macar nu le cunosteai pana in acel moment.
Recitirea anumitor pasaje din jurnalul tau este la fel de importanta deoarece iti poti da seama foarte usor de modul in care obisnuiai sa gandesti si sa-ti dai seama de evenimentele care te-au facut sa vezi lucrurile din acea perspectiva.

9. Te ajuta sa traiesti in concordanta cu propriile valori

Atunci cand iti exprimi gandurile pe hartie iti poti da seama in ce investesti cea mai mare parte a timpului de care dispui. Daca esti de parere ca familia este foarte importanta pentru tine, dar tu cea mai mare parte a timpului o petreci muncind, ar trebui sa faci o schimbare in aceasta privinta. Un jurnal te poate ajuta sa-ti mentii o atitudine onesta fata de tine insuti si sa faci schimbarile in concordanta cu propriile valori interiorare.

10. Iti poate imbunatati relatiile cu cei din jurul tau

Aceasta activitate are beneficiul de a-ti imbunatati relatiile cu cei din jurul tau. Atunci cand esti prins intr-un tipar de gandire negativa este mult mai bine sa-ti exprimi aceste ganduri in scris decat sa le exprimi cu voce tare sau sa spui cuvinte pe care o sa le regreti. De asemenea, aceasta activitate o sa te faca sa privesti intreaga imagine, per ansamblu, fapt care te va ajuta sa ierti mult mai usor si sa lasi micile probleme sa treaca.

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×