10 motive pentru care e bine sa primim cel putin 8 imbratisari in fiecare zi

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

10 motive pentru care e bine sa primim cel putin 8 imbratisari in fiecare zi

Loading

Terapia prin imbratisari este cu siguranta o modalitate de vindecare foarte eficienta. Studiile arata ca imbratisarile (si rasul) ajuta la vindecarea bolilor, singuratatii, depresiei, anxietatii si stresului.

Studiile arata ca o imbratisare de calitate, cea in care inimile sunt apropiate, are urmatoarele beneficii:

1.Apropierea fizica pe care o da imbratisarea consolideaza senzatia de incredere si sentimentul de siguranta. Acestea contribuie la o comunicare deschisa si sincera.

2. Imbratisarile pot stimula instant nivelul de oxitocina, care vindeca singuratatea, izolarea si furia.

3. Imbratisarile lungi ridica nivelul de serotonina, influentand pozitiv dispozitia si creand sentimente de fericire.

4. Imbratisarile intaresc sistemul imunitar. Presiunea blanda pe stern si incarcatura emotionala generata activeaza chakra plexului solar. Aceasta stimuleaza timusul, care regleaza si echilibreaza productia de celule albe in corp, protejand corpul de boli si mentinand starea de sanatate.

5. Imbratisarile maresc respectul de sine. Din momentul in care ne-am nascut atingerile oferite de parinti si membrii familiei ne arata ca suntem iubiti si speciali. Asocierea valorii de sine cu atingerile, pe care o facem din primii ani de viata, ne ramane imprimata in sistemul nervos. Amintirile placute de cand ne cuibaream in bratele parintilor raman imprimate la nivel celular, iar imbratisarile ne reamintesc de ele la nivel somatic. De aceea imbratisarile influenteaza abilitatea de a ne iubi pe noi insine.

6. Imbratisarile relaxeaza muschii si tensiunea din corp. Imbratisarile pot alina durerile; calmeaza suferinta fizica prin cresterea circulatiei la nivelul tesuturilor moi.

7. Imbratisarile echilibreaza sistemul nervos. Reactia pielii in timpul unei imbratisari arata ca aceasta sufera modificari. Nivelul de electricitate si umiditate de la nivelul pielii arata o stare mai echilibrata a sistemului nervos parasimpatic.

8. Imbratisarile ne invata sa dam si sa primim. Primesti si oferi caldura in aceeasi masura. Imbratisarile ne invata ca dragostea este reciproca.

9. Imbratisarile sunt foarte similare meditatiei si rasului. Ne invata sa ne detasam si sa traim momentul. Ne incurajeaza sa ne lasam dusi de energia vietii. Imbratisarile ne scot din tiparele circulare ale gandirii si ne conecteaza cu inima si sentimentele si cu respiratia.

10. Schimbul de energii intre doi oameni care se imbratiseaza reprezinta o investitie facuta in acea relatie. Hraneste empatia si intelegerea si este sinergic, ceea ce inseamna ca intregul este mai mult decat suma partilor sale: 1+1 = 3 sau mai mult! Aceasta sinergie reprezinta un castig sigur pentru ambele parti.

Virginia Satir, cunoscut si apreciat consilier pe probleme de familie, obisnuia sa spuna:

 “Ne trebuie patru imbratisari pe zi ca sa supravietuim. Ne trebuie opt ca sa ne mentinem si ne trebuie doisprezece ca sa crestem.” 

Opt sau mai multe pot parea prea multe, dar intreaba-ti o persoana iubita cate imbratisari ar vrea sa primeasca in fiecare zi. Cu siguranta opt i se vor parea putine. Nevoia de a fi imbratisat (si de a oferi imbratisari) este una profunda si organica.

 Tu cate imbratisari oferi si primesti pe zi?

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×