10 pasi pe care ii veti parcurge in cadrul terapiei de cuplu

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

10 pasi pe care ii veti parcurge in cadrul terapiei de cuplu

Loading

Cuplul se poate confrunta cu momente de suferinta datorate unui anumit eveniment sau unor neintelegeri serioase, ceea ce face comunicarea din ce in ce mai dificila.

Un cuplu este considerat o entitate de sine statatoare format din doua sisteme distincte care cuprind asteptari, griji, amintiri …Terapia de cuplu isi propune sa ajute la constientizarea nevoilor celuilalt si a dificultatilor care ameninta relatia.

Este vorba de a identifica ce proiecteaza fiecare in cuplu si de a cauta eventualele disfunctionalitati in cadrul celor doua sisteme diferite. 

Cercetam natura legaturii care uneste doua personalitati diferite si facem aranjamentele necesare pentru a armoniza relatia si a imbunatati comunicarea.

Comunicarea joaca un rol primordial in mentinerea echilibrului unui cuplu. Atunci cand aceasta este disfunctionala, interventia unui terapeut poate ajuta la restabilirea dialogului care nu mai are loc. Terapeutul ii face pe parteneri sa-si dea seama care este modul de functionare a cuplului, care sunt poziția si rolul fiecaruia in cadrul acestuia.

Terapia de cuplu este un proces complex si individualizat, in care exista cativa pasi generali pe care eu, ca si psihoterapeut, ii urmez pentru a ajuta cuplurile sa-si rezolve problemele si sa-si imbunatateasca relatiile.

Iata care sunt cei 10 pasi ai psihoterapiei de cuplu:

1. Primul pas este evaluarea initiala: terapeutul va incepe prin a realiza o evaluare a relatiei si a problemelor cu care se confrunta cuplul. Din a doua sedinta, terapeutul va incepe prin a avea sedinte individuale cu fiecare partener pentru a intelege mai bine perspectivele si experientele lor. Acest pas implica discutii individuale cu fiecare partener pentru a intelege perspectiva lor. Astfel obtine o imagine clara a problemelor, a istoricului relatiei si a asteptarilor fiecarui partener. Evaluarea initiala poate implica si completarea unor chestionare sau teste pentru a masura nivelurile de stres, comunicare si satisfactie in cuplu.

2. Stabilirea obiectivelor: terapeutul si cuplul colaboreaza pentru a stabili obiective clare si specifice in cadrul terapiei. Acestea pot include, de exemplu, crearea conexiunii, rezolvarea unor probleme specifice sau cresterea intimitatii in relatie.

3. Crearea unui mediu sigur: terapeutul asigura un mediu sigur si ne-judecator in sedintele de terapie. Este esential ca ambii parteneri sa se simta confortabil pentru a putea discuta deschis despre problemele lor.

4. Invatarea abilitatilor de comunicare: terapeutul ajuta cuplul sa dezvolte abilitati de comunicare eficienta. Aceasta poate include invatarea tehnicilor de ascultare activa, invatarea sa formuleze mesaje intr-un mod clar si respectuos si sa inteleaga cum sa gestioneze conflictele fara a escalada situatia.

5. Identificarea tiparelor de conflict: terapeutul ajuta cuplul sa identifice tiparele repetate de conflict care au contribuit la crearea tensiunii in relatie. Identificarea acestor tipare este importanta pentru a putea gasi solutii eficiente.

6. Dezvoltarea empatiei: in aceasta etapa, cuplul lucreaza la dezvoltarea empatiei, adica sa poata intelege si sa se conecteze mai bine cu sentimentele si nevoile celuilalt. Terapeutul poate folosi exercitii si intrebari pentru a incuraja empatia reciproca.

7. Gestionarea emotiilor: terapeutul ajuta cuplul sa invete sa gestioneze emotiile intense si sa-si exprime nevoile si dorintele intr-un mod sanatos. Aceasta poate include tehnici de gestionare a stresului si a anxietatii.

8. Rezolvarea problemelor: terapeutul lucreaza impreuna cu cuplul pentru a identifica problemele specifice si pentru a gasi solutii. Acest proces implica adesea negociere si dezvoltarea unor strategii pentru a rezolva sau a evita conflictul.

9. Consolidarea progresului: terapeutul ajuta cuplul sa consolideze schimbarile pozitive in relatia lor si sa continue sa aplice abilitatile si strategiile invatate in terapie. Acest pas implica deseori practica in afara sedintelor pentru a se asigura ca schimbarile devin durabile.

10. Finalizarea terapiei: terapeutul evalueaza progresul si decide cand este momentul potrivit pentru a incheia terapia. In aceasta etapa, cuplul discuta despre modul in care poate sa mentina progresul si sa consolideze relatia pe termen lung. Terapeutul poate oferi, de asemenea, resurse si recomandari pentru a ajuta cuplul sa mentina relatia sanatoasa in viitor.

Acesti pasi sunt un ghid general pentru terapia de cuplu, dar fiecare terapie este unica si se adapteaza la nevoile si dinamica specifica a fiecarui cuplu. Terapeutul adapteaza acesti pasi in functie de situatia particulara a cuplului pentru a maximiza beneficiile terapiei. De asemenea, terapeutul are rolul de a ghida si de a facilita acest proces, ajutand cuplul sa-si atinga obiectivele si sa-si imbunatateasca relatia.

Sa va fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blăgoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×