10 principii ZEN care iti vor schimba perspectiva asupra vietii

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

10 principii ZEN care iti vor schimba perspectiva asupra vietii

Loading

106

Viata este scurta si este important sa pretuiesti fiecare zi. O mentalitate pozitiva, menita sa elimine gandurile sumbre, care ne impovareaza existenta, ne va ajuta sa avem o perspectiva noua asupra vietii si ne va purifica atat sufleteste, cat si spiritual.

O astfel de filosofie, simpla, dar mult mai inteleapta asupra vietii, care te ajuta sa traiesti fiecare zi a vietii tale la potentialul ei maxim, este practica meditatiei Zen, adoptata, in general, de budhisti.

Meditatia s-a dovedit ca mareste nivelul de dopamina si serotonina (substantele care ne fac sa ne simtim bine) si scade cortizolul (o substanta generata de stres) din creier. Prin practicarea acesteia, iti poti educa mintea si corpul pentru a te duce inapoi in starea ta mentala naturala.

Zen nu este un sistem terapeutic in sensul occidental al termenului. Dar finalitatea lui este identificarea si dizolvarea suferintei existentiale. In acest sens, Zen are in comun cu psihoterapia occidentala obiectivul de a ajuta fiintele sa sufere mai putin.

Practica meditatiei Zen, numita Zazen, are o enorma putere de transformare, nu doar spirituala, ci si corporala, mentala si emotionala. O constiinta treaza este cea capabila de a stabili relatii intre cauze si efecte. Intelegerea acestor relatii este cheia responsabilitatii. In meditatia Zen experimentam clar influenta pe care o au gandurile noastre si atitudinile emotionale asupra corpului si viceversa. Ne dam seama ca exista ganduri care pot sa doara fizic.

Toate fiintele isi doresc fericirea si o stare de bine. Exista in noi insine o anumita intelepciune innascuta care ne impinge catre fericire, dar aceasta intelepciune este adormita in strafundurile constiintei. Zen este o cale catre o viata mai senina.

Nu trebuie sa fi budhist sau sa imbratisezi alt crez religios decat cel in care te-ai nascut, trebuie doar sa iti deschizi mintea si inima. Iata care sunt principiile de baza ale acestei doctrine.

  1. Zambeste si ajuta-i pe ceilalti!

In ceea ce-i priveste pe calugarii ZEN, acestia isi petrec o mare parte din zi, ajutandu-i pe ceilalati calugari din manastire sau pe oamenii aflati in afara manastirii. In ceea ce ne priveste pe noi zambind si fiind buni cu ceilalti, ne putem imbunatati considerabil viata.

2. Gandeste-te la ceea ce ai cu adevarat nevoie!

Un calugar budhist nu are nevoie de 10 perechi de pantofi, 4 telefoane mobile si asa mai departe. Nu are nevoie de un frigider plin cu carne, de zeci de haine. Acest principiu are forta de a ne reaminiti care este diferenta dintre nevoie si dorinta – care ne sunt pana la urma dorintele reale…si care sunt prea mult create. Deci daca ceva nu e absolut necesar, atunci probabil poti trai si fara acel ceva.

3. Traieste simplu!

Fa loc in viata ta pentru esential. Este adevarat ca esentialul poate insemna ceva diferit de la persoana la persoana: pentru unii familia, mancatul sanatos, cititul, sunt elemente esentiale. Pentru altii sa petreaca timp cu prietenii, sa calatoreasca…sau zeci de alte exemple. Ceea ce este important este sa-ti faci o lista mentala de prioritati si sa fii constient de importanta realizarii ei, zi de zi. In felul acesta faci loc pentru ce este cu adevarat important si elimini (ne)necesarul.

4. Analizeaza, dar nu judeca!

De cate ori nu ne grabim sa tragem concluzii pripite despre o persoana pe care o intalnim pentru prima data sau despre o idee sau o provocare cu care ne confruntam prima data?
Face parte din instinctul nostru primar sa avem tendinta de a reactiona dupa prima impresie. Este un sistem de aparare prin care decizi daca stimulii din mediu sunt periculosi sau nu. Stiinta moderna a neurologiei a descoperit ca daca nu esti sigur ca un anume efect a fost cauzat de un eveniment precedent, esti mult mai predispus sa le asociezi pe cele doua intr-o relatie de cauza-efect, chiar daca nu exista nicio legatura intre ele!
Concluziile pripite fara dovezi care sa le sustina ne conduc intr-o directie gresita. Iti poti pastra mintea deschisa si eviti sa iei decizii pripite si gresite. Asa ca urmatoarea data cand ai de infruntat o problema noua, incearca sa nu implici emotiile si actioneaza cu o minte clara si obiectiva.

5. Daca esti bogat, nu te gandi la asta. Daca esti sarac – nu-ti lua saracia in serios!

Credinta generala este ca bunurile materiale sunt suficiente pentru a ne face sa ne simtim fericiti. Si asta este o grava eroare pe care o fac oamenii. Cultul pietei face ca dorinta de a consuma sa creasca tot mai mult, stimuland zgarcenia si lacomia.

6. Fa un singur lucru la un moment dat!

Cand petreci timp cu copilul tau, fa doar asta, fara a mai vorbi la telefon cu cei de la birou…cand mananci doar mananca, nu si privi la televizor, cand faci baie, fa baie si savureaza linistea.

7. Daca vrei sa incepi sa traiesti, accepta lucrurile asa cum sunt ele si accepta-te pe tine asa cum esti!

Toate greutatile in viata au inceput dupa ce tu ai uitat sa traiesti. Ai inceput sa faci lucruri care nu au nici o legatura cu viata.

8. Inceteaza sa gandesti cum sa primesti primesti iubire si incepe sa gandesti cum sa o imparti. Oferind, primesti in schimb. O alta cale nu exista.

9. Daca iubesti o persoana, nu te vei amesteca in viata sa privata. Nu vei indrazni sa-i incalci limitele universului sau.

10. Fa cat mai multe greseli, dar tine minte una: nu face una si aceeasi greseala de doua ori. Si astfel vei evolua.

Sursa: http://www.antenasatelor.ro

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×