10 Simptome ale depresiei reactive/situationale

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

10 Simptome ale depresiei reactive/situationale

Loading

Depresia reactiva sau situationala apare ca raspuns la o problema externa sau un factor de stres. Acest tip de depresie, numita si depresie situationala, prezinta adesea simptome similare unei tulburari de depresie majora. Desi aceasta depresie nu este o afectiune care poate fi diagnosticata in mod formal, ea descrie reactiile psihologice negative pe care oamenii le pot avea atunci cand se confrunta cu depresia.

Cele mai multe semne ale depresiei reactive sau situationale sunt foarte asemanatoare cu cele ale depresiei obisnuite. Cu alte cuvinte, persoanele care sufera de aceasta afectiune se simt adesea triste, iritatei, isi schimba obiceiurile alimentare sau de somn si devin persoane izolate social. Desi fiecare persoana reactioneaza diferit la stres, depresia reactiva are urmatoarele simptome:

  1. Schimbari emotionale: Persoanele cu aceasta depresie experimenteaza adesea schimbari din punct de vedere emotional, adica se simt: triste, iritate sauau dispozitie proasta.
  2. Lipsa de energie: Aceasta depresie „emotionala” afecteaza adesea capacitatea de a mentine energia in timpul zilei. Acest lucru poate duce la a pierde motivatia si interesul pentru oameni si diferite activitati zilnice.
  3. Schimbari ale obiceiurilor: Atunci cand sunt deprimati, oamenii pot experimenta schimbari in obiceiurile lor: lipsa somnului, alimentatie sau chiar lipsa igienei.
  4. Izolarea sociala: Indivizii cu depresie situationala se pot izola de ceilalti, de prieteni apropiati sau de membrii familiei.
  5. Incapacitatea de concentrare: Acest tip de depresie afecteaza adesea performanta la locul de munca si in sarcinile zilnice.
  6. Gandire pesimista: Depresia reactiva afecteaza in cele din urma modul de gandire al oamenilor in asa fel incat totul pare sa fie intr-o lumina negativa. De fapt, oamenii se simt adesea confuzi, rumineaza mai mult sau au ganduri pesimiste.
  7. Deznadejde: Depresia situationala poate duce la ganduri de deznadejde sau, in cazuri mai severe, ganduri de moarte sau sinucidere.
  8. Schimbari ale stilului de viata: De exemplu, consuma mai mult alcool sau fumeaza mai mult.
  9. Durere fizica: Depresia reactiva poate duce si la anumite dureri fizice, cum ar fi dureri de cap, tulburari gastro-intestinale sau chiar tensiune musculara.
  10. Modificari ale aspectului: Persoanele cu acest tip de depresie experimenteaza adesea modificari ale aspectului: cresterea sau pierderea in greutate sau chiar incapacitatea de a mentine standardele normale de igiena.

Acestea sunt cateva dintre principalele simptome ale depresiei reactive. Daca simtiti ca aceste semne va afecteaza viata personala sau profesionala, este important ca dvs sa consultati un psihoterapeut cat mai repede posibil. In mod normal, aceste simptome sunt mai des diagnosticate ca tulburare depresiva majora sau tulburare de adaptare. 

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×