Adresa: Bucuresti, Sos. N. Titulescu, nr. 10
0730587458
alina@alinablagoi.ro

10 tipuri de depresie

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

10 tipuri de depresie

tipuri de depresie

Suferi de depresie? Treci printr-un moment dificil? Ai dificultati de comunicare, relationare, adaptare? Nu (mai) poti gestiona eficient propriile emotii? Nu (mai) reusesti sa gasesti solutii pentru problemele tale? Spune-mi ce te framanta si vom gasi metoda potrivita tie pentru a te ajuta si a te vindeca.

Viata este frumoasa si merita traita!

Fa-ti o programare la numarul de tel: 0730/58.74.58 sau la adresa de e-mail: alina@alinablagoi.ro.

Te astept cu drag!

1. Distimia

Distimia este o forma de depresie ale carei simptome sunt mai puţin intense si pot persista de la cateva zile pana la 2 ani. Distimia este depresia cronica cu debut in perioada de adult. Cu o stare permanenta de rau pacientul, desi consulta un numar mare de medici si face numeroase tratamente, ajunge sa se obisnuiasca cu aceasta stare cronica pe care parca o are dintotdeauna.

2. Depresia anxioasa

Depresia anxioasa se caracterizeaza prin stari de anxietate excesiva si de nelinisti permanente, cauzand adesea atacuri de panica si agitaţie.

3. Depresia reactiva

Adesea depresia reactiva este o consecinta la reactia unui individ cu privire la un eveniment tragic/traumatizant. Aceasta este declansata de un eveniment traumatic, dificil sau stresant al vietii. Persoanele afectate se simt rau, nervoase, anxioase sau chiar furioase. Acest tip de depresie mai poate aparea dupa o perioada prelungita de stres si chiar la mult timp dupa sfarsitul acestei perioade. Cauzele variaza enorm de la o persoana la alta, fiind vorba uneori de schimbarea locuintei sau de pierderea unui parinte in copilarie, pana la incapacitatea de a realiza ceva o lunga perioada de timp, o pierdere grea sau un divort. Riscul de sinucidere nu este mare, dar nici nu trebuie neglijat. Pacientul care sufera de acest tip de depresie are nevoie de sprijinul celor apropiaţi si, in unele cazuri, este indicat sa mearga la psiholog.

4. Depresia sezoniera

Aceasta apare ca urmare a lipsei de lumina naturala. Se manifesta periodic, in anotimpurile in care ziua este scurta, iar lumina naturala mai redusa (toamna si iarna)
Femeile tinere sunt afectate cu precadere de depresia sezoniera. Aceasta lipsa de lumina a zilei limiteaza producerea serotoninei, un hormon al fericirii produs de creierul nostru, provocand sentimente de nefericire. Acest tip de depresie poate fi tratat cu terapie prin lumina.

5. Psihoza maniaco-depresiva

Este numita si tulburare bipolara si se caracterizeaza prin dispoziţii oscilante, prin trecerea de la o stare la alta (de exemplu, de la fericire la tristeţe), intre care se intercaleaza o perioada de stabilitate emoţionala.
Cel puţin o persoana dintr-o suta va experimenta genul acesta de depresie cel puţin o data in viaţa ei. In afara sentimentului de nefericire care o urmareste tot timpul, persoana afectata experimenteaza o crestere exagerata de energie si stari de exaltare, urmate de scaderi bruste si de disperare cumplita. Aceste urcusuri si coborasuri de stare pot dura chiar si cateva luni la rand.
De asemenea, persoanele afectate pot suferi de deziluzii si halucinaţii – vad si aud lucruri care nu exista. Cei mai mulţi din cei afectaţi de acest tip de depresie sufera de aceasta in adolescenţa si in jurul varstei de 20 de ani.
Ca si in cazul celorlalte tipuri de depresie, se poate da vina pe un intreg amestec de factori fizici si de ambient. Nu s-a confirmat ca ar exista vreo legatura cu determinarea genetica; daca unul din parinţi sufera de aceasta afecţiune, exista sanse de 10% ca aceasta boala sa te afecteze.

6. Melancolia

Melancolia este o forma grava de depresie, caracterizata prin pesimism, tristeţe profunda, insomnie.
Gesturile, cuvintele, lipsa de motivaţie si starile de tristeţe profunda ale celui care sufera de aceasta forma de depresie sunt asociate unui risc sporit de sinucidere.

7. Depresia postpartum (dupa nastere)

Dupa nastere, multe femei au de infruntat starea de depresie, mai ales in prima luna.
Proaspata mamica se poate confrunta cu anxietate, schimbari bruste de dispoziţie, tristeţe, insomnie, stare de iritabilitate.
Aceasta forma de depresie afecteaza intre 10 si 20% dintre femeile care dau nastere unui copil. A nu se confunda cu o alta afecţiune, denumita “baby-blues” – o scurta perioada de timp de nefericire care apare la trei sau patru zile dupa nastere. Aceasta afecţiune poate provoca un plans inexplicabil si sentimentul de singuratate pentru cateva zile de la nastere.
Depresia post-natala este o afecţiune cu mult mai serioasa, care apare dupa doua sau chiar trei saptamani de la nastere si care se dezvolta incet, ceea ce face sa fie foarte greu de diagnosticat. De asemenea, poate fi foarte dificil chiar si pentru mama sa isi dea seama ca sufera de depresie, ceea ce ingreuneaza cu mult situaţia. Acest tip de depresie este cauzat de un dezechilibru hormonal in creier.

8. Depresia infantila

Copiii se confrunta rar cu depresii. La copii depresia se manifesta astfel: se izoleaza de cei din jur, are din ce in ce mai multe esecuri la scoala, isi pierde pofta de mancare, slabeste, se plange adesea de dureri de cap, se plange de dureri de stomac.

9. Depresia adolescentina

Este mai greu de depistat din cauza numeroaselor schimbari prin care trece adolescentul. Cu toate acestea fetele necesita o supraveghere mai atenta decat baieţii: pot prezenta dezinteres pentru activitaţile ce ţin de invaţat, izolare, grad mare de sensibilitate la critici si chiar idei suicidale.

10. Depresia la persoanele in varsta

Adesea batranii sufera de depresie care, de cele mai multe ori, nu este asociata tristeţii, cat mai ales lipsei de motivaţie si de energie, dar si problemelor fizice (dureri musculare, dureri de cap).

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

 

 

Abonează-te pentru a primi informații

despre articolele viitoare

Te-ai abonat cu succes.

S-a produs o eroare. Încearcă din nou.

Nu îți vom împărtăși NICIODATĂ adresa, totul rămâne între noi.