12 cauze ale unui atat ce panica „fara motiv”

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

12 cauze ale unui atat ce panica „fara motiv”

Loading

Anxietatea este o tulburare psihologica care se manifesta prin: frica, ingrijorare incontrolabila, ganduri accelerate si diferite simptome fizice. In timp ce anxietatea poate fi legata de o mare varietate de domenii ale vietii, anumite situatii o pot declanșa. Acesta este motivul pentru care uneori poti simti ca ai un atac de panica „fara motiv”, cand, de fapt, exista nenumarate motive pentru a-l avea.

De ce sufar de un atac de panica „fara motiv”?

Ceea ce declanșeaza un atac de panica „fara motiv” depinde foarte mult de persoana care il experimenteaza. De fapt, in functie de obiceiurile, experientele sau fricile unei persoane, anumite evenimente pot declanșa anxietate. In multe cazuri, aceasta anxietate „fara motiv” poate ajunge sa ingreuneze viata celor care sufera de ea. 

Iata cateva dintre cele mai frecvente declanșatoare care pot provoca un atac de anxietate „fara motiv”:

1.Cofeina: In timp ce cafeaua ne poate ajuta sa ne trezim dimineata, prea multa cofeina poate ajunge sa provoace anxietate „fara motiv . De fapt, persoanele care sufera de o tulburare de anxietate au adesea sanse mai mari de a experimenta efectele negative ale consumului excesiv de cofeina, ceea ce face dificila combaterea simptomelor unui atac de panica.

2.Lipsa de somn: Nu dormi sau nu te odihnesti suficient poate avea un impact mare asupra bunastarii tale emotionale și asupra starii de spirit, ceea ce  poate declansa si accelera aparitia anxietatii. Iata de ce, uneori, daca ne trezim prea obositi, putem suferi de un atac de panica aparent fara nici un motiv. In plus, lipsa somnului ne poate ingreuna concentrarea si devenim mai stresati si iritabili.

3.Dieta dezechilibrata: Sarirea orelor de masa sau lipsa unei alimentatii sanatoase poate accesa simptome de anxietate. Cu alte cuvinte, atunci cand nu mancam echilibrat, putem experimenta si anxietate „fara motiv”. Pe de alta parte, saritul peste mese poate duce, de asemenea, la o creștere a anxietatii, deoarece nivelul zaharului din sange scade, punand corpul in modul de lupta sau de fugi si, prin urmare, la aparitia atacului de panica.

4.Stresul de la locul de munca: Anxietatea poate fi cauzata de job-ul nostru. De exemplu, daca avem prea multe responsabilitati la locul de munca sau, dimpotriva, daca nu avem o relatie buna cu colegii, acest lucru poate ajunge sa declanseze simptome de anxietate. De fapt, un mediu de lucru toxic te poate face sa fii mereu in alerta și tensionat mental și fizic.

5.Probleme de sanatate: Bolile cronice pot provoca, de asemenea, atac de panica “fara un motiv”. Se poate datora faptului ca avem tendinta sa ne ingrijoram cu privire la lucruri care sunt in afara controlului nostru, cum ar fi vestea unei boli.

6.Evenimente sociale: Pentru unii oameni, participarea la anumite evenimente sociale poate avea impresia ca iși reincarca bateriile, dar unele persoane care sufera de anxietate sociala simt contrariul. Prin urmare, unii oameni pot experimenta un atac de anxietate „fara motiv”, deoarece nu sunt conștienti ca au de-a face cu o tulburare de anxietate sociala (fobie sociala).

7.Conflicte relationale: Argumentele sau dezacordurile cu prietenii, familia sau un partener ne pot crește stresul și ne pot declanșa sau agrava anxietatea. Astfel, managementul conflictelor poate face ca oamenii sa-și faca griji cu privire la ceea ce s-ar putea intampla și poate inrautati  anxietatea.

8.Griji financiare: Problemele cu banii pot provoca, de asemenea, un atac de panica din „senin”, adica nu poti face rost sau sa plateşti anumite facturi neaşteptate. Chiar daca credeti ca gestionati bine aceste decalaje de economii, poate fi de fapt un declanșator al atacului de panica.

9.Vorbirea in public: Unul dintre cei mai frecventi factori declanșatori de anxietate este vorbitul in public. Deși este o prezentare scurta, realitatea este ca cercetarile arata ca majoritatea oamenilor se tem adesea sa faca acest lucru de teama sa nu fie judecati sau respinși de ceilalti.

10.Examene: Examenele au adesea o mare influenta asupra succesului carierei noastre profesionale și academice. Prin urmare, puteti experimenta anxietate din cauza presiunii pe care o puneti asupra dvs.

11.Schimbari in viata: Experimentarea diferitelor schimbari in viata noastra poate fi un alt factor care declanșeaza anxietatea „nejustificata”, mai ales daca ne confruntam cu o tranzitie neașteptata.

12.Discutii negative: Tiparele noastre de gandire pot juca un rol important in bunastarea noastra fizica și mentala, mai ales daca avem tendinta de a vorbi cu noi inșine in mod negativ. Dialogul interior negativ poate fi unul dintre principalele motive pentru care ai putea avea un atac de panica fara motiv.

Cum sa combati atacul de panica „fara motiv”?

Cel mai important pas daca suferiti de atacuri de panica fara niciun motiv aparent este sa incercati sa identificati factorii declanșatori. In plus, va recomand urmatoarele sfaturi:

Practicati obiceiuri fizice sanatoase: Imbunatatirea sanatatii fizice va poate ajuta sa faceti fata anxietatii. Unele obiceiuri care va vor permite sa-i reduceti simptomele sunt, de exemplu, sa faceti mișcare zilnic, sa aveti o dieta echilibrata sau sa beti suficienta apa.

Imbunatatiti-va abilitatile de reglare emotionala: Dezvoltarea abilitatilor de reglare emotionala va va ajuta sa gestionati mai bine momentele stresante și sa faceti atacurile de panica mai putin intense.

Practicati meditatie sau yoga: Adaugarea meditatiei sau yoga in rutina zilnica iti va permite sa-ti relaxezi mintea și corpul și sa te concentrezi asupra prezentului. De fapt, aceste doua practici te vor ajuta sa gestionezi atat stresul, cat și anxietatea.

Stabiliti limite: Uneori oamenii pot suferi de anxietate pentru ca nu știu cum sa stabileasca limite sanatoase pentru ceilalti. Devenim stresati atunci cand nu dorim sa petrecem timp cu oameni pe care nu ii dorim in jurul nostru cu adevarat.

Vorbește cu gandurile tale negative: A vorbi cu tine insuti intr-un mod pozitiv te poate ajuta, de asemenea, sa facem fata anxietatii. Nu este vorba despre eliminarea gandurilor negative, ci despre incercarea de a dialoga cu ele.

Daca anxietatea apare fara un motiv aparent și te afecteaza mai mult decat iti dorești, este indicat sa consulti un terapeut. Cu un specialist, poti discuta despre originea anxietatii, precum și despre strategii pentru a o gestiona eficient. 

Nu lasa anxietatea sa-ti preia viata!!!

Sa va fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×