12 semne ale depresiei la barbati: cum poate fi ajutat un barbat deprimat?

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

12 semne ale depresiei la barbati: cum poate fi ajutat un barbat deprimat?

Loading

 

Semnele si simptomele depresiei pot fi diferite la barbati si femei. De exemplu, desi unul dintre cele mai evidente semne de depresie este un sentiment constant de tristete, barbatii sunt mai predispusi decât femeile sa fie agresivi si sa abuzeze de substante. Trebuie remarcat faptul ca barbatii sunt mai putin dispusi sa vorbeasca despre depresie si sa caute tratament si, prin urmare, este mai putin posibil sa fie diagnosticati cu aceasta tulburare.

Simptomele depresiei comune la barbati si femei

Unele dintre principalele simptome ale depresiei tind sa afecteze in mod egal barbatii si femeile. Cele mai frecvente semne de depresie sunt:

1.Tristete constanta: persoanele cu depresie se simt adesea triste si au sentimentul unui vid interior. Acest lucru poate implica plânsul mai mult decât de obicei sau un sentiment puternic de vinovatie.

2.Pierderea placerii: cand o persoana este deprimata, de multe ori ajunge sa-si piarda placerea in activitatile de care s-a bucurat dintotdeauna.

3.Modificari ale apetitului: depresia poate afecta, de asemenea, apetitul, iar persoanele afectate pot experimenta schimbari in greutate si in obiceiurile alimentare.

4.Modificari ale somnului: pe lânga apetit, persoanele cu depresie pot avea afectat si somnul. De exemplu, pot ajunge sa doarma prea mult sau, dimpotriva, sa nu doarma deloc bine.

5.Oboseala constanta: depresia afecteaza nivelul de energie al oamenilor. Aceasta inseamna adesea ca persoana se simte permanent epuizata.

6.Probleme de concentrare: chiar si pentru sarcini mici, persoanelor cu depresie le este greu sa se concentreze, chiar si la cele mai banale sarcini (cum ar fi: sa faca patul, sa spele vasele etc.).

Trebuie remarcat faptul ca nu toate persoanele cu depresie experimenteaza aceleasi simptome si cu aceeasi intensitate. In special, pot exista diferente intre modul in care depresia afecteaza barbatii si femeile.

Cele mai frecvente simptome ale depresie la barbati

Unele semne comportamentale de depresie se pot manifesta diferit la barbati si femei. Un exemplu este consumul de alcool si droguri, care tinde sa fie mai frecvent in rândul barbatilor cu depresie. De asemenea, barbatii sunt mai susceptibili de a manifesta furie crescuta si comportament riscant. Pe de alta parte, barbatii tind sa evite sa vorbeasca despre emotiile si sentimentele lor. 

Deci, unele dintre semnele depresiei la barbati sunt urmatoarele:

1.Frustrare: barbatii cu depresie tind sa experimenteze mai multa frustrare din cauza simptomelor legate de depresie.

2.Iritabilitate si agresivitate: barbatii cu depresie au mai multe sanse sa adopte atitudini mai agresive. De fapt, poate duce la mai multa furie si conflicte cu ceilalti.

3.Dependenta de droguri: barbatii pot apela la alcool si droguri pentru a face fata tuturor simptomelor asociate cu depresia. Acest lucru ajunge sa fie contraproductiv, deoarece subliniaza simptomele depresiei.

4.Izolarea sociala: barbatii evita adesea situatiile familiale sau sociale, izolându-se din cauza tristetii pe care o simt.

5.Munca obsesiva: barbatii tind, de asemenea, sa evite simptomele depresiei prin munca obsesiva.

6.Obsesia controlului: depresia masculina poate determina, de asemenea, barbatii sa devina mult mai abuzivi in relatiile lor si sa-si doreasca un anumit control asupra partenerei.

7.Comportament riscant: aceasta include implicarea in jocuri de noroc sau chiar implicarea intr-un comportament inadecvat din punct de vedere sexual.

8.Gânduri de sinucidere sau incercare de sinucidere: Barbatii cu depresie au mai multe sanse sa se implice in comportament sinucigase sau sa se sinucida.

O teorie cu privire la diferentele care pot aparea intre depresia la femei si depresia la barbati este ca aceste schimbari comportamentale pot rezulta din incercarea de a masca depresia barbatilor. Aceasta incercare de a ascunde depresia poate determina barbatii sa se angajeze in comportamente autodistructive.

De ce depresia masculina este adesea nediagnosticata?

Dupa cum am mentionat mai sus, statisticile indica faptul ca femeile sunt aproape de doua ori mai susceptibile de a suferi de depresie decât barbatii. Cu toate acestea, acest lucru se poate datora faptului ca depresia masculina este subdiagnosticata. Acest lucru se poate datora urmatoarelor motive:

9.Nerecunoasterea depresiei: in multe cazuri, oamenii cred ca principalul simptom al depresiei este tristetea, dar pentru barbati, nu este neaparat cazul.

10.Minimizarea semnelor si simptomelor: este posibil ca barbatii sa nu recunoasca sau sa nu admita ca sunt depresivi. De asemenea, pot ajunge sa suprime, sa ignore sau sa mascheze depresia.

11.Nu vorbesc despre simptomele depresiei: barbatii nu sunt intotdeauna dispusi sa vorbeasca despre sentimentele lor cu familia sau prietenii, daramite cu un psiholog.

12.Rezistenta la tratament: chiar daca banuiesc ca au depresie, barbatii pot evita diagnosticul sau pot refuza tratamentul.

Care este tratamentul pentru depresie?

Exista diferite moduri de a trata o tulburare depresiva. De fapt, folosim in general psihoterapia pentru a trata simptomele unei tulburari depresive. In unele cazuri mai grave, acest tratament poate fi combinat cu medicamente.

Cum sa faci fata depresiei masculine?

Pe lânga consultarea unui psiholog profesionist, unele modificari ale stilului de viata va pot ajuta sa gestionati simptomele depresiei:

Creati o structura: a avea si a respecta o rutina zilnica poate ajuta la compensarea sentimentelor de vinovatie asociate cu depresia.

Impartiti sarcinile: persoanele cu depresie au adesea probleme de concentrare. Ele pot incerca sa imparta cele mai importante activitati in sarcini mai mici pe care le pot indeplini.

Practicati yoga, mindfulness sau meditatia: aceste practici nu sunt doar utile in reducerea nivelului de stres, dar pot ajuta si la gestionarea simptomelor depresiei.

Vorbiti cu prietenii si familia: impartasirea sentimentelor tale cu alte persoane poate face ca simptomele depresiei sa fie mai putin coplesitoare.

Evitati alcoolul si drogurile: reducerea sau eliminarea consumului de alcool si alte droguri poate imbunatati starea de spirit.

Cum sa ajuti un barbat deprimat?

Daca detectati semne de depresie la un prieten, partener sau membru al familiei, este esential sa incercati sa discutati despre asta cu el si sa-l incurajati sa urmeze un terapie cu un psiholog. Cu cineva care este deprimat, este important sa fii foarte rabdator. Cu un tratament si sprijin adecvat, un barbat cu depresie poate depasi aceasta tulburare.

Sa va fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×