
13 caracteristici ale personei care abuzeaza emotional
Abuzul emotional sau psihologic implica orice atitudine comportamentala verbala ori non-verbala care produce un impact negativ asupra emotiilor unei persoane.
Abuzul emotional se poate manifesta prin orice conduita care supune, controleza, subjuga, intimideza, injoseste, pedepseaste sau izoleza partenerul de viata social si familie.
Abuzul emotional are asupra victimei efectul unei adevarate “spalari” a creierului; aceasta ajungesa-si piarda incredere in sine, respectul de sine, sentimentul propriei valori, sa se indoiasca de perceptiile sale, de judecata sa, de capacitatile si abilitatile sale, sa depinda in intregime de agresor, chiar daca ii este frica de acest.
Persoana care abuzeaza il caracterizeaza unul din urmatoarele comportamente:
1. ignora frecvent sentimentele partenerului;
2. ridiculizeaza sau insulta parerile, abilitatile, sexualitatea, varsta, orientarea sexuala, religia, rasa, clasa sociala, limbajul;
3. ascunde sentimentele de iubire fata de partener;
4. critica continuu, jigneste, foloseste apelative neplacute, ridica tonul fata de partener;
5. umileste partenerul atat in public, cat si in privat;
6. refuza sa socializeze cu partenerul;
7. impiedica partenerul sa muncesti, detine controlul financiar, ia toate deciziile fara a se consulta cu acesta;
8. interzice intalnirile cu prietenii sau cu membri familiei;
9. ameninta constant ca va parasi relatia de cuplu;
10. manipuleaza pertenerul prin intermediul minciunilor;
11. recurge la mimica si la o atitudine ce inspira frica pentru a intimida partenerul;
12. acuza partenerul de infidelitate;
13. foloseste un limbaj cu multiple aluzii sexuale;
Metode cel mai frecvent folosite de partener pentru a se impune in relatia de cuplu sunt: respingerea prin denigrare, discreditare; atacurile verbale prin folosireea insultei, ridiculizarii, criticilor; terorizarea psihologica prin inducerea starii de teama extrema; izolarea prin limitarea libertatii de miscare si de exprimare.
Victimele abuzului emotional au nevoie de consiliere si de ajutor pentru a depasi momentele critice. Terapiile individuale sau de grup pot fi de mare ajutor, deoarece prin intermediul lor aveti acces la o noua viziune asupra relatiei de cuplu recapatand respectul fata de tine insuti si recastigandu-ti respectul fata de ceilalti.
Va multumesc,