15 lucruri mai putin cunoscute despre vise
Stiati ca…
1. In medie, o fiinta umana petrece aproximativ 6 ani din viata visand (ceea ce inseamna cam doua ore pe noapte).
2. Incepand cu varsta de 10 ani avem, in medie, intre patru si sase vise in fiecare noapte. Ceea ce inseamna intre 1.460 si 2.190 de vise in fiecare an.
3. La cinci minute dupa ce ne trezim uitam jumatate din ceea ce am visat. Iar dupa zece minute uitam 90% din ceea ce am visat. Altfel spus: visam de fiecare data. Doar ca, uneori, nu ne amintim ca am visat.
4. Nu toata lumea viseaza in culori: 12% dintre oameni viseaza doar in alb si negru (si, evident, restul viseaza in culori). Potrivit unui studiu din 2008, cele mai multe persoane care viseaza alb-negru sunt persoane varstnice. Ceea ce ar putea avea legatura cu faptul ca acestea au apucat televiziunea in alb-negru.
5. Copiii nu viseaza despre ei pana la varsta de 3 ani. In acelasi timp, incepand de la varsta de 3 ani si pana la varsta de 7 – 8 ani, copiii au mai multe cosmaruri decat adultii.
6. Nevazatorii viseaza si ei: daca o persoana si-a pierdut vederea pe parcursul vietii, va continua sa viseze la fel ca toti ceilalti oameni; daca s-a nascut fara vedere, nu viseaza imagini, insa visele sale se bazeaza pe sunete, mirosuri, senzatii de atingeri si emotii.
7. Barbatii si femeile viseaza in mod diferit: in timp ce 70% dintre personajele care apar in visele unui barbat sunt tot barbati, femeile tind sa viseze barbati si femei intr-o proportie aproape egala. In plus, visele barbatilor contin mai multa agresivitate.
8. Femeile viseaza despre sex la fel de mult ca barbatii. Cu diferenta ca, in timp ce barbatii au tendinta de a visa scene sexuale cu partenere multiple (iar 90% dintre ei par a visa ca femeia este aceea care initiaza scenele fierbinti), femeile au tendinta de a visa mai mult scene sexuale care implica partenerul de viata sau celebritati. Cel putin aceasta este concluzia unui studiu din 2007. E adevarat, in 2009, un alt studiu a adus cateva completari: in timp ce barbatii au tendinta de a visa acte sexuale in sine, femeile viseaza mai mult sarutari si momente tandre.
9. Potrivit mai multor studii, intre 18% si 30% dintre oameni au avut cel putin un vis premonitoriu, iar procentajul celor care cred in existenta acestui tip de vise este intre 63% si 98% (!) dintre oameni.
10. Oamenii care dorm mai putin de 6 ore pe noapte sau care dorm mai mult de 9 ore, au avut o rata a mortii cu pana la 30% mai mare decat cei care dorm in mod obisnuit 7 – 8 ore.
11. Atunci cand visezi, corpul tau este “paralizat”. Mai exact, dupa primele 90 de minute ale somnului, se intra in faza somnului rapid (faza REM – rapid eye movement), cand eliberarea anumitor neurotransmitatori este complet suprimata. Drept rezultat, neuronii motorii nu sunt stimulati, conditie cunoscuta sub denumirea de relaxare nervoasa. Aceasta relaxare suprima astfel miscarile necontrolate ale corpului in timpul somnului.
12. Visam doar oamenii pe care i-am vazut. Chiar daca, adesea, visele ne sunt populate cu persoane ce ne par necunoscute, acestea sunt de fapt persoane pe care le-am vazut in timpul in diferite ocazii in timpul orelor de veghe, dar ale caror chipuri nu ni le mai amintim.
13. Ideea motorului de cautare Google i-a venit lui Larry Page in timp ce visa. La fel s-a intamplat si cu tabelul periodic al elementelor (care i-a aparut lui Mendeleev mai intai in vis), la fel si cu generatorul de curent alternativ (visat de Tesla) si cu spirala ADN (visata de James Watson) si cu masina de cusut (visata de Elias Howe). Si cu multe alte inventii. Si aceasta pentru a nu mai spune ca atat de cunoscuta poveste Doctor Jeckyll si Mr. Hyde a fost mai intai visata de Robert Louis Stevenson.
14. Inca nu s-a aflat ce portiune a creierului genereaza visele, daca exista o singura regiune din creier care le genereaza, daca sunt implicate mai multe regiuni sau care este cu adevarat scopul viselor.
15. Animalele viseaza si ele: este un lucru stiut de orice persoana care are acasa un caine sau o pisica. Pentru ceilalti, ne vom multumi sa spunem ca mai multe studiile efectuate pe animale diferite, au aratat ca, in timpul somnului, undele cerebrale sunt asemanatoare cu acelea ale oamenilor care viseaza.
Sursa:
Va multumesc,