16 trepte pe Scara magica spre succes – Napoleon Hill

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

16 trepte pe Scara magica spre succes – Napoleon Hill

Loading

0.16

Treapta nr.1: UN SCOP CLAR IN VIATA 

Este necesar nu doar sa ai un scop clar in viata, ci si sa ai un plan clar pentru a atinge acel scop. Prin urmare, pune pe hartie o prezentare scrisa a scopului tau clar, dar si o prezentare scrisa, cat mai detaliata, a planului tau de a atinge acel scop.

Timpul si banii necesari pentru construirea canalului Panama au fost corect estimata cu multi ani inainte, de fapt, inainte sa se fi mutat o singura lopata de pamant, pentru ca inginerii care l-au construit invatasera sa lucreze dupa niste planuri clare.

Canalul a fost un succes!

Hotareste acum ce vrei sa faci in viata, apoi formuleza-ti planurile si treci la actiune.

Treapta nr.2: INCREDERE IN SINE

Increderea in sine este o stare de spirit pe care oricine o poate dezvolta intr-o perioada scurta de timp.

Nu prea ar merita sa stabilesti un scop clar in viata si sa creezi un plan pentru atingerea lui, daca nu ai increderea in tine necesara pentru a pune planul in aplicare si a-ti atinge scopul.

Treapta nr.3: INITIATIVA  

Initiativa este acea calitate foarte rara care determina o persoana sa faca lucrurile ce trebuie facute, fara a i se spune asta. Oportunitatile importante stau ascunse peste tot, in asteptarea unei persoane cu initiativa care sa vina si sa le descopere. Inainte de a ajunge pe o pozitie inalta in orice domeniu de activitate, trebuie sa devii o persoana cu viziune de ansamblu, care poate crea planuri clare si apoi le poate pune in aplicare, toate aceste lucruri necesitand neaparat dezvoltarea initiativei.

Treaptanr.4: IMAGINATIE

Imaginatia este atelierul mintii umane in care ideile vechi sunt incorporate in noi combinatii si planuri.

Cand a inventat becul, Thomas Edison a reunit pur si simplu, intai in imaginatia lui si apoi in laborator, doua principii bine cunoscute; le-a pus laolalta, ca sa spunem asa, intr-o maniera noua. Stia, asa cum stie aproape orice electrician amator, ca frecventa unui fir electric va produce caldura; ca, la locul aplicarii frecarii, firul va putea fi incalzit pana se obtine o stralucire alba si prin urmare ar putea produce lumina. Necazul era insa ca firul putea sa se arda si sa se rupa in doaua.

In cele din urma, dupa ce a cautat in toata lumea un filament special care sa poata fi incalzit pana cand produce lumina fara sa se arda si sa se rupa, Edison s-a gandit ca vechiul principiu al combustiei carbunelui prin care se aseaza pe pamant o gramajoara de lemne, i se da foc  si apoi este acoperita cu pamant si nu mai primeste aer.

Lemnul fumega, dar nu poate arde in totalitate pentru ca alimentarea cu oxigen a fost oprita in mare masura si, prin urmare, arderea nu se poate produce. Imediat ce Edison s-a gandit la principiul carbunelui, a mers in laborator, a introdus filamentul intr-un  glob, a intrerupt alimentarea cu aer si, ce sa vezi, a obtinut indelung cautata lumina incandescenta.

Cand Cristofor Columb si-a intors privirile spre apus, in cautarea „lumii noi”, a folosit initiativa si imaginatia in cel mai eficient mod intalnit vreodata. Din aceasta imbinare a luat nastere America.

Cand Gutenberg si-a indreptat atentia catre inventarea presei moderne, a utilizat la randul sau in mod eficient initiativa si imaginatia, pentru ca a dat aripi gandului si a apropiat mai mult pe toata lumea. Toate marile inventii isi datoreaza existenta imbinarii acestor doua forte – initiativa si imaginatia.

Treapta nr.5: ACTIUNE

Lumea plateste pentru un singur lucru, serviciul oferit, cu alte cuvinte, actiunea. Cunostintele stocate nu au nici o valoare. Nu sunt utile nimanui pana cand nu sunt exprimate sub forma unei actiuni. Poti fi absolventul unora dintre cele mai bune facultati si universitati – de fapt, poti avea stocate in minte toate datele din toate enciclopediile lumii – dar, daca nu organizezi aceste cunostinte si nu le pui in actiune, nu vor avea nici o valoare, nici pentru tine, nici pentru restul lumii.

Treapta nr.6: ENTUZIASM

De obicei, entuziasmul se dezvolta automat atunci cand oamenii descopera activitatea care li se potriveste cel mai bine; activitatea care le place cel mai mult. Prin urmare, este de datoria ta sa cauti cu sarguinta pana cand gasesti activitatea in care sa te implici cu toata inima si sufletul – activitatea pe care o poti „iubi” in mod sincer si constant.

Treapta nr.7: AUTOCONTROL

Lipsa de autocontrol te determina sa le cauti altora defecte.

Nimeni nu a devenit vreodata un mare lider pana ce nu a invatat mai intai sa se stapaneasca pe sine, prin intermediul autocontrolului.

Stapanirea de sine este primul  pas important catre realizarile adevarate. Cand oameni isi pierd calmul, in creierele lor se petrec lucruri ce ar trebui sa fie interpretate mai putin personal. Oamenii furiosi nu-si pierd cu adevarat calmul, ci se enerveaza pur si simplu si asta cauzeaza producerea unor compusi care, combinandu-se din cauza furiei, formeaza o otrava ucigatoare.

O persoana furioasa va raspandi in jur, cu fiecare expiratie, destula otrava cat sa ucida un porc de guineea!

Exista trei modalitati de a scapa de otrava produsa de creierul aflat sub imperiul furiei.

Una este prin intermediul porilor pielii; una este prin intermediul plamanilor, otrava fiind indepartata prin respiratie, sub forma de gaze; si cealalta modalitate este prin ficat, care separa substantele toxice din sange.

Cand aceste trei cai sunt suprasolicitate, surplusul de otrava produsa de o persoana furioasa este distribuita in corp si-l otraveste, asa cum s-ar intampla daca oricare alt drog otravitor si mortal ar fi injectat in sange cu ajutorul unei seringi. Furia, ura, cinismul, pesimismul si alte stari de spirit negative tind sa otraveasca sistemul si trebuie evitate. Acestea toate sunt o parte a raului mortal numit lipsa de autocontrol.

Treapta nr.8: Obiceiul de a munci mai mult si mai bine decat esti platit sa muncesti

Persoana care face din asta un obicei este privita in general ca un lider si, fara exceptie, toate persoanele de acest fel au ajuns la varf in profesia sau afacerea lor, in ciuda altor obstacole ce le-ar fi putut sta in cale.

Treapta nr.9: O PERSONALITATE PLACUTA

Personalitatea nu poate fi definita cu un singur cuvant, pentru ca ea este suma acelor calitati care deosebesc o persoana de toate celelalte persoane de pe pamant. Hainele pe care le porti sunt o parte a personalitatii tale – una foarte importanta. Expresia faciala, data de ridurile de pe fata ta sau de absenta acestora, este o parte a personalitatii tale.

Cuvintele pe care le folosesti, formeaza o foarte importanta parte a personalitatii tale si te catalogheaza instantaneu, odata ce le-ai pronuntat, drept o persoana rafinata sau dimpotriva. Vocea ta constituie, de asemenea, o parte importanta a personalitatii tale, prin care, pentru a deveni placuta, trebuie cultivata, educata si dezvoltata astfel incat sa fie armonioasa, bogata si ritmata.

Felul in care strangi mana cuiva este o parte importanta a personalitatii tale; prin urmare foloseste o strangere a mainii  ferma si energica.

Daca nu faci decat sa o lasi pe cealalta persoana sa-ti stranga mana moale, rece si lipsita de initiativa, oferi impresia unei personalitati negative.

O PERSONALITATE placuta poate fi descrisa ca una care ii atrage pe oameni si-i face sa gaseasca prietenie si armonie in compania ta, in vreme ce o personalitate neplacuta ii face pe oameni sa-si doreasca sa se indeparteze de tine cat mai mult posibil.

Treapta nr.10: GANDIRE CORECTA

Dupa ce ai invatat sa gandesti corect vei utiliza cu usurinta si in mod automat obiceiul de a examina toate lucrurile ce isi croiesc drum spre mintea ta, de a vedea daca sunt simple „informati” sau date. Vei invata cum sa elimini din mintea ta toate acele impresii care se nasc nu din fapte, ci din prejudecati, din ura, furie, partinire si alte surse false.

Vei invata, de asemenea, sa nu te lasi influentat de ceea ce spune cineva despre altcineva, pana ce nu ai cantarit respectivele afirmatii, nu le-ai examinat si nu ai stabilit, in conformitate cu principiile cunoscute ale gandirii corecte, daca afirmatiile sunt reale sau nu.

Vei invata sa analizezi ceea ce citesti sau vezi prin diferite canale media, facand deductiile necesare, pornind de la faptele cunoscute la cele necunoscute si ajungand la un rationament echilibrat care nu este atins de prejudecati sau construit pe simple „informati” pe care nu le-ai examinat cu atentie.

Treapta nr.11: CONCENTRARE

Concentrarea, in sensul pe care-l are ca treapta a acestei scari, se refera la actiunea prin care iti determini mintea sa vizualizeze toate detaliile ce tin de scopul tau principal sau de orice alt demers, fie  ca are legatura si conduce spre scopul tau, fie ca nu, pana cand imaginea este clar conturata si sunt create modalitatile si mijloacele practice de a o transforma in realitate.

Concentrarea este procesul prin care iti determini imaginatia sa caute in fiecare cotlon si ungher al subconstientului tau, in care sunt stocate imagini perfecte ale fiecarei impresii care a ajuns vreodata in mintea ta pe calea celor cinci simturi si sa gaseasca tot ceea ce poate fi folosit in legatura cu obiceiul asupra caruia te concentrezi.

Concentrarea este, de asemenea, procesul de a pune la un loc, asemenea bateriilor cu ajutorul firelor, puterea tuturor calitatilor, in scopul obtinerii unui rezultat final sau atingerii unui obiectiv dat – obiectivul concentrarii.

Treapta nr.12: PERSEVERENTA

Perseverenta este calitatea care te determina sa te ridici din nou dupa ce ai fost temporar pus la pamant de un esec, si sa continui sa urmaresti realizarea unei anumite dorinte sau a unui anumit obiectiv. Este calitatea care-ti da curajul si increderea de a continua, in ciuda tuturor obstacolelor care ti-ar putea iesi in cale.

Treapta nr.13: ESECURI

Esecul este planul naturii de pregatire si antrenare a oamenilor pentru o viata de munca de toata lauda. Este marele test si proces de calire al naturii, procesul care indeparteaza zgura tuturor celorlalte calitati umane si purifica metalul astfel incat sa reziste utilizarilor excesive de-a lungul vieti.

Esecul este marea lege a rezistentei care ii face pe oameni mai puternici, proportional cu masura in care inving opozitia.

Fiecare esec reprezinta o lectie importanta si trainica, daca te obosesti si analizezi, sa gandesti si sa profiti de ea. Esecul dezvolta toleranta, simpatia si bunatatea in inima omului.

Nu vei ajunge prea departe pe cararea vietii inainte sa descoperi ca fiecare adversitate si fiecare esec reprezinta o binecuvantare ascunsa, o binecuvantare pentru ca ti-a pus mintea si trupul in actiune si le-a determinat sa se dezvolte in baza legii folosirii.

Priveste in urma si vei gasi o istorie plina de incidente care arata in mod clar puterea esecului de a purifica si consolida.

Treapta nr 14: TOLERANTA SI COMPASIUNE

 In prezent, intoleranta face ravagii in lume, din cauza terorismului si religiei. Neintelegerile nu sunt nimic altceva decat intoleranta si lacomie, iar asta este evident si de o parte si de cealalta. Daca ambele parti ar intelege ca una este bratul, iar cealalta sangele care da viata bratului, fiecare ar realiza ca intoleranta, pe care afecteaza pe una in mod nefavorabil, o afecteaza deopotriva si pe cealalta.

Haideti oameni frumosi sa incheiem cu intoleranta, haideti sa dovedim macar atata inteligenta cat dovedeste o albina care lucreaza spre binele stului, pentru ca acesta sa nu dispara.

PUTEREA se naste din colaborare!

Treapta nr.15: MUNCA

Toate legile naturii au stabilit ca lucrurile ce nu sunt folosite nu pot trai. Bratul care este legat de corp si nu este folosit se va atrofia si va disparea. Acelasi lucru este valabil pentru orice alta parte a corpului. Nefolosirea atrage descompunerea si moartea. In acelasi fel, mintea umana, cu toate calitatile ei, se va ofili si se va atrofia, daca nu este pusa la treaba, iar creierul, agentul fizic prin intermediul caruia functioneaza mintea, se va degrada.

Treapta nr.16: REGULA DE AUR

Regula de aur ofera singura cale spre fericire pentru ca te ghideaza catre zona serviciilor utile realizate in interesul umanitatii. Este lucrul care trezeste spiritul de „stup” in oameni si ii determina sa renunte la interesele personale egoiste pentru binele umanitatii. Regula de aur este torta ce ne ghideaza spre acele obiective in viata care lasa ceva valoare, care usureaza poverile semenilor nostri si-i ajuta sa gaseasca drumul catre depunerea unor eforturi utile si constructive.

Regula de aur inseamna pur si simplu ca este important sa-i tratam pe ceilalti asa cum dorim sa ne trateze pe noi; ca este necesar sa actionam fata de ei cum ne dorim sa actioneze ei fata de noi; ca avem genul de ganduri, actiuni si fapte pe care ne dorim sa le aiba si ei.

„Secretele prosperitatii” Napoleon Hill

Sursa:https://luminasufletuluitau.wordpress.com/2017/01/23/16-trepte-pe-scara-magica-spre-succes-napoleon-hill/

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

 

Abonează-te pentru a primi informații

despre articolele viitoare

Te-ai abonat cu succes.

S-a produs o eroare. Încearcă din nou.

Nu îți vom împărtăși NICIODATĂ adresa, totul rămâne între noi.