3 semne ca ești într-o relație toxică

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

3 semne ca ești într-o relație toxică

Loading

Când te afli într-o relație toxica, se întâmplă ceva ciudat: deși simți că încă îți iubești partenerul, ajungi să te simți cu adevărat relaxată doar atunci când el este plecat.

De multe ori, nu place să credem că dragostea este suficientă pentru ca o relație să funcționeze, dar uneori, realitatea este mult mai dureroasă. Dragostea poate deveni toxică, aducând în relație gelozie, neîncredere și suferință, în loc de fericire.

Poate părea multe ușor să recunoști dacă într-o relație toxică, dar de ori lucrurile sunt mai complicate decât par. Atunci când ești îndrăgostită, perspectiva ta asupra vieții devine distorsionată, iar totul pare mai frumos decât este în realitate.

În acest stare, puteți ajunge să ignore semnalele de alarmă care indică faptul că relația nu este o sănătoasă.

Este important să vă deschizi ochii și să înfrunți adevărul, oricât de dificil ar fi. În continuare, voi vom prezenta câteva semne clare care vă pot indica dacă afli într-o relație toxica.

Cum să-ți dai seama dacă ești într-o relație toxică

Întâmpini bariere acolo unde înainte erau oportunități

Poate că înainte de a intra în această relație erai o femeie independentă, care își are propriile decizii legate de carieră, timp liber și viață socială. Aveai prieteni, poți petreceai timpul cum doreai și îți creezi propriile rutine zilnice. Însă de când această relație a început, viața ta sa schimbat:

  • Nu mai poți lua decizii fără acordul partenerului tău. Dacă vrei să mergi la o întâlnire de afaceri sau la cumpărături cu o prietenă, el îți interzice, ca și cum ți-ar fi stăpân.
  • Fiecare aspect al vieții tale, de la dimineață până la seara, este controlat de partener. De exemplu, schimbi vestimentația pentru al mulțumi sau renunți la obiceiuri și activități care îți făceau plăcere, doar pentru ai face pe plac.
  • Vrei să avansezi în carieră sau în viață, dar partenerul tău îți pune constant piedici.

Te simți ca și cum un gard invizibil este construit în jurul tău în fiecare zi, limitându-ți libertatea și autonomia.

Sentimentele tale sunt ignorate, manipulate sau atacate

La începutul unei relații, dragostea poate părea intensă și sinceră, iar dorința de a vă dedica partenerului este firească. Însă trebuie să ai grijă să nu îți sacrifici propria bunăstare numele acestui devotări. În relațiile toxice, manipularea emoțională este adesea subtilă, dar devastatoare.

  • Persoanele toxice concentrează atenția exclusiv pe propriile nevoi și, de multe ori, stima lor de sine scăzută îi face să fie nesiguri și geloși.
  • Dorința lor de control se manifestă prin comportamentul tiranice, luând toate deciziile în relație. Dacă nu faci ceea ce vei cere, vor încerca să faci să te simți vinovată, plasându-se pe ei în rolul de victimă.

Te simți din ce în ce mai nefericită

Când ești într-o relație toxică, deși poate crezi că încă îți iubești partenerul, te simți cu adevărat liberă și relaxată doar în momentele în care el nu este lângă tine. Compară-ți relația cu cele ale altor cupluri care trăiesc în armonie și respect reciproc, și vei observa diferențele.

Analizează-ți cu atenție sentimentele. Dacă nu te simți cu adevărat fericită și observă semnele descrise mai sus, este posibil să devină o versiune distorsionată a ceea ce era o dată. Stima ta de sine poate fi foarte scăzută și te simți epuizată emoțional. Suferința emoțională poate duce, de asemenea, la simptome fizice precum dureri de cap, greață sau oboseală constantă. Niciun tratament medical nu poate remedia aceste probleme, deoarece cauza reală este depresia generată de nefericirea din relație.

Cum să ieși dintr-o relație toxica?

Surprinzător, multe relații toxice pot dura ani de zile. Dar de ce? Iată câteva motive frecvente:

  • Teama de consecințe: Multe femei se tem de ce ar putea urma dacă părăsesc partenerul – fie că este vorba de pierderea copiilor sau de agresiuni din partea acestuia.
  • Frica de a fi singură: Uneori, femeile nu pot imagina o viață „singura” și știu că o relație toxica este mai bună decât lipsa unei relații.
  • Sentimentele confuze: În multe cazuri, partenerii încă se iubesc, chiar dacă această iubire este distructivă. Din acest motiv, despărțirea pare imposibilă.

Pentru a ieși dintr-o astfel de relație, primul pas este să recunoști că există o problemă. Este posibil ca prietenii și familia să fi observat deja semnele și să-ți ofere sprijin. Nu ezita să ceri ajutorul celor din jur.

Al doilea pas este să discuți deschis cu partenerul tău. Spune-i ce simți, ce te nemulțumește și ce schimbare aștepți. Dacă nu observă nici un viitor viitor sau dacă nu mai bun în această relație, atunci este timpul să te retragi.

Pune pe primul loc integritatea și sănătatea ta emoțională, ascultă-ți instinctele și alegeți să vă reconstruiți viața în afara toxicității.

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Aina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×