
3 tipuri de dependenta emotionala
1.Dependenta emotionala de familie
Este una dintre cele mai dificile forme de dependenta emotionala de depasit. Aceasta corespunde in general structurilor familiale in care parintii sunt foarte anxiosi si o transmit copiilor lor. Copiii sunt crescuti cu o frica excesiva de lume. Tot ceea ce este in afara este vazut ca o amenintare, iar familia ca un refugiu.
Cei care sufera de acest tip de dependenta supraestimeaza protectia oferita de familie.
In aceste tipuri de familii, increderea in sine nu este incurajata. Dimpotriva, principalul lucru este sa crezi ca persoana nu va putea face fata provocarilor mari. In acest fel, familia devine un fel de bula care adaposteste, dar si incarcereaza. Este o modalitate gresita de a face fata anxietatii. Este, de asemenea, un raspuns nepotrivit la nevoia de a creste si de a fi independent.
2.Dependenta emotionala in cuplu
Acest tip de dependenta este una dintre cele mai frecvente. Este una dintre cele mai daunatoare.
Dependenta in cuplu face parte dintr-o credinta gresita care presupune ca partenerul iti da sens propriei vieti sau te protejeaza de o singuratate teribila.
Acest tip de dependenta este tipic persoanelor cu mari nesigurante. Ele nu stiu exact daca sunt sau nu capabile sa faca fata situatiilor grele de viata. De fapt, ele presupun ca sunt foarte neajutorate.
Prin urmare, au nevoie de sprijin pentru a trai si acest tip de sprijin vine de la partenerul lor. Partenerul devine ca un fel de scut protector impotriva suferintei sau fricii. Acesta este motivul pentru care se dezvolta un atasament anxios puternic.
Desi acest tip de dependenta poate functiona o perioada, adevarul este ca mai devreme sau mai tarziu provoaca mari suferinte. Persoana dependenta este atat de infricosata de a nu-si piarde partenerul, incat poate dezvolta un comportament daunator, fie va fi de o gelozie excesiva, fie va avea o supunere nelimitata. Astfel, dependenta deterioreaza relatia mai degraba decat o intareste.
3. Dependenta emotionala de mediul social
Cel mai caracteristic aspect al acestei dependente este nevoia excesiva de a fi recunoscut si aprobat in orice mediu. Daca nu exista suficiente semne de apreciere si acceptare autentica, individul intra in panica. In plus, el va face tot ce este necesar pentru a obtine aceasta compensatie psihologica aparenta. In cazul in care nu este apreciat si validat, se va simti respins si considera ca este cel mai rau lucru care i se poate intampla.
Pentru a obtine aprobarea, individul poate deveni servil sau invizibil. In primul rand, persoana dependenta se simte obligata sa-i multumeasca pe ceilalti. Va face orice sacrificiu pentru a nu se confrunta cu respingerea sau confruntarea. In al doilea caz, persoana renunta la convingerile sale pentru a disipa tensiunile din mediu. In ambele cazuri, situatia este complet daunatoare.
In cazul dependentei familiei, a cuplului si a mediului social, increderea in sine este intr-adevar miezul problemei.
Mai presus de toate, individul nu constientizeaza ceea ce este capabil sa faca. Pleaca de la ideea ca am putina valoare si ca nu pot trece prin viata fara alti oameni.
Toate aceste credinte false duc la frica si anxietate. Si ca si in cazul tuturor fricilor nejustificate pe care le avem, cel mai bun mod de a le depasi este sa le infruntam.
Poate ca trebuie doar sa faci primul pas. Indrazneste sa mergi singur. Asuma-ti riscul de a iesi din zona ta de confort.
Increderea in sine nu se construieste peste noapte, dar un lucru este cert: daca o construiesti departe de „dependenta” tale, va fi mult mai puternica.
Sa va fie cu folos,