4 greseli duc la ruperea legaturii dintre parteneri

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

4 greseli duc la ruperea legaturii dintre parteneri

Loading

Un psihoterapeut cu peste 40 de ani de experienta in probleme de cuplu a stabilit care sunt cei mai importanti indicatori ai divortului. Oricat de mare ar fi iubirea, greselile de comportament pot deteriora relatia de cuplu.

Relatiile sunt o stiinta. Psihologul american John Gottman a studiat timp de 40 de ani diferite tipologii de comportament pe care le considera periculoase intr-o relatie, numindu-le „Cavalerii Apocalipsei“.

Toate aceste patru greseli duc la ruperea legaturii dintre parteneri si aparitia divortului, scrie brightside.me.

Dispret

Indicatori: 

Daca unul dintre cei doi parteneri obisnuieste sa faca glume pe seama celuilalt in privat sau in public, i se adreseaza cu porecle jignitoare si nu acorda valoare parerilor celuilalt, arata ca nu-si apreciaza partenerul.

Rezolvare:

Pune-te in locul persoanei iubite care a devenit subiect de batjocura si incearca sa vezi situatia din punctul ei de vedere. Apoi adu-ti aminte cat de mult il/o iubesti si cum ar fi daca ar pleca din viata ta.

Critica

Indicatori:

Critica apare cand unul dintre parteneri devine iritat la fiecare gresala pe care celalalt o face, chiar aducand aminte de situatii din trecut. Mai grava decat greseala partenerului este reactia celuilalt, care incearca sa-i induca sentimentul ca intotdeauna face lucrurile in mod gresit.

Rezolvare:

Nu folositi un ton agresiv in conversatie. Daca transmiteti mesajul in mod calm, partenerul nu va fi ranit, iar data viitoare va acorda o mai mare atentie, avand toate sansele unor rezultate bune.

Comportament defensiv

Indicatori:

Unul dintre parteneri a facut ceva gresit si, pentru a se evita critica, incearca sa se apere imediat destul de agresiv. Ca urmare, reactia celuilalt partener va exprima nemultumire reciproca, lucru care lasa o urma de dispret intre cei doi.

Rezolvare:

In astfel de cazuri, este mult mai usor sa iti asumi responsabilitatea pentru comportamentulul tau si sa iti ceri scuze in timp util. In plus, nu va pierdeti timpul certandu-va pentru lucruri mai putin importante, cand ati putea sa-l fructificati intr-un mod placut.

Ascunderea nemultumirilor

Indicatori:

In momentul in care sunt nemultumiti si furiosi, unii parteneri prefera sa raspunda rapid si fara sa-si exprime emotiile. In mod alternativ, ei isi ignora partenerul in toate modurile posibile.

Rezolvare:

Nu trebuie sa fugi, ci sa-ti accepti emotiile. Incearca sa rezolvi problemele pe cale pasnica, pentru ca altfel vor reaparea pe viitor intr-un mod mult mai profund.

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×