5 metode pentru a combate depresia sezoniera

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

5 metode pentru a combate depresia sezoniera

Loading

Depresia sezoniera este asociata adesea cu un sentiment de neincredere si tristete ce apare in zilele scurte de toamna si iarna. Principalele cauze care nu ne lasa sa fim la fel de fericiti pe tot parcursul anului sunt scurtarea zilelor pe timpul iernii si lipsa luminii solare.

Simptomele anunta instalarea unei depresii sezoniere sunt oboseala, somnolenta, lipsa de energie, cresterea in greutate, pofta de mancare mai mare ca de obicei, dificultati de concentrare sau dorinta de a fi singur.

Solutii pentru a combate depresia sezoniera:

1. Terapia cu lumina

Scaderea intensitatii luminii este principalul factor care declanseaza aparitia depresiei sau a starilor negative pe timp de toamna si iarna.

De aceea, unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru prevenirea aparitiei depresiei este expunerea la lumina, atat cat este posibil. Plimbarile in aer liber, chiar si in zilele innorate, vor oferi lumina naturala de care este nevoie, iar creierul va primi oxigenul necesar pentru a contracara efectele vremii asupra starii psiice.

2. Activitatea fizica

Exercitiile fizice elimina starile negative prin eliberarea in organism a hormonilor care ofera o stare de bine.

Efortul fizic, facut sistematic, activeaza musculatura, respiratia, metabolismul, dar si anumite mecanisme naturale de protectie psihica (prin hormonii anti-stres care se elibereaza in urma activitatii fizice). Studiile au aratat ca, dupa 30 de minute de efort fizic (alergare, sporturi in aer liber, inot) scoarta cerebrala elibereaza anumiti neuro-transmitatori care genereaza stari de relaxare, multumire, optimism.

3. Invatarea relaxarii

Conform definitiei stresului, anxietatea este reactia corpului la o amenintare pe care o percepe. Starea de relaxare este o stare opusa din punct de vedere fiziologic, celei de stres, fiind o metoda de autoreglare a starilor psihice.

Corpul are antidotul natural de a gestiona factorul de stres – si anume raspunsul de relaxare – care creeaza o stare de calm si bine.

4. Alimenterea creierul

Depresia sezoniera poate fi preintampinata printr-o alimentatie adecvata, iar studiile recente au indicat ca cea mai potrivita in acest sens este dieta mediteraneana.

Cercetatorii spanioli de la Universitatile Las Palmas si Navarra au studiat un grup de 10.094 de persoane pe parcursul a patru ani si au descoperit ca persoanele care urmau o dieta mediteraneana clasica erau cu 30% mai putin predispuse de a dezvolta o forma de depresie.

Prin urmare, ar fi indicat sa se consume fructe si legume proaspete, cereale integrale, peste, seminte, ulei de masline si cat mai putina carne rosie, alimente procesate sau produse de panificatie.

5. Apelarea la ajutor profesionist

Exista o retinere in a vorbi despre propriile suferinte emotionale din frica unui stigmat din partea societatii.

Cu toate acestea, vine un timp in care este necesar sa cautam ajutorul de care avem nevoie in loc sa ramanem blocati in disperare.

Psihoterapia, consilierea psihologica reprezinta un ajutor important in combatarea depresiei.  

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×