5 moduri de a vindeca gelozia

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

5 moduri de a vindeca gelozia

Loading

Gelozia apare de cele mai multe ori din teama de a nu pierde persoana iubita. Despre gelozie se crede ca este un sentiment derivat din iubire.
Din pacate insa,intre acestea exista o mare diferenta. Daca iubirea este cea care duce la formarea unei relatii de cuplu, gelozia este cea care o poate distruge. Pentru a nu ajunge si tu intr-o astfel de situatie de criza si pentru a scapa de obsesia geloziei, invata cum poti sa treci cu tact peste aceste momente neplacute dintr-o relatie.
Comunica in permanenta cu partenerul
Discutiile dintre cei doi parteneri de cuplu sunt foarte importante. Orice banuiala sau orice temere ai in legatura cu persoana iubita, trebuie sa o comentati impreuna. In momentul in care simti ca gelozia te cuprinde spune-i tot ce te framanta si clarifica problema pe loc. Nu lasa sa treaca timpul deoarece situatia se poate agrava. Uneori poate fi vorba de simple confuzii sau de scenarii imaginate fara a avea o baza reala. Asadar, cea mai buna metoda de a domina gelozia este sa vorbesti deschis cu partenerul despre motivele care o determina.

1. Incearca sa ai mai multa incredere in tine

Specialistii considera ca gelozia apare la acele persoane nesigure pe calitatile lor si lipsite de incredere in propria persoana, de aceea le vine destul de greu sa creada ca partenerul ar fi capabil sa le iubeasca si sa le fie fidel. De cele mai multe ori persoana geloasa actioneaza impulsiv, intr-o forma mai putin delicata cu persoana iubita, iar in momentul in care isi da seama ca a gresit regreta si isi cere scuze. Din pacate, daca timpul trece iar greseala se repeta din nou, fara indoiala se ajunge la deteriorarea relatiei de cuplu, ceea ce poate duce intr-un final si la o ruptura. Asadar, ar fi bine sa incerci sa ai mai multa incredere in tine. Pentru aceasta, poti incepe prin a face cateva exercitii de incredere in fata oglinzii, descoperindu-ti calitatile.

2. Stapaneste-ti imaginatia debordanta

Mintea este una dintre masinariile cele mai creative, care actioneaza intr-o maniera automata. O persoana care nu-si poate stapani gelozia este dominata de o multime de idei mai mult sau mai putin adevarate, care-i trec prin minte intr-un ritm trepidant. Urmarile sunt acuzele aduse partenerului de viata, fara a avea probe concrete in schimb. De aceea, ar fi bine sa inveti sa te controlezi si sa-ti stapanesti imaginatia, atata timp cat nu ai dovezi.

3. Identifica impreuna cu partenerul cauzele geloziei

Pentru a afla mai multe detalii despre ceea ce te determina sa devii geloasa pe partener, iti poti face o lista in care sa treci toate motivele care te indeamna la un astfel de sentiment. Odata enumerate pe hartie cauzele, iti va fi mult mai usor sa le identifici si sa discuti impreuna cu iubitul despre ele.

4. Nu-ti neglija viata personala

Bine ar fi sa nu permiti ca gelozia sa-ti controleze intreaga viata. Gandeste-te ca obsesia de a urmari persoana iubita pentru a vedea daca te insala sau nu si timpul pe care-l pierzi cautandu-i prin lucruri sau verificandu-i agenda de telefon l-ai putea petrece intr-un mod mult mai placut, in interes personal.

5. Ce motive de gelozie au femeile si barbatii?

Despre femei se spune ca sunt mult mai geloase decat barbatii, dar studiile contrazic acest mit, semnaland ca aceasta atitudine deriva din nesiguranta si deci nu are nicio legatura cu distinctia sexelor. Specialistii au constatat insa ca barbatii si femeile sufera de gelozie din motive diferite. De exemplu, femeilor sentimentul le este trezit de fizicul atractiv al potentialelor rivale, pe cand in cazul barbatilor gelozia este stimulata de situatia materiala buna a posibilului contracandidat.

Sursa: http://www.unica.ro

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

 

Abonează-te pentru a primi informații

despre articolele viitoare

Te-ai abonat cu succes.

S-a produs o eroare. Încearcă din nou.

Nu îți vom împărtăși NICIODATĂ adresa, totul rămâne între noi.