Top 6 cele mai frecvente probleme intalnite in relatia de cuplu

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Top 6 cele mai frecvente probleme intalnite in relatia de cuplu

Loading

Pentru multe cupluri fericirea este limitata doar la perioada de inceput, in care partenerii se curteaza, dupa care apar problemele legate de incompatibilitate, diferentele de scopuri propuse, rutina, bariere psihologice, defecte personale si lipsa de disponibilitate atunci cand trebuie resolvate deficientele de comunicare din relatie.
Nu exista relatie de cuplu fara probleme, iar atunci cand dai de ele este indicat sa stii cum sa le gestionezi. Cuplul fericit este format din doua persoane care privesc in aceeasi directie, care sunt dispuse sa admita greselile proprii si sunt hotarate sa le schimbe.

1. Comunicarea

Toate problemele de comunicare isi au sursa in abilitatile partenerilor de a-si impartasi gandurile. Cand discutiile au loc in paralele cu alte activitati precum verificatul e-mail-ului sau vizionarea programelor de televiziune, in mod clar mesajul va fi unul deficitar.
Adevarata comunicare inseamna sa va impartasiti gandurile si visele. Este important ca partenerii sa-si petreaca cel putin cinci minute pe zi, vorbind despre alte subiecte decat locul de munca, programe sau copii. Acest lucru este important si elimina rutina.

2. Probleme financiare

Aspectul financiar are un impact major asupra armoniei in cuplu. Daca problemele banesti au devenit de nesuportat, masurile imediate se impun astfel incat relatia sa reziste pe viitor.
Banii sunt o problema pentru multe cupluri. Cati bani castiga fiecare si cine ia deciziile financiare creeaza mereu controverse.
Din trei in trei luni, fiecare cuplu ar trebui sa faca o sedinta dspre bani si sa constate cat s-a cheltuit si cat s-a pus de o parte. In plus, deciziile financiare majore trebuie luate intotdeauna impreuna.

3. Sexul

„Iubirea intre doua persoane nu asigura compatibilitata sexuala”, spune terapeutul sexual Mary Jo Fay.
Cand dorintele celuilalt sunt cenzurate de el insusi sau de partener, frustrarile nu intarzie niciodata sa apara.

Este indicat sa vorbiti despre fanteziile pe care le aveti, spun psihologii. Pentru femei, a vorbi despre ceea ce le place tine de intimitate, insa barbatii sunt mai deschisi la aceste discutii.
Pasiunea poate fi, alimentata de “noutate”. Faceti ceva nou cu partenerul, gatiti impreuna sau pregatiti o intalnire misterioasa.

4. Gelozia

Gelozia este un amestec de emotii, sentimente, idei de suspiciune, teama de pierdere a persoanei iubite, ingrijorare, durere generata de infidelitatea sexual-afectiva a partenerului. Gelozia in cuplu apare din insecuritate, nesiguranta si, implicit, nevoia de securitate. Aceasta poate fi privita din dubla perspectiva: fie tu te simti nesigur(a) in relatie, te simti amenintat(a) de alte persoane care (in imaginatia ta) ar putea fi mai potrivite pentru partener, fie nesiguranta provine din atitudinea deschisa, sociabila a partenerului.
Atunci cand unul dintre voi simte ca are motive de suspiciune sau de gelozie, o discutie deschisa poate fi cea mai buna solutie.

5. Abuzul verbal

Abuzul verbal este una dintre cele mai grave probleme ce afecteaza relatia de cuplu. Jignirile, amenintarile, umilirile in public sau subminarea personalitatii reprezinta abuz verbal, dar si emotional, asupra partenerului. Din nefericire, abuzul verbal este strans legat de abuzul emotional si poate conduce la abuz fizic.
Oricat de multe scuze ai gasi pentru abuzul verbal, adevarul este ca nu exista nici macar una, indiferent cine este victima. Partenerul care abuzeaza verbal are nevoie de ajutor profesional. Sa iti convingi partenerul de acest lucru, insa, este foarte greu. Din pacate, uneori singura solutie este ruperea relatiei.

6. Infidelitatea

Infidelitatea este efectul neintelegerilor maritale, nu cauza lor. Lipsa de receptivitate dintre parteneri, lipsa unui limbaj comun prin care aceste nevoi sa fie intelese, ignorarea. Acestea pot fi motive ce atrag infidelitatea. Exista studii care demonstreaza ca infidelitatea ia amploare odata cu responsabilitatile. Cel care a inselat acum va mai insela inca o data” este valabila numai in cazul in care nu s-a inteles motivul primei tradari.
“Multi barbati „se ratacesc” atunci cand partenera tocmai a nascut sau este insarcinata, pentru ca au nevoia sa li se aminteasca faptul ca sunt barbati.
Primul pas pentru a depasi infidelitatea in cuplu este comunicarea cu partenerul, sa va faca sa intelegeti care a fost motivul, cauza care l-a impins spre a fi infidel. Astfel, va veti gasi raspunsurile si veti incepe sa faceti un pact de comun acord pentru a face primii pasi in a va rezolva problemele. Vorbiti cat mai mult cu partenerul vostru destre ce simtiti, ce ganditi, cat de tare suferiti. Incepeti sa faceti schimbari in comportamentul si atitudinea dvs., si aratati-i partenerului, ce pierde, daca se mai repeta aceeasi greseala.

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×