7 principii care ajuta la mentinerea unei casatorii fericite

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

7 principii care ajuta la mentinerea unei casatorii fericite

Loading

Cea mai mare parte dintre principiile lui Gottman privitor la casatoriile sustenabile si fericite se invart in jurul unui singur factor: „prietenia”. Potrivit lui, prietenia mentine dragostea aprinsa si protejeaza relatia. Atat timp cat partenerii se privesc cu admiratie si afectiune si vor tine cont unul de visele celuilalt, relatia va fi in siguranta.
Pe baza prieteniei ca factor esential in relatia de cuplu, Gottman a creat 7 principii care consolideaza aspectele pozitive ale unei relatii, ajutand cuplul sa depaseasca momentele grele:

1. Fii interesat de viata partenerului

Partenerii din relatii puternice sunt implicati si isi cunosc unul altuia sentimentele, zilele importante, cine le sunt prietenii si ce le place sa faca.

2. Fii orientat spre relatie

Dragostea poate supravietui chiar si in cuplurile care poarta cele mai banale conversatii. Unii cred ca dragostea se mentine cu cine romantice si surprize scumpe. In realitate, spune Gottman, ceea ce conteaza sunt gesturile mici de peste zi pe care le facem pentru a-l ferici pe celalalt.

3. Permite-ti sa fii influentat

De obicei, femeile se lasa influentate de parteneri, insa barbatii sunt mai dificili cand vine vorba de acest lucru. Cu toate acestea, cele mai fericite casatorii sunt cele in care sotul tine cont de parerile si sentimentele sotiei atunci cand ia decizii.

4. Hraniti-va permanet afectiunea si admiratia fata de partener

Mentine un punct de vedere pozitiv referitor la partener si apreciaza si respecta lucrurile pe care el le face sau le vede diferit de tine.

5. Rezolva acele probleme care pot fi rezolvate

Este important ca uneori sa facem compromisuri cu privire la problemele care au o rezolvare si sa fim toleranti cu greselile celorlalti.

6. Treceti peste diferentele majore dintre voi

Problemele majore create ca urmare a faptului ca partenerii au puncte de vedere foarte diferite, pot fi depasite doar cu multa intelegere. Ideea este ca partenerii sa ajunga macar in punctul in care sa empatizeze unul cu celelalalt, daca nu poate fi vorba de un compromis.

7. Crearea unui sens comun

In cuplu trebuie sa existe un sistem comun de valori care sa ii lege pe cei doi parteneri. Acest sistem de valori creeaza o conexiune intre parteneri prin pastrarea si respectarea ritualurilor, a traditiilor si simbolurilor comune.

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×