7 semne ca esti dependenta de dragoste

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

7 semne ca esti dependenta de dragoste

Loading

Pentru a evalua daca esti dependent de dragoste, este necesar sa ai o forta interioara considerabila. Dependenta de dragoste poate lua diverse forme, de la relatii pasagere, dar extrem de pasionale, pana la cele de lunga durata, care trec prin momente dificile, dar impartasesc si clipe placute.

Exista multi factori care pot contribui la dependenta de dragoste, precum mediul in care ai crescut, influenta parintilor si chiar aspecte genetice.

Iata cateva semne care pot indica prezenta acestei dependente si care necesita o analiza atenta:

1.Traiesti cu convingerea ca fericirea ta depinde de prezenta unui partener

Simti ca nu poti fi cu adevarat fericita daca nu ai pe cineva care sa te iubeasca. Aceasta mentalitate indica o lipsa de incredere in propria ta capacitate de a fi fericita ca individ. Dorinta excesiva de a gasi un partener te poate face sa accepti relatii care nu sunt sanatoase, doar pentru a evita singuratatea.

2. Accepti relatiile in care nu te simti autentica

Poate ramai in relatii care te afecteaza negativ pentru ca frica de a fi singura este mai puternica decat dorinta de a avea o relatie sanatoasa. Daca partenerul tau este abuziv sau te raneste, dar totusi ramai in acea relatie este pentru ca eviti singuratatea,  si acesta poate fi un semn ca esti dependenta de dragoste.

3. Treci cu usurinta peste despartiri

Majoritatea oamenilor se simt afectati emotional si suparati dupa o despartire. Daca treci cu usurinta peste o despartire si esti gata sa te implici rapid intr-o noua relatie poate fi un alt semn ca esti dependenta de dragoste.

4.Simti nevoia de a fi in centrul atentiei partenerului

Este dificil pentru tine sa te simti iubita fara ca cineva sa-ti reaminteasca in mod constant cat de speciala esti si cat de mult te iubeste. Daca ai nevoie constanta de afectiune si validare din partea partenerului, poti deveni o persoana sufocanta, ceea ce poate determina partenerul sa se indeparteze.

5. Treci usor de la o relatie la alta

Daca te plictisesti rapid de o relatie si esti mereu pregatita sa renunti la ea pentru a intra imediat in alta relatie, poti avea o forma de dependenta romantica. Aceasta poate fi alimentata de o serie de hormoni care iti afecteaza modul de gandire.

6.Prioritizezi romantismul inaintea altor relatii

Relatiile cu prietenii si familia pot suferi pentru ca relatia romantica iti ocupa intregul timp. Chiar si atunci cand nu esti intr-o relatie, te concentrezi doar pe gasirea unui partener. Nimic altceva nu conteaza in afara de dragoste si romantism.

7. Te implici in mod excesiv in relatie

Te ocupi de partenerul tau si organizezi totul in relatie. Iti asumi responsabilitatea majoritatii aspectelor si incerci sa-l faci pe celalalt sa actioneze la fel. Tinderea catre a-ti asuma excesiv responsabilitatea in relatie poate crea dezechilibre si tensiuni.

Este important sa intelegi aceste semne si sa iei masuri pentru a-ti dezvolta independenta si increderea in tine ca individ, astfel incat sa poti construi relatii sanatoase si echilibrate.

Sa va fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×