7 semne sugestive ale infidelitatii in relatia de cuplu

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

7 semne sugestive ale infidelitatii in relatia de cuplu

Loading

Infidelitatea este o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multe cupluri, specialistii sugerand chiar ca aceasta pornire face parte din firea umana si tinde sa devina o practica foarte frecventa. Statisticile demonstreaza ca 15% dintre femei si 25% dintre barbatii casatoriti au avut deja o aventura sexuala extraconjugala. Procentul este chiar mai mare, cu pana la 20% in cazurile ce nu s-au finalizat cu un contact sexual direct (fiind vorba doar de aventuri emotionale sau de intimitati sexuale, in absenta sexului propriu-zis).
Specialistii considera ca infidelitatea are anumite semne prevestitoare, ca partenerii pot recunoaste aceste semne si pot incerca sa rezolve situatia, evitand astfel aparitia relatiilor extraconjugale.

Iata 7 dintre cele mai sugestive astfel de semne:

1. Strigatul dupa ajutor

Exista situatii in care unul din parteneri simte ca relatia nu mai merge ca la inceput si ca obstacolele din relatie sunt din ce in ce mai frecvente. Uneori acesta poate chiar sa simta nevoia sa discute despre aceste piedici cu partenerul. Este indicat ca in momentul in care se iveste ocazia, cei 2 sa poarte o astfel de discutie – chiar daca este mai incomoda, pentru a incerca sa rezolve situatia. Gasirea unei solutii pentru o astfel de problema nu se poate face decat prin dialog. Partenerii trebuie sa fie sinceri unul cu celalalt, dar in primul rand cu ei insisi si sa caute impreuna cauza disfunctiei. Tot impreuna vor reusi sa gaseasca si solutia acesteia. In cazul in care dialogul nu are rezultatele dorite, cuplul poate apela chiar si la ajutorul unui terapeut specializat in astfel de probleme.

2. Interesul exagerat pentru aspectul fizic

Specialistii considera ca orice modificare brusca si exagerata pentru aspectul fizic este un semn al unei posibile infidelitati. Femeile ce petrec mai multe ore decat de obicei la saloanele de infrumusetare, care renunta brusc la tinutele din blugi in favoarea celor din rochii decoltate si fuste scurte, barbatii care acorda mai multa atentie formei fizice sau devin ingrijorati din cauza ridurilor, albirii parului, greutatii corporale, sunt, conform parerii generale a specialistilor, pe punctul de a-si insela partenerul.
In astfel de situatii, sotul/sotia poate incerca sa tina pasul cu schimbarile prin care trece partenerul. Astfel se va simti si el/ea mai bine si poate il va face pe partener sa il/o priveasca cu alti ochi.

3. Critica neconstructiva

Ori de cate ori unul din parteneri il critica pe celalalt fara sa existe o baza solida pentru aceasta, este un semnal de alarma. Sfaturi precum: „Du-te la psihiatru!”, „Ai nevoie de ajutor specializat!”, „Ia-ti o slujba!”, „Du-te la o sala de fitness!”, „Mai slabeste!” asociate unui spirit critic aspru si rau-voitor, sunt menite sa induca celuilalt impresia ca ceva este in neregula cu el. Astfel, partenerul infidel ridica permanent asteptarile de la celalalt, iar cand acesta nu mai reuseste sa atinga stacheta prea inalta, apare scuza mult cautata pentru infidelitate.

Un alt semn este reprezentat de aparitia brusca a certurilor in cuplu, legate de obicei de lucruri la care partenerul fidel este priceput. Specialistii considera ca astfel de situatii conflictuale apar in 100% din cazuri. Cand astfel de situatii apar, specialistii sfatuiesc partenerii sa discute despre eventualele conflicte, sa incerce sa le rezolve amiabil. Femeile sunt sfatuite sa isi asculte mai mult partenerii, sa ii sustina si sa ii incurajeze, sa nu fie extrem de posesive si acaparatoare sau invidioase pe succesele individuale ale sotilor. Chiar si in situatia in care acesta admira diverse alte femei pe strada, in prezenta sotiilor, acestea nu trebuie sa inceapa o cearta pe aceasta tema. Este important ca sotul sa stie ca poate sa discute cu partenera sa despre orice.

4. Cadourile si sentimentul de vina

Expertii considera ca in unele situatii, primirea unor cadouri exagerat de scumpe trebuie sa alarmeze partenerul, deoarece nu reprezinta decat incercari de a acoperi infidelitatea. Bratari, cercei sau inele pretioase ce spun „relatia merge – uite ce tip extraordinar sunt” pot sa insele partenerul care considera ca intr-adevar, totul este bine, din moment ce tocmai a primit un astfel de cadou impresionant.
Chiar daca este greu de acceptat, oricat de placute si magulitoare ar fi cadourile, o astfel de situatie ascunde aventuri extraconjugale. Expertii recomanda si in aceasta situatie lamurirea problemei: urmarirea si ascultarea instinctelor (daca apare indoiala ca exista o aventura, aceasta trebuie prezentata partenerului, singurul in masura sa lamureasca situatia). Nu trebuie uitata, deci, zicala: „Nu exista fum, fara foc!”. Orice problema detectata din timp poate fi rezolvata mai usor, iar relatia are mai multe sanse de a fi salvata decat daca este ignorata, in speranta ca se va rezolva de la sine.

5. Ignorarea de catre colegii partenerului

Daca atitudinea colegilor de birou ai partenerului se schimba brusc, daca obisnuiau sa fie amabili si prietenosi iar acum sunt indiferenti sau chiar nepoliticosi, specialistii recomanda maxima atentie. O astfel de atitudine se poate datora faptului ca majoritatea colegilor deja stiu de existenta unei aventuri extraconjugale a partenerului si nu mai acorda atentie actualei relatii, pe care o considera sortita esecului. O alta posibila explicatie este ca partenerul isi critica constant jumatatea in fata colegilor, acestia ajungand, in final, sa o considere nedemna de respect si inferioara lor.
Specialistii apreciaza ca o astfel de situatie nu trebuie tolerata si ca partenerul trebuie confruntat in legatura cu aceste schimbari bruste de atitudine ale apropiatilor. Daca ceva s-a modificat in relatie, trebuie discutat si gasit o solutie viabila cat mai repede.

6. Ascunzisuri

Ori de cate ori unul din parteneri devine mai ascuns fata de celalalt este un semnal de alarma: ceva nu este in regula in relatie. Fie ca este vorba de telefoane date si primite pe furis, sau de iesiri in timpul saptamanii ce nu existau anterior dar care mai nou, au devenit parte integranta a programului, acestea sunt considerate semne de infidelitate, partenerul petrecand mai mult timp in compania altei persoane si luand astfel din timpul alocat cuplului.
Solutia specialistilor: confruntarea directa intre parteneri. Astfel, prin evidentierea acestei probleme exista sanse de a se gasi o solutie. In cazuri de neincredere in afirmatiile partenerului se poate chiar verifica istoricul apelurilor telefonice (desi aceasta este o solutie extrema pe care specialistii nu o recomanda spre a fi utilizata frecvent).

7. Istoria se repeta

Majoritatea specialistilor considera ca cine a inselat o data va repeta, cat de curand, aventura. Exista si exceptii, dar infidelitatea in antecedente reprezinta ea insasi un semnal de alarma cu privire la viitorul relatiei alaturi de un partener infidel.
In astfel de situatii, expertii considera ca partenerul inselat trebuie sa fie cel care stabileste regulile jocului: el decide limitele si el este cel care hotaraste daca accepta sau nu un astfel de comportament.
Trebuie retinut ca multe din aventurile extraconjugale au loc pe fondul unei relatii bune cu partenerul „legitim” si ca simpla existenta a unei relatii in afara cuplului nu inseamna sfarsitul acesteia. Aventurile apar din o serie de motive: satisfacerea nevoii de nou (una din nevoile de baza ale firii umane), nevoia de alinare emotionala, de confort sufletesc, de atentie si companie. Nu doar sexul este cel ce impinge partenerii sa fie infideli unii cu altii.

Sursa:

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×