7 Tehnici utile pentru menținerea unei mentalități puternice în fața unei boli

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

7 Tehnici utile pentru menținerea unei mentalități puternice în fața unei boli

Loading

Când ne confruntăm brusc cu o boală sau cu o problemă fizică, activitățile noastre cotidiene pot fi suspendate pentru câteva ore, zile sau chiar luni. În astfel de momente, sănătatea devine cea mai mare valoare și singura noastră dorință este să ne recuperăm, să scăpăm de durere sau de orice alt disconfort.

Mulțumită numeroaselor cercetări realizate în domeniul durerii, vindecării și influenței minții asupra procesului de recuperare, astăzi avem cunoștințe confirmate despre anumite metode care pot facilita vindecarea, regenerarea sau pot grăbi procesul de recuperare. În cadrul publicației Diario Femenino, discutăm despre șapte strategii eficiente și practice pentru a păstra o atitudine mentală pozitivă în timpul bolii sau al disconfortului fizic, oferind astfel suportul necesar pe durata acestui parcurs.

Abordarea bolii cu o mentalitate adecvată: strategii pentru gestionarea situațiilor dificile.

1.Ascultarea corpului

Ascultarea corpului tău este esențială pentru a conștientiza ce ți se întâmplă. Următoarele întrebări pe care ți le poți pune și la care poți răspunde te vor ajuta să îți lărgești înțelegerea:

Ce mi-ar transmite corpul meu dacă ar putea comunica?

Care este rolul părții afectate a corpului? Cum mă restricționează această problemă?

Ce emoție se ascunde în spatele acestei condiții?

Ce eveniment a avut loc chiar înainte de apariția acesteia?

Când am mai întâmpinat această situație înainte?

2.Gestionarea emoțională

Orice tulburare fizică provoacă o serie de emoții, precum frica, vinovăția, neputința sau mânia. Este esențial, în primul rând, să te eliberezi de sentimentul de vinovăție pentru că te-ai aflat în această situație, fie că nu am fost suficient de conștienți de stresul generat sau de slăbiciunea sistemului imunitar, ori alt motiv. Acționăm după cum putem mai bine și alegem să învățăm din experiențele care urmează.

În al doilea rând, este important să ajungi la acceptarea situației, să te predai și să lași controlul deoparte, gândindu-te că totul se va desfășura cum trebuie. Este benefic să-ți permiți să experimentezi emoțiile de frică și furie, dar fără a le acorda prea multă importanță. Îți acorzi spațiul și timpul necesar, dar nu pentru mai mult de câteva ore.

3.Concentrându-te pe senzația fizică

Mintea noastră poate face legături rapide, iar din teama de supraviețuire, poate crea alerte dăunătoare, adăugând suferință peste durere. Există o diferență clară între a simți pur și simplu senzația corporală și a adăuga gânduri precum “poate voi rămâne cu această problemă toată viața”, “ceva rău mi se va întâmpla”, “nu voi putea face exerciții fizice timp de săptămâni”, “pot apărea complicații”, etc.

Este vital să conștientizezi straturile suplimentare pe care le adaugi acestei condiții și să decizi să nu le mai permiți să-ți domine gândirea. Poți alege să renunți, să eliberezi etichetele diagnostice, efectele potențiale, perioadele de recuperare, probabilitățile sugerate, părerile altora, etc. Optează să te concentrezi doar pe senzația fizică actuală și atât. Recunoaște că ești mult mai sănătos decât bolnav, deoarece numeroase funcții ale corpului tău continuă să funcționeze neîncetat.

4.Investind multă iubire

Investind multă iubire Este vorba de a ne asuma responsabilitatea pentru îmbunătățirea în procesul de recuperare, regenerare și/sau vindecare. Suntem energie, și acolo unde ne concentrăm atenția, energia se intensifică. Este vorba de a pune intenția de multă iubire în acele părți ale corpului tău care îți cer ceea ce au nevoie pentru recuperarea lor.

Poți vizualiza cum celulele din acea zonă specifică se umplu de iubire și lumină, extinzându-se treptat în tot corpul.

Tehnici pentru menținerea unei minți pozitive în fața unei boli

5.Ce ai învățat despre boală?

Care este semnificația întregului proces? Alegând să te concentrezi pe lecțiile învățate în loc de pe urma disconfortului. S-a demonstrat că persoanele care găsesc un sens în procesul bolii, îl acceptă rapid și învață din el, se recuperează mult mai repede. Gândește-te la cel puțin 5 învățăminte și 5 motive de recunoștință pentru această experiență, iar perspectiva ta se va schimba.

6.Credința și spiritualitatea

Pentru cei religioși sau credincioși, credința este un refugiu în cele mai grele momente, oferindu-le forță și sprijin, mai multă încredere și liniște. În centrele de îngrijire paliativă, spiritualitatea devine un suport esențial pentru a însoți pacienții în etapele finale.

A te apropia de spiritualitate poate fi un moment decisiv în viața ta. Chiar dacă crezi strict în știință, care ne spune că suntem energie, poți ajunge să recunoști că există o forță mai mare care te menține în viață, care îți oferă puterea de a te vindeca și de a avea încredere în viață.

7.Alegerea de a fi fericit indiferent de situație

Educați-vă mintea să înțeleagă că fericirea nu depinde de starea fizică. Nu ești doar un trup, ești energie și o conștiință care poate decide cum să trăiască acest proces. Hotărăște-te că boala sau discomfortul nu te va limita, ci le vei folosi pentru a crește și a deveni mai înțelept/ă. Poți fi fericit/ă, indiferent de circumstanțe.

În trecut, se credea că avem puține opțiuni atunci când suntem bolnavi, depinzând doar de medicină și odihnă, dar acum știm că atitudinea, gândirea și efortul activ în procesul de vindecare sunt extrem de importante.

În concluzie, aplicarea acestor tehnici pentru a menține o minte puternică în fața bolii, fie și numai una dintre ele, poate fi extrem de benefică pentru a gestiona mai bine procesul bolii și, desigur, pentru vindecare. Dacă nu ești sigur/ă de unde să începi, reține că suportul psihologic este cel mai eficient instrument pe care îl ai la dispoziție pentru a face față preocupărilor tale.

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×