
8 beneficii inedite ale sportului pentru dezvoltarea copilului!
Exista multe feluri de sport, individual sau in echipa, in functie de preferintele celui mic. Importanta este insa, activitatea fizica, beneficiul sportului fiind formulat inca din Antichitate, sub forma binecunoscutului dicton: “mens sana in corpore sano”!
8 Beneficii inedite ale sportului pentru dezvoltarea copilului!
Copiii dezvolta abilitatile necesare pentru un sport in echipa, de la varsta prescolara (5-6 ani). Preferinta pentru un sport in echipa sau unul individual, apartine copilului. In afara beneficiilor pentru sanatate, sportul ofera copilului multe lectii de viata, care pot sta la baza reusitelor profesionale si personale, din viata de adult.
1 Spiritul de echipa
Sportul in echipa dezvolta abilitatile copilului de a colabora cu ceilalti pentru atingerea unui scop comun, de a-si asuma responsabilitati multiple si de a invata sa le indeplineasca.
Micutul va experimenta atat esecul cat si victoria si va invata sa-i incurajeze si sa nu-i invinovateasca pe altii. Mai tarziu, intr-un mediu profesional, roadele spiritului de echipa, nu vor intarzia sa apara.
2 Orice greseala, un pas inainte…
Sportul maturizeaza copilul si il pregateste pentru “competitia” cu viata, cand va invata cel mai mult din greseli, la fel ca in sport.
In competitiile sportive, copilul se obisnuieste cu faptul ca nu trebuie sa abandoneze si sa fie descurajat, atunci cand el sau echipa sufera o infrangere, ci sa-si adune puterile si sa demonstreze ca poate face mai mult, ca poate ajunge la performanata.
Mai tarziu, in viata de adult, infrangerile nu-l vor lua prin surprindere, dimpotriva, vor fi o motivatie pentru a invinge obstacolele.
3 Fara munca nu exista performanta!
Sportul il invata pe copil cu disciplina de a munci si de a invata in mod constant. De asemenea, sportul ii “preda” copilului lectia ca nu poate obtine nicio victorie fara munca, iar atunci cand isi doreste cel mai bun rezultat, nu trebuie sa se bazeze pe “noroc” , ci pe propriul efort.
Antrenamentele, sacrificarea timpului liber si a anumitor placeri, efortul organizat, il fac pe copil mai responsabil si mai atent, aratandu-i ca fara munca si sacrificii nu poate ajunge in varf!
4 Abandonarea subestimarii
Sportul il va invata pe micut o regula de viata: sa nu subestimeze, nici propriile puteri, dar nici valoarea adversarului!
Aceasta psihologie il pregateste pentru viata, cand va fi important sa aiba incredere in sine, dar sa nu-si desconsidere nici “adversarul” de orice natura ar fi, pregatindu-se cu multa determinare si disciplina pentru a invinge.
5 Criticile zidesc si nu darama!
Sportul il va educa pe micut sa suporte si sa foloseasca in mod constructiv criticile pe care le primeste. Acestea il vor ambitiona sa-si depaseasca punctele slabe si sa devina mai bun pe viitor.
6 Tratament pentru stres
Sportul este una din cele mai usoare si eficiente metode de a combate stresul, lipsa increderii in sine, tulburarile de dispozitie, tulburarile de somn, anxietatea, sau depresia in randul copiilor.
Activitatea fizica determina scaderea hormonilor de stres si cresterea secretiei de endorfine, la nivelul sistemului nervos.
Endorfinele, cunoscute si sub denumirea de “hormonii fericirii”, au un rol regenerator la nivelul celulelor si sunt responsabile de buna dispozitie resimtita dupa practicarea unei activitati sportive.
Endorfinele au si rol analgezic (de combatere a durerii), antiinflamator si de stimulare a imunitatii, ajutand la mentinerea starii de sanatate.
7 Increderea in sine
Sportul ajuta copilul sa se dezvolte fizic si psihic, combate obezitatea, dezvolta inteligenta si ii cultiva increderea in sine si in fortele proprii, vointa si concentrarea.
Un copil care face sport cu regularitate, va creste armonios si va fi mult mai bine pregatit, pentru a face fata situatiilor dificile din viata de adult.
Sportul in echipa contribuie si la cresterea abilitatilor sociale de interactiune si comunicare cu ceilalti.
8 Creste performanta intelectuala
Studiile au aratat ca micutii, care fac sport constant, din copilarie, au rezultate scolare mai bune decat cei care nu imbina invatatul cu o activitate sportiva.
Miscarea antreneaza si dezvolta nu numai sistemul musculo-articular al copilului, dar si creierul. Sportul este un antrenament si pentru scoarta cerebrala!
Conexiunile neuronale se formeaza si se activeaza pentru a asigura coordonarea miscarilor, anticiparea, proiectia, planul mental, concentrarea.
Aceasta activitate cerebrala este un tonic pentru sistemul nervos, alaturi de hormonii benefici care sunt stimulati de miscarea fizica (neurotrofine). Sportul imbunatateste astfel si procesele cognitive de invatare si memorare.
Deasemenea, sportul consuma eficient energia debordanta a copiilor, educandu-le puterea de atentie si concentrare, la scoala.
Incurajati-va copiii sa practice un sport preferat, deoarece beneficiile sunt multiple, atat pentru cresterea si dezvoltarea lor, cat si pentru sanatatea fizica si mentala.
Va multumesc,