8 exercitii pentru a deveni optimist
Optimismul reprezinta o atitudine mentala – a fi increzator in viitor – insotita de atitudini active si comportamente concrete in fata dificultatilor vietii. Popular se vorbeste despre‚ “a vedea jumatatea plina a paharului”. Este important pentru ca are efecte pozitive asupra sanatatii.
- Accepta: greutatile fac parte din viata
Optimismul nu echivaleaza cu ignorarea totala a problemelor. Ci cu acceptarea ideii de echilibru: una calda, una rece. Esecurile sunt inevitabile, dar avem capacitatea si competenta de a le infrunta si depasi. Cutremuratoare, dar relevanta marturia unui student la Arte care, in urma unui accident de motocicleta, si-a pierdut bratul drept:
“Ii multumesc lui Dumnezeu ca sunt in viata!”.
A pus pariu cu el insusi ca nu va esua si l-a castigat: si-a “reeducat” mana stanga (cu ce eforturi este usor de dedus) ca sa stapaneasca mousul si a devenit un nume in designul ambiental si grafic. Ecranul monitorului sau este ocupat de un Wall paper in culorile curcubeului. Iar in coltul din dreapta sus se poate citi ”morala”: ”Cel mai frumos curcubeu apare pe cer dupa cea mai puternica furtuna”
- Evita sau dezarmeaza spiritele negativiste
Pesimismul poate fi si mai contagios decat optimismul! Dovada cea mai banala, dar pertinenta: discutiile care se leaga inopinat, in mijloacele de transport in comun: cum ofteaza careva: “Stam prea mult la stop!”, cum ii tin isonul 3, 5 sau 10 calatori, inventariind motivele de revolta din viata de zi cu zi. Atrase, rascolite, absorbite, energiile negative coboara cu ei in statie si se raspandesc mai departe, gata sa ia in primire tot orasul. Lumea. Universul.
Daca ai nimerit intr-un astfel de autobuz, tramvai etc., ai o singura “iesire pentru cazuri de urgenta”: sa schimbi abrupt subiectul discutiei (“Ce zi frumoasa e azi, nu credeti?”). Si s-o tii tot asa, pana cand le transmiti negativistilor starea ta. Au zambit? Ai invins! Se incrunta si mai si? Coboara la prima statie!
- Investeste in iubire
Sa o daruiesti si sa o primesti – nu te costa nimic. Si, totusi, este cea mai mare bogatie din Univers. Legea Lui. Familie, prieteni, straini – toti o meritam. Ne hranim cu ea. Ne imblanzeste. Ne inmoaie inima si intoarce gandul de pe calea raului. Gaseste scuze, iarta, vindeca, incurajeaza si inspira. Zambesti? Nu mai trebuie sa vin cu un exemplu practic, ai gasit deja confirmarea in propria ta fiinta.
- Fii pregatit pentru ce-i mai rau, spera la ce-i mai bun
Nu-i tot una sa fii optimist si sa fii utopist: stii ca avem cu totii zile bune si zile mai putin bune. Imagineaza-ti fluxul fara reflux. Imposibil? Cred si eu. La fel trebuie sa functionam si noi: impacati cu ideea ca lucrurile vin si pleaca. Secretul, pentru ca refluxul sa nu ne ia cu el, este sa traim in fiecare clipa… pregatiti pentru ce poate fi mai rau. Si aspirand la tot ce poate fi mai bun.
- Singurul lucru perfect controlabil este propria atitudine
Aici intra in joc surasul: studii dupa studii au aratat ca o fata zambitoare atrage magnetic simpatia celor din jur. Pe de o parte. Pe de alta, zambind, activam o zona a creierului care ne face efectiv sa ne simtim mai fericiti, mai fara griji, mai optimisti.
Acum stim ce avem de facut: zambim (chiar si cand, aparent, nu am avea motive; zambetul se propaga in interior si ne schimba starea) si ne fortificam moralul prin mesaje pozitive (rostite sau, si mai bine, scrise si afisate cat mai la vedere – pe usa frigiderului, in coltul oglinzii de la baie, pe ecranul computerului:
“Totul este posibil”,
“Singurul lucru pe care il pot controla este propria atitudine fata de viata”,
“Alegerea imi apartine intotdeauna”,
“Privesc latura luminoasa a lucrurilor”
… si tot asa.
- Ziua de maine: un vis frumos sau un cosmar
Pesimistul este un visator… in sens negativ: pierde timpul gandindu-se la lucruri care nu s-au intamplat. Si, foarte probabil, nici ca se vor intampla vreodata.
Optimistul identifica lucrurile pe care nu le poate controla si refuza sa devina victima lor. Isi muta gandul de la “ce mi s-ar putea intampla” la “cum pot indrepta lucrurile”. Pentru ca intotdeauna exista ceva de facut. Nu-ti mai place locul tau de munca? Schimba-l! Nu poti tocmai acum, cand se apropie Sarbatorile? Celebreaza acest motiv si nu uita ca tu ai ales sa ramai!
- Inventariaza binecuvantarile de care ai parte
Tine un jurnal in care notezi toate lucrurile bune care ti se intampla, vorbele bune pe care le primesti, lipeste poza copilului sau a catelului tau (sau si-si, de la caz la caz)… Tine-l la indemana, ca sa il rasfoiesti de cate ori corabiile ameninta sa ti se inece.
- Invata sa ierti
Ca sa nu mai porti povara ranchiunei. Sa nu mai rascolesti amintiri dureroase (”Ce a putut sa-mi spuna!”, ”Ce a putut sa faca!”). Sa nu mai fii defetist (”Nu mai e loc de impacare!”).
Neale Donald Walsch iti ofera un motiv in plus: ”Singurul care va fi ranit si prejudiciat de ranchiuna ta esti tu insuti”.
Perfect valabil si in privinta atitudinii tale fata de tine: invata sa te ierti. Fii optimist in privinta ta – ai gresit, ti-ai primit lectia, esti mai intelept si mai uman. Asa stau lucrurile, dintr-o perspectiva optimista.
Surse: www.question-de-vie.com, www.radiolumiere.org, www.dailyom.com
Va multumesc,