85% dintre noi NU RESPIRAM CORECT (iata cum trebuie sa respiram)

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

85% dintre noi NU RESPIRAM CORECT (iata cum trebuie sa respiram)

Loading

Adesea, procesul de respiratie este considerat o functie automata prin care inhalam oxigen si expiram dioxid de carbon fara a acorda prea multa atentie modului in care o facem. Cu toate acestea, medicii avertizeaza ca aproximativ 85% dintre oameni nu respira corect. Respiratia incorecta poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii si bunastarii noastre. Astfel, este important sa constientizam in care respiram si sa invatam tehnici de respiratie corecta pentru a nu avea loc sa stea generala de sanatate.

Atunci cand respiram incorect, folosim adesea respiratia din zona pieptului, ceea ce duce la respiratie scurta si superficiala. Acest tip de respiratie nu poate folosi capacitatea de a plamanilor, ceea ce inseamna ca corpul nu primeste suficient oxigen. In schimb, respiratia abdominala, care este profunda si controlata, permite oxigenului sa patrunda mai adanc in corp la nivel celular.

Din pacate, foarte multi oameni nu sunt constienti de acest aspect si continua sa respire in mod incorect, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sanatatii lor. Astfel, invatarea si practicarea respiratiei corecte pot aduce numeroase beneficii, de cresterea nivelului de energie si relaxarea sistemului nervos pana la ameliorarea stresului si a somnului.

Practicarea respiratiei corecte poate fi un proces gradual, dar cu timpul, aceasta tehnica poate deveni o a doua natura, contribuind la imbunatatire.

respiratia-corecta

Practicarea respiratiei corecte poate fi un proces gradual, dar cu timpul, aceasta tehnica poate deveni o a doua natura, contribuind la imbunatatire.

Respiratia afecteaza toate sistemele si procesele din corp, inclusiv sistemul nervos, musculatura, inima, concentrarea, memoria, somnul si nivelul de energie.

In general, multi dintre noi adopta o respiratie superficiala din zona pieptului, ceea ce poate fi considerat incorect. Specialistii sustin ca cea mai benefica modalitate de a respira este din diafragma sau din abdomen.

Respiratia abdominala este considerata modul normal si corect de respiratie. Acest tip de respiratie adanceste si incetineste ritmul respirator, contribuind la relaxare si la asigurarea unui port optim de oxigen in organism. Prin urmare, este important sa invatam sa respiram corect din abdomen pentru a ne bucura de beneficiile unei respiratii sanatoase.

Inconvenientele respiratiei din zona pieptului

Respiratia din zona pieptului este caracterizata de faptul ca este scurta si superficiala. Atunci cand folosim acest tip de respiratie, implicam doar o mica parte a capacitatilor plamanilor.

Atunci cand respiram folosim diafragma (zona abdominala), putem inhala mai mult aer in plai, facilitand patrunderea oxigenului in profunzimea celulara.

Cum putem verifica daca respiram corect?

Un exercitiu simplu nu poate ajuta sa determinam daca respiram din zona pieptului sau din diafragma.

Plasam mana stanga pe piept si mana dreapta pe abdomen.

Facem o respiratie profunda si observam care dintre cele doua maini se ridica mai mult.

Daca mana stanga (si umarul) se ridica mai intai si mai mult, inseamna ca respiram din zona pieptului, ceea ce este incorect. Cu toate acestea, nu este motiv de ingrijorare, deoarece respiratia corecta poate fi invatata. Este necesar o practica constanta pentru a schimba acest obicei si a obisnui organismul cu noua tehnica de respiratie. Exercitiile simple de respiratie corecta pot fi efectuate atat in ​​pozitie culcata, cat si in picioare. Cu toate acestea, este mai usor sa observam miscarea abdomenului atunci cand stam intinsi.

respiratia-abdominala

respiratie-din-abdomen

Iata cum puteti efectua un exercitiu de respiratie abdominala:

Culcati-va pe spate cu genunchii ridicati.

Plasati mana stanga pe piept si mana dreapta pe abdomen. Inspirati adanc umfland abdomenul, nu pieptul, timp de 3 secunde.

Expirati timp de 6 secunde.

Repetati acest proces, inspirand profund si expirand lent.

Plasarea mainilor pe abdomen va ajutati sa observati si sa controlati respiratia. Daca efectuati acest exercitiu timp de 10 minute in fiecare zi sau cateva minute de mai multe ori pe zi, veti corecta treptat modul de respiratie al corpului, transformandu-l intr-un act inconstient.

Beneficiile respiratiei abdominale sunt multiple:

  • Oxigenarea asigurata a sangelui si tesuturilor
  • Cresterea nivelului de energie si rezistenta la efort
  • Reglarea ritmului cardiac (benefica in cazul celor cu palpitatii)
  • Ameliorarea digestiei si asimilarea mai eficienta a nutrientilor si medicamentelor
  • Detoxifierea organismului
  • Stimularea sistemului imunitar
  • Reducerea anxietatii si stresului
  • Cresterea nivelului de serotona si beta-endorfine (hormonii fericirii)
  • Promovarea relaxarii si gestionarea mai eficienta a situatiilor tensionate
  • Imbunatatirea calitatii somnului

Cu toate acestea, respiratia abdominala nu este recomandata femeilor gravide, in special in ultimele luni de sarcina, si persoanele care au suferit interventii chirurgicale abdominale. Daca simtiti durere in timpul acestui tip de respiratie, este indicat sa intrerupeti exercitiul.

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×