9 simptome fizice ale depresiei

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

9 simptome fizice ale depresiei

Loading

Depresia, adesea înțeleasă prin prisma umbrei pe care o aruncă asupra stării noastre emoționale, își întinde rădăcinile adânc în teritoriul complex al ființei umane, manifestându-se nu doar în suflet, ci și în trup.

Mult mai mult decât o simplă tristețe sau o perioadă de melancolie, această tulburare îmbrățișează întregul organism, lăsând în urma sa semne fizice care pot fi la fel de debilitante ca durerea emoțională pe care o simțim.

Înțelegerea acestor simptome fizice nu numai că ne oferă o perspectivă mai completă asupra impactului pe care depresia îl poate avea asupra noastră, dar ne îndeamnă și la o abordare mai empatică și mai holistică în recunoașterea și tratamentul acestei tulburări.

Fiecare simptom fizic al depresiei este o mărturie a luptei interioare, o strigare silențioasă pentru atenție și îngrijire.

De la schimbările în apetit sau greutate, la tulburările de somn, oboseală copleșitoare și dureri fizice fără o cauză aparentă, fiecare dintre aceste manifestări ne vorbește despre o suferință care transcende granițele mintale pentru a se imprima în corpul nostru.

Agitația sau lentoarea motorie, problemele digestive, schimbările în libido și un sistem imunitar slăbit completează tabloul simptomelor, evidențiind complexitatea și profunzimea impactului depresiei asupra întregului nostru ființă.

Iată nouă simptome fizice frecvente ale depresiei:

1.Schimbări în Apetit sau Greutate: Depresia poate cauza scăderea apetitului și pierderea în greutate sau, dimpotrivă, creșterea apetitului și luarea în greutate.

2.Tulburări de Somn: Multe persoane cu depresie experimentează insomnie (dificultatea de a adormi sau de a rămâne adormit) sau hipersomnia (dormit excesiv).

3.Oboseală și Lipsa de Energie: Senzația persistentă de oboseală și lipsa de energie, chiar și după odihnă suficientă, este comună în depresie.

4.Dureri și Disconfort Fizic: Durerile de cap, durerile musculare, durerile de spate și alte tipuri de disconfort fizic fără o cauză medicală clară pot fi legate de depresie.

5.Probleme Digestive: Problemele gastrointestinale, cum ar fi constipația, diareea sau senzația de “fluturi” în stomac, pot fi, de asemenea, asociate cu depresia.

6.Agitație sau Lentoare Motorie: Unele persoane cu depresie pot experimenta agitație fizică sau, dimpotrivă, pot deveni mai lente în mișcări și vorbire (psihomotor retardation).

7.Schimbări în Libido: Scăderea interesului pentru activități sexuale este frecventă la persoanele care suferă de depresie.

8.Sistem Imunitar Slăbit: Depresia poate afecta negativ sistemul imunitar, făcând organismul mai susceptibil la infecții și boli.

9.Simptome Neurovegetative: Acestea includ senzații de amețeală, “nod” în gât, palpitații sau dificultăți de respirație fără o cauză medicală evidentă.

Recunoașterea și tratamentul simptomelor fizice ale depresiei sunt esențiale pentru managementul eficient al acestei tulburări.

Multe dintre aceste simptome fizice pot fi greșit atribuite altor condiții medicale, ceea ce subliniază importanța unei evaluări cuprinzătoare și a unui dialog deschis între pacienți și profesioniștii din domeniul sănătății.

Tratamentul depresiei poate include medicamente, terapie, schimbări în stilul de viață și strategii de gestionare a stresului, toate având potențialul de a îmbunătăți atât simptomele emoționale, cât și pe cele fizice.

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Aina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×