A fi acolo pentru ceilalți nu înseamnă să te înrobești
În viața de zi cu zi, este complicat să atingem toate obiectivele pe care ni le stabilim. Totuși, este chiar și mai dificil să facem ca nevoile noastre să fie compatibile cu ceea ce ceilalți ne cer constant. Adică, să oferim acea versiune de noi înșine pe care ceilalți o așteaptă.
Este clar că a fi acolo pentru a sprijini pe ceilalți este pozitiv, dar uneori, interiorizăm atât de mult această dinamică de a mulțumi pe toată lumea încât ajungem să sacrificăm o bună parte din viețile noastre doar pentru a face ca alții să se simtă puțin mai confortabil.
A ști să stabilești un echilibru între ceea ce dai și ceea ce primești este mai complicat decât pare.A fi acolo pentru ceilalți nu înseamnă să te înrobești.
Cu ceva timp în urmă, am cunoscut o persoană care, de la un anumit punct al vieții sale, a decis să-și ghideze acțiunile printr-o misiune foarte clară: să mulțumească pe ceilalți.
Această persoană, pe care o vom numi Maria, nu avea convingeri religioase puternice și, într-o conversație, nu părea să se vadă pe sine ca o apărătoare abnegată a binelui.
Era o persoană foarte normală și obișnuită, cu puțină tendință către moralism sau de a judeca oamenii, și avea fricile și neliniștile ei.
Singura diferență între Maria și majoritatea populației este că, în practică, acționa ca și cum le-ar datora ceva tuturor. Trăia pentru a mulțumi pe ceilalți și nu putea să refuze asta.
Astfel, săptămână după săptămână, Maria oferea zeci de motive pentru a fi apreciată de ceilalți datorită eforturilor, mai ușoare sau mai moderate, pe care le făcea pentru a face pe persoanele din jurul ei puțin mai fericite.
În schimbul acestui lucru, rata zeci de oportunități de a spune nu anumitor cereri și de a-și dedica timp pentru a se îngriji, a se odihni sau pur și simplu, și a face ceea ce i-ar fi plăcut să facă în acel moment.
La început, totul părea să fie ceva foarte asemănător cu o simplă tranzacție; până la urmă, se spune că cel mai bogat este cel care învață să dea ce are fără să simtă pierderea.
A vedea fericirea și bunăstarea celor pe care îi apreciem are, de asemenea, un impact pozitiv asupra noastră. Cu toate acestea, ceea ce Maria nu a observat este că dinamica relațiilor personale în care a intrat nu era o chestiune de pierderi și câștiguri; acele sacrificii pe care le făcea nu jucau în favoarea ei; de fapt, o înrobesc și mai mult.
La trei luni după ce și-a propus formal să sprijine întotdeauna pe ceilalți în tot și să ajute în tot ce putea, Maria afirma că este foarte fericită. Dar, la câteva săptămâni după aceea, suferă prima ei criză de anxietate. Ce s-a întâmplat?