A spune „DA” este cel mai bun antidot al fricii.

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

A spune „DA” este cel mai bun antidot al fricii.

Loading

Una din cele mai valoroase lectii pentru diminuarea temerilor este sintetizata perfect de fraza:

„Spune da universului tau”.

Aceste cuvinte au fost rostite intr-un anumit context de Janet Zuckerman.

Termenul de „univers” se refera aici la acel plan al vietii care pare sa detina controlul suprem asupra noas­tra indiferent de ceea ce ne dorim noi, respectiv la acea „forta” care opereaza in viata noastra, aparent indepen­dent, si care interfereaza de multe ori cu imaginea pe care ne-am format-o in mintea noastra in legatura cu derularea lucrurilor.

Conceptul se refera la un anumit flux din viata noastra si din viata celor din jur asupra caruia nu avem niciun control. Adeseori, exact cand suntem pe punctul de a avansa intr-o directie pe care ne-am ales-o, un eveni­ment neasteptat ne schimba complet cursul.

Aceste eve­nimente neasteptate sau chiar numai posibilitatea ca ele sa se petreaca trezesc in noi foarte multa teama. Ajungem astfel sa anticipam tot ce poate fi mai rau.

Prin „a spune da” eu inteleg „a fi de acord cu” acele circumstante pe care ni le scoate in cale viata.

„A spune da” inseamna a renunta la rezistenta si a accepta posibili­tatile pe care ni le ofera Universul, care ne ajuta sa perce­pem altfel lumea in care traim.

Inseamna sa ne relaxam corpul si sa observam calmi situatia cu care ne confrun­tam, reducandu-ne astfel supararea si anxietatea.

In afara beneficiilor emotionale, noi obtinem o serie de benefi­cii fizice cu totul iesite din comun.

Invers, a spune nu inseamna a ramane o victima a circumstantelor. „Cum a fost posibil sa mi se intample asa ceva!?”

A spune nu inseamna a bloca, a lupta cu realitatea din fata noastra si a opune rezistenta oportunitatilor de crestere perso­nala.

Atunci cand spunem nu, noi cream o tensiune, ne epuizam, ne consumam inutil energia, trecem printr-un haos emotional sau, si mai rau, ajungem la apatie. „Nu pot face fata. M-am blocat. Nu mai exista nicio speranta.”

Adevarul este ca mai exista o speranta, si anume sa spu­nem da, adica sa ne impacam cu situatia.

A spune da este un antidot pentru dezamagirile, respingerile si oportunitatile ratate de zi cu zi (o gripa, o gaura in acoperis, un blocaj in trafic, un cauciuc dezumflat, o intalnire cu un partener care nu ne face placere si asa mai departe).

Mai mult decat atat, aceasta atitudine estre insusi instrumentul miraculos care ne ajuta sa facem fata celor mai profunde si mai intune­cate temeri ale noastre.

Cu cat ne conectam mai intens cu lumea exterioara, cu atat mai predispusi suntem sa experimentam „esecuri” sau respingeri. Oamenii care traiesc la maxim nu si-ar schimba insa niciun moment viata cu a cuiva care tra­ieste „caldut”.

Ei savureaza sansa de a experimenta tot ce are viata de oferit – atat lucrurile bune cat si cele rele. Cursantii mei au ajuns de asemenea la concluzia ca cei care traiesc o viata bogata cunosc intuitiv secretul atitu­dinii de tip „da spus Universului”.

Cei care spun nu se retrag in interiorul lor, opteaza pentru a se ascunde sub asternuturi (metaforic vorbind), chipurile pentru a nu deveni victime, dar sfarsesc prin a deveni victimele pro­priilor lor temeri.”

A spune da inseamna a actiona in numele convingerii tale ca poti scoate ceva bun din orice iti ofera viata.

 A spune da inseamna a-ti canaliza resursele pentru a gasi modalitati constructive si armonioase de a face fata situatilor adverse.

Inseamna a actiona de pe o pozitie de putere, nu de slabiciune. Inseamna a avea flexibilita­tea necesara pentru a analiza numeroasele optiuni care iti stau la dispozitie si a le alege pe cele care iti sprijina cresterea personala.

Inseamna a nu te lasa distrus, ci a te deschide in fata tuturor posibilitatilor.

Desi conceptul de a-i spune da Universului este rela­tiv usor de inteles, transpunerea lui in practica presu­pune foarte multa luciditate. Noi parem sa avem un reflex automat de a apasa pe butonul lui nu.

Recunoasterea durerii este extrem de importanta; negarea ei este letala.

Noi nu putem controla lumea, dar ne putem controla propriile reactii in fata ei. Cred ca ai inceput sa intelegi cum functioneaza principiul „SPUNE DA UNI­VERSULUI TAU”, nu doar pentru a-ti reduce teama, ci si pentru a-ti crea o viata incarcata de semnificatii.

Sursa: Accepta-ti teama, dar nu te lasa inhibat de ea – Editura Adevar Divin

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!