Abuzul de tip GASLIGHTING – Cand celalalt te face sa crezi ca esti nebun

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Abuzul de tip GASLIGHTING – Cand celalalt te face sa crezi ca esti nebun

Loading

Gaslighting este o forma de abuz psihologic prin manipulare, prin care agresorul isi deziluzioneaza victima facand-o sa se simta instabila, nesigura de propria realitate sau chiar nebuna. Termenul „gaslighting” vine de la filmul cu acelasi nume „Gas Lighting” din 1940 si chiar asa este folosit si in literatura clinica si de specialitate.

Aceasta tehnica de manipulare psihologica este practicata de catre abuzator asupra victimei pe o perioada indelungata de timp, avand ca efect pierderea increderii victimei asupra propriei capacitati de a distinge ce e real de iluzie. In acest mod, abuzatorul („gaslighter” in termeni de specialitate) dobandeste putere si control total asupra victimei, deoarece aceasta isi pune toata increderea numai in perceptia lui.

In majoritatea cazurilor, victima isi pierde stima de sine, increderea in sine, iar in cele mai grave dintre cazuri, victima isi pierde cu totul sanatatea mentala.

Acest proces de spalare a creierului se realizeaza treptat, astfel ca victima nu este constienta de ce se intampla. Persoanele care manipuleaza folosindu-se de aceasta tehnica sunt persoane care au, la randul lor, tulburari mentale: abuzatori, psihopati, sociopati, dictatori, narcisisti, lideri de diferite culturi sau auto-proclamatii „guru”.

Abuzatorii Gaslighter folosesc urmatoarele tehnici:

1.Mint cu detasare si impertinenta

Este o minciuna evidenta. Tu esti constient(a) de acest lucru si totusi, o fac privindu-te in ochi. De ce sunt asa? Pentru ca scopul lor este ca tu sa devii confuz(a). Vazandu-l pe omul din fata ta ca isi sustine argumentul sau povestea cu atata tarie, incepi sa te intrebi daca nu cumva are, de fapt, dreptate.

2. Neaga cu vehementa ca ar fi spus sau ar fi facut ceva, in ciuda dovezilor pe care tu le ai.

Ti-a spus ca va face un anumit lucru, pe care, ulterior, nu doar ca nu l-a facut, dar neaga ca ar fi spus vreodata ca o va face.  Scopul ramane cel de la punctul 1: ca tu sa devii confuz(a). Treptat, tot fiind supus la asemenea situatii, un om incepe sa se indoiasca de propria sa realitate. Cu cat abuzatorul foloseste mai des aceasta tehnica, cu atat victima devine mai confuza si incepe tot mai tare sa isi piarda increderea in propria perceptie si realitate.

3. Se folosesc si ataca ce iti este tie mai drag sau mai apropiat

De exemplu, daca ai copii, iti va spune ca tu nu esti potrivita sa fii mama, ca nu ar fi trebuit sa faci copii s.a.m.d. Sau iti expune ce mult rau le faci copiilor prin existenta ta. Te va ataca exact prin acel context care stie ca este important pentru tine. Daca ai un loc de munca la care ai nevoie de anumite calitati (ex.: creativitate, inspiratie, etc.) abuzatorul iti va spune ca ai putea fi o persoana „minunata”, dar ca e pacat ca iti lipsesc exact acele calitati… astfel incat sa te determine sa iti pierzi increderea in tine.

4. Te lauda din senin sau iti arunca momeli pozitive doar pentru a te confuza si mai tare

Gandeste-te la aceasta persoana care te face in permanenta sa te simti nevaloros, care te critica sau te repede, pe motiv ca nu esti cineva pe care se poate baza: din senin, te lauda pentru un lucru pe care l-ai facut bine (de obicei, un lucru in interesul sau). Dincolo de scopul de a te confuza, aceasta actiune ar putea fi asemanata cu recompensarea unui comportament de-al tau, favorabil lui. Cu alte cuvinte, manipulare prin recompensa, pentru a-si exercita, din nou, controlul asupra ta.

5. Sunt constienti ca starea de confuzie destabilizeaza victima

Oamenii au nevoie de stabilitate, pentru a putea fi relaxati si pentru a se simti confortabil. Iar asta, in timp, le ofera incredere. Abuzatorii sunt constienti de asta, asadar vor avea grija sa rupa de la radacina tot ce inseamna stabilitate. Te vor face sa te indoiesti de lucruri aparent banale, apoi de lucruri serioase, pana la a te indoi de tine, ca fiinta. Aparent, singura ta conexiune cu „stabilitatea” ramane abuzatorul. Cand isi ating scopul, cel de a te face sa iti pierzi cu totul increderea in tine, vor fi dobandit controlul total asupra ta, deoarece singura persoana pe care tu o sa simti ca te mai poti baza va fi chiar el.

6. Proiecteaza in permanenta

Te inseala si te acuza pe tine ca o faci. Mint si iti arata ca, de fapt, tu esti cel care minte. Sunt alcoolici sau au alte vicii, dar te acuza pe tine ca ai aceasta problema. Fac acest lucru atat de des, incat tu incepi sa cauti argumente si modalitati de a te apara, iar asta iti distrage atentia de la comportamentul lor initial (cel de care te acuza pe tine).

7. Intorc oamenii impotriva ta

In general, abuzatorii de acest tip, au nevoie de acoperire. Asadar vor avea grija sa te discrediteze in fata tuturor persoanelor care i-ar putea deconspira. Abuzatorii „gaslighter” sunt asi in arta manipularii si vor avea grija sa convinga acele persoane de care au nevoie, sa fie de partea lor. Unii se vor folosi de mila, facand-o pe victima in fata celorlalti, prezentand o poveste in care ei sunt cei care sufera si cei carora le este foarte greu, deoarece tu ai probleme (ba esti nebun, ba esti drogat, ba ai probleme cu nervii sau cu alcoolul). Abuzatorul ii va baga victimei in cap ca ceilalti o judeca si ca ii dau lui dreptate, asadar victima va incepe sa se comporte ca atare in prezenta altor oameni. Va tacea si curand se va izola. Astfel ca nimeni din exterior nu va afla ce se intampla, de fapt.

8. Iti spun, sub o forma sau alta, ca toti ceilalti sunt falsi

Abuzatorii Gaslighter au grija sa te indeparteze de toate persoanele care te-ar putea ajuta sau carora le-ai putea impartasi prin ce treci. Interesul lor este sa dobandeasca controlul total asupra ta. Daca in permanenta ti se spune ca nu poti avea incredere in nimeni din exterior, din disperarea de a avea pe cineva, de a te simti in siguranta, te vei intoarce tot catre el – abuzatorul. In plus, daca cineva va indrazni sa iti spuna ca ceva nu este in regula, vei nega cu vehementa si iti vei apara singurul „om de incredere”.

9. Nu sunt congruenti in ce spun si ce fac

La acest tip de abuzatori este bine sa urmaresti care sunt actiunile pe care le intreprind. Ce vorbesc este irelevant. Sunt doar povesti. Ce fac este singurul lucru de care te poti agata in ceea ce ii priveste pe acestia.

10. Te doboara in timp

Cel mai marsav lucru la abuzul psihologic de tip gaslight este ca se produce treptat, pe o perioada mai lunga de timp. O minciuna azi, o minciuna maine, o lipsa de congruenta aici, una dincolo, o vorba aruncata aiurea… zi de zi, iar apoi totul incepe sa ia amploare. Pana si cei mai inteligenti si treji oameni pot fi trasi in povestea unor asemenea abuzatori, mai ales daca totul incepe ca o poveste de iubire. In abuzul gaslight putem face analogia cu „sindromul broastei fierte”. Teoria a pornit de la un experiment de laborator din secolul al IX-lea. S-a observat atunci ca o broasca aruncata intr-o oala cu apa fiarta va sari imediat din oala ca sa-si salveze viata. Insa, daca broasca este pusa intr-o oala cu apa rece, iar temperatura apei este crescuta progresiv, organismul broastei se va adapta, incet, incet, la temperatura tot mai ridicata. Si cand apa va ajunge fierbinte de nesuportat, broasca va muri epuizata, pentru ca nu va mai avea energie sa sara din oala. Toata energia ei a fost consumata in procesul de adaptare la mediul tot mai agresiv.

Devenind constient(a) de prezenta acestor comportamente la persoanele din jurul tau, vei putea sa identifici tentativele de abuz psihologic din timp, astfel incat sa nu cazi in plasa abuzatorului.

Sursa: https://jurnaldecuplu.com/

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×