Cum afecteaza certurile parintilor creierul copiilor

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Cum afecteaza certurile parintilor creierul copiilor

Loading

cearta_copil

Certurile banale dintre parinti in prezenta copiilor nu par ceva foarte dramatic, dar cercetarile sugereaza ca ele pot avea efecte nocive prelungite in timp. Chiar si certurile marunte, nu foarte violente, pot fi daunatoare: scanarile cerebrale au aratat ca acei copii care se confrunta cu probleme familiale usoare sau moderate, la varsta de 11 ani, prezinta semne de afectare a creierului si ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta boli psihiatrice.
Certurile sau tensiunea intre parinti, abuzul fizic sau emotional, lipsa de afectiune sau de comunicare intre membrii familiei – toate sunt probleme ce pot afecta dezvoltarea creierului copiilor.
Studiile precedente se concentrasera asupra impactului pe care il au neglijarea grava, abuzul sau maltratarea in cazul copiilor mici, dar un nou studiu arata ca si dificultatile moderate din relatiile familiale pot avea un efect semnificativ.
Oamenii de stiinta de la University of East Anglia au scanat creierele a 58 de adolescenti, cu varste cuprinse intre 17 si 19 ani; acestia faceau parte dintr-un grup mai mare, de 1.200 de tineri, ai caror parinti au fost rugati sa-si aminteasca daca au existat evenimente negative care sa fi afectat copilul de la nastere si pana la varsta de 11 ani. Au fost identificati 27 de adolescenti care avusesera parte de adversitati in copilarie.
Cei care avusesera de-a face cu probleme familiale „usoare pana la moderate”, la varste mai mici de 11 ani, aveau un volum mai mic al cerebelului – o parte a creierului legata de capacitatea de invatare, controlul stresului si controlul senzorial-motor. Rezultatele studiului au fost publicate in jurnalul NeuroImage: Clinical.
Un volum mai mic al cerebelului poate indica un risc crescut de aparitie a unor probleme psihiatrice, mai tarziu in viata, spun cercetatorii.
„Aceste descoperiri sunt importante, deoarece expunerea la adeversitati in copilarie si adolescenta este cel mai important factor de risc pentru aparitia bolilor psihiatrice mai tarziu”, spune cercetatorul principal, dr. Nicholas Walsh. ”Noi am aratat ca expunerea, in copilarie si la inceputul adolescentei, la dificultati familiale chiar mici sau moderate – nu numai la forme grave de neglijare, abuz sau maltratare – poate afecta dezvoltarea creierului la adolescenti.”
In cazul adolescentilor care au avut parte de probleme in familie, in timpul copilariei, e mai probabil ca ei sa fie diagnosticati cu o boala psihiatrica, sa aiba un parinte afectat de o boala mentala sau sa aiba o viziune negativa asupra vietii lor de familie.
In schimb, in mod neasteptat, acelasi studiu a aratat ca, in jurul varstei de 14 ani, un nivel moderat de stres poate avea un efect benefic, facandu-l pe copil mai apt sa se descurce bine in situatii stresante, mai tarziu in viata.

Sursa:

Sursa:

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×