Ai fost abuzat emotional ?!
Unde duc abuzurile emotionale din cuplu?
1. Ce inseamna abuzul emotional?
Abuzul emotional sau psihologic implica orice atitudine comportamentala verbala ori non-verbala care produce un impact negativ asupra emotiilor unei persoane. Abuzul emotional se poate manifesta prin orice conduita care supune, controleza, subjuga, intimideza, injoseste, pedepseaste sau izoleza partenerul de viata social si familie.
Abuzul emotional are asupra victimei efectul unei adevarate “spalari” a creierului; aceasta ajungesa-si piarda incredere in sine, respectul de sine, sentimentul propriei valori, sa se indoiasca de perceptiile sale, de judecata sa, de capacitatile si abilitatile sale, sa depinda in intregime de agresor, chiar daca ii este frica de acest.
2. Cum iti dai seama daca esti victima unui abuz emotional?
Victima unui abuz emotional prezinta o serie de caracteristici precum lipsa de valoare a sa ca individ. Ea apare ca o persoana confuz/a, trist/a, izolat/a, manios/manioasa, care considera ca nu mai are control asupra propriei vieti.
Metode cel mai frecvent folosite de partener pentru a se impune in relatia de cuplu sunt: respingerea prin denigrare, discreditare; atacurile verbale prin folosireea insultei, ridiculizarii, criticilor; terorizarea psihologica prin inducerea starii de teama extrema; izolarea prin limitarea libertatii de miscare si de exprimare.
O modalitate prin care se poate face este sa se detaseze de situatie si sa examineze climatul in ansamblu sau atat din casa, cat si de la serviciu. Important este sa aiba incredere in instinctele si sentimentele lor fata de oameni.
Persoana care abuzeaza il caracterizeaza unul din urmatoarele comportamente:
• ignora frecvent sentimentele partenerului;
• ridiculizeaza sau insulta parerile, abilitatile, sexualitatea, varsta, orientarea sexuala, religia, rasa, clasa sociala, limbajul;
• ascunde sentimentele de iubire fata de partener;
• critica continuu, jigneste, foloseste apelative neplacute, ridica tonul fata de partener;
• umileste partenerul atat in public, cat si in privat;
• refuza sa socializeze cu partenerul;
• impiedica partenerul sa muncesti, detine controlul financiar, ia toate deciziile fara a se consulta cu acesta;
• interzice intalnirile cu prietenii sau cu membri familiei;
• ameninta constant ca va parasi relatia de cuplu;
• manipuleaza pertenerul prin intermediul minciunilor;
• recurge la mimica si la o atitudine ce inspira frica pentru a intimida partenerul;
• acuza partenerul de infidelitate;
• foloseste un limbaj cu multiple aluzii sexuale;
3. Care sunt cauzele care determina un comportament manipulator?
Abuzul emotional se poate manifesta in diverse forme si situatii. In fiecare model,agresorul interactioneaza cu sau impotriva partenerului, pe care il transforma intr-un „obiect”, care i se adapteaza.
• Dominarea
Dominarea reprezinta incercarea unuia dintre partenerii relatiei de cuplu de a-i controla actiunile celuilalt partener.
Persoana care incearca sa domine alta persoana are o nevoie enorma ca tot ceea ce se intampla in jurul ei sa se desfasoare asa cum vrea ea si pentru aceasta de cele mai multe ori recurge la amenintari si porunci.
Comportamentul dominant presupune: a ordona partenerului, monitorizarea timpului si activitatilor acestuia, restrictionari materiale, financiare si a activitatilor sociale, izolarea partenerului de familie si prieteni, interzicerea acestuia de a beneficia de anumite oportunitati (profesionale, educationale ), gelozie excesiva si posesivitate, amenintarea sau abuzarea partenerului sau a familiei sau copiilor acestuia.
• Insultele verbale
Insultele verbale includ: mustrarile, subaprecierile, umilirea, poreclele, strigarile, amenintarile, critica, invinuirea excesiva, a face de rusine, sarcasmul, dezgustul fata de o persoana. Aceasta forma de abuz este extrem de daunatoare pentru stima si imaginea de sine a oricarui individ. Atunci cand unul dintre parteneri urla si striga la celalalt, acesta se simte injosit si ii este teama ca va fi lovit. Abuzul verbal presupune: interzicerile, impotrivirile, neincrederea, abuzul verbal in gluma, acuzatiile, judecatile, trivialitatile, ordinele, negarile, devierile si furia excesiva.
• Critica si invinovatirea constanta
Comportamentul unei persoane care foloseste aceasta forma de abuz este caracterizat prin: critica inflexibila, ii gaseste partenerului din relatia de cuplu doar defecte, nu poate fi multumit niciodata, isi invinovateste partenerul pentru tot ceea ce merge rau . In timp acest tip de abuz ii distruge victimei increderea in ea insasi si sentimentul proprieivalori.
Aceasta forma de abuz este dificil de constientizat atunci cand agresorul foloseste umorul. Critica si invinovatirea constanta poate fi inclusa in categoria abuzului verbal, insa poate fi intalnita singura fara a se asocia cu alte forme de abuz verbal, uneori caracterizeaza o relatie de cuplu.
• Asteptarile exagerate
Asteptari abuzive reprezinta pretentii, cerinte exagerate, cum sunt: dorinta unuia dintre partenerii de cuplu ca celalalt sa faca totul pentru a-i satisface nevoile, sa isi petreaca tot timpul cu el sau sa-i acorde toata atentia sa.
Un partener care are asteptari exagerate nu poate fi multumit niciodata, deoarece acesta considera intotdeauna ca partenerul sau ar fi putut face mai mult. Astfel partenerul abuzat devine victima criticilor agresorului deoarece nu ii realizeaza asteptarile.
• Santajul emotional
Santajul emotional este una dintre cele mai puternice forme de manipulare. Se produce atunci cand unul dintre parteneri, constient sau inconstient, il determina pe celalalt partener sa faca ceea ce vrea el, iar in acest scop se foloseste de teama, vina sau compasiunea acestuia.
Un partener foloseste santajul emotional atunci cand:
– ii cere celuilalt sa aleaga intre el si ceva ce isi doreste
– incearca sa il faca pe celalalt partener sa se simta egoist si rau, daca face ceva ceea ce lui nu ii place
– ii cere celuilalt partener sa renunte la ceva sau la cineva, ca o dovada de iubire fata de el
– isi ameninta partenerul ca il va parasi daca nu isi schimba comportamentul
– ii interzice partenerului accesul la bani daca nu face ceea ce ii cere
– isi ignora partenerul de fiecare data cand este suparat pe el
– se foloseste de teama celuilalt partener pentru a-l tine sub control
Amenintarile santajului emotional nu sunt mereu evidente, ele pot fi mascate de umor, aparente incercari de protejare a partenerului sau remarci subtile.
• Instabilitatea emotionala
Instabilitatea emotionala include schimbari foarte variate de dispozitie, iesiri emotionale spontane aparent fara nici un motiv si raspunsuri discordante, inconsecvente cum ar fi: reactii diferite in momente diferite la aceleasi comportament, spune ceva intr-o zi si invers in alta zi, se razgandeste frecvent (intr-un moment ii place ceva iar in altul uraste acel ceva). Acest comportament este daunator in special pentru partener deoarece percepe o nesiguranta continua., nu poate sa stie ce se asteapta de la el. Relatia cu o astfel de persoana este dificila si anxioasa, deoarece provoaca teama, tulburare, nesiguranta Partenerul trebuie sa fie in permanenta foarte vigilent asteptand o noua iesire sau schimbare de dispozitie din partea celuilalt partener. Acest tip de comportament este caracteristic consumatorilor de droguri si alcool, care pot avea schimbari bruste de personalitate, datorate substantelor. Acest comportament poate fi un indicator pentru diferite boli mintale sau tulburari de personalitate, care determina schimbari bruste de stare, iesiri emotionale (furie spontana, teama coplesitoare, atacuri de panica) si reactii neprevazute. Persoanele care sufera de stres post-traumatic pot prezenta un astfel de comportament
• Disfunctii permanente
Acest tip de abuz este determinat o persoana careia ii place sa creeze o stare permanenta de neliniste, clatinare, schimbare si dezacord. Persoanele care folosesc acest tip de abuz emotional poate fi “dependente de drama. Exista persoane carora crearea disfunctiilor si conflictelor le produce placere, in special celor care nu se pot centra pe propriile lor probleme si se axeaza pe ale celorlalti, celor care au o nevoie foarte mare de a se exprima prin ceea ce fac si a celor care au crescut intr-un mediu nesigur, fara dragoste si armonie.
• Distrugerea reputatiei
Aceasta forma de abuz, distrugerea reputatiei, implica:umilirea, critica constanta a cuiva, a face de ras o persoana in fata altor persoane, minciuni, barfe, opinii despre esecurile si greselile cuiva. Acest tip de abuz poate distruge reputatia personala si profesionala a unei persoane, pierderea prietenilor, serviciului si chiar a familiei.
• Hartuirea sexuala
O persoana poate sa fie hartuita sexual de oricine, chiar si de partenerul de cuplu. Hartuirea sexuala este definita ca fiind: orice avans sexual, comportament fizic sau verbal de natura sexuala neinvitat si neacceptat de persoana careia ii sunt adresate.
Abuzul sexual este incadrat de catre specialisti in 5 categorii:
1. Manipularea victimei pentru a-si schimba comportamentul in directia dorita de agresor
2. Crearea si mentinerea starii de confuzie
3. Atacurile verbale
4. Tacerea si retragerea
5. Lipsa conexiunii emotionale
4. Ce poti face daca esti abuzat/a emotional?
• daca esti nesigur/a pe tine si te simti abuzat/a apeleaza la persoanele de incredere din jurul tau care iti pot oferi suportul psihic de care ai nevoie;
• aminteste-ti ca atat timp cat te simti dependent/a de agresor poti indeparta in mod inconstient persoanele care incearca sa se apropie de tine si sa te ajute;
• nu uita ca orice persoana are dreptul la o viata libera, neabuzata;
• incepi sa te incurajezi singur/a, spune-ti mesaje pozitive precum: “Sunt o persoana buna si merit sa fiu tratata ca atare.”
• implica-te in activitati simple care sa-ti faca placere si care sa-ti ridice moralul;
• intreaba-te ce i-ai spune unui prieten apropiat care se confrunta cu o situatie similara;
• daca esti dependent/a financiar de venitul unei alte persoane, incearca sa-ti gasesti ceva de lucru; vei dori probabil sa-ti pui deoparte o anumita suma in cazul in care situatia se agraveaza;
• ai grija ca intotdeauna sa ai anumite numere de telefon si o suma de bani pusa deoparte pentru cazurile in care survin plecari subite.
5. In ce masura sunt femeile mai predispuse la asa ceva decat barbatii?
Nu sunt studii care să ateste care dintre cele două sexe tind să se folosească mai mult de abuzul emoţional, însă se pare că fetele/femeile tind să folosească mai mult abuzul emoţional pentru a obţine control sau putere, în timp ce băieţii/bărbaţii tind să utilizeze intimidarea fizică, agresiunea şi violenţa.
6. Cat de frecvent apare abuzul emotional?
In ziua de azi, o parere din ce in ce mai extinsa este ca femeile pot fi la fel de abuzive intr-o relatie precum barbatii. Probabil ca aceasta afirmatie a starnit multe indignari. Adica, cand societatea abia a inceput sa ia la cunostinta si sa se implice impotriva abuzului barbatilor, acum venim si spunem ca si femeile sunt la fel de abuzive? Bun, nu ca nu ar exista si acest tip de femei, dar numarul acestora este incomparabil mai redus fata de numarul cazurilor de abuz alsexului masculin la nivelul intregii planete.
7. Cum iti dai seama daca ai nevoie de ajutor?
Daca te afli intr-una din circumstantele de mai jos nu mai sta mult de ganduri!
• te indoiesti de propriile-ti rationamente;
• iti este atat de frica de partenerul/a tau incat ajungi sa-ti exprimi ideile si parerile din ce in ce mai putin;
• incepi sa ai sentimente de teama si fata de alti oameni; apare tendinta de a iesi tot mai putin din casa, mai ales pentru a interactiona cu alte persoane;
• inainte de a deschide un subiect, stai indelung si iti studiezi partenerul/a pentru a-ti da seama in ce dispozitie se afla;
• ii ceri permisiunea partenerului/ei pentru a cheltui bani, pentru a te duce la serviciu si pentru a socializa cu prietenii tai;
• ti-ai pierdut increderea in abilitatile tale, te simti din ce in ce mai deprimat/a, ai sentimentul ca esti lipsit/a de putere si ca te afli intr-o situatie lipsita de solutie;
• descoperi ca abuzul se rasfrange si asupra copilului; de exemplu acesta devine excesiv de agresiv, are cosmaruri si ii lipsesc rezultatele bune la scoala.
Victimele abuzului emotional au nevoie de consiliere si de ajutor pentru a depasi momentele critice. Terapiile individuale sau de grup pot fi de mare ajutor, deoarece prin intermediul lor aveti acces la o noua viziune asupra relatiei de cuplu recapatand respectul fata de tine insuti si recastigandu-ti respectul fata de ceilalti.
Treci printr-un moment dificil? Ai dificultati de comunicare, relationare, adaptare? Nu (mai) poti gestiona eficient propriile emotii? Nu (mai) reusesti sa gasesti solutii pentru problemele tale?
Spune-mi ce te framanta si vom gasi metoda potrivita tie pentru a te ajuta si a te vindeca.
Viata este frumoasa si merita traita!
Fa-ti o programare la numarul de tel: 0730/58.74.58 sau la adresa de e-mail: alina@alinablagoi.ro.
Te astept cu drag!
Va multumesc,