Alcoolul produce schimbari dramatice in corp si creier: „Sunt afectate memoria, judecata, emotia si viziunea“
Cu buna stiinta, oamenii isi otravesc corpul, provocand desensibilizarea simturilor si incetinirea functiilor cognitive superioare. Cercetatorii explica modul in care actioneaza alcoolul si ce schimbari provoaca la nivelul organismului.
In timp ce consumul exagerat de alcool a fost legat de probleme de sanatate, unele studii subliniaza ca o cantitate moderata poate aduce potentiale beneficii. Cercetatorii spun ca aceste plusuri nu sunt certe, dar este posibil ca un consum moderat sa reduca riscul de boli de inima, diabet si accident vascular cerebral ischemic. Indiferent de pareri, un lucru este cert: consumul excesiv de alcool duce la intoxicatia corpului.
Oamenii care consuma alcool se simt si actioneaza in mod diferit:
Incetineste sistemul de reactie
Odata ce alcoolul este absorbit in fluxul sanguin, calatoreste prin corp si intrerupe functiile normale, provocand o serie de reactii. Cand vine vorba de creier, alcoolul are capacitatea de a schimba gandirea, modul in care individul se comporta si reactioneaza. Unul dintre motivele principale ale aparitiei acestor modificari se datoreaza efectului de incetinire pe care alcoolul il are asupra neurotransmitatorilor din creier, scrie iflscience.com.
Lucrurile devin neclare
Cand mesajele nu se deplaseaza cu aceeasi viteza intre neuroni, organismul nu proceseaza informatia intr-un ritm normal. Astfel, sunt afectate memoria, judecata, emotia si viziunea. De aceea, este ceva obisnuit uitatul anumitor lucruri atunci cand ati consumat prea mult alcool, iar starea de spirit se schimba atat de repede.
Pierderea echilibrului
Situat in partea din spate a capului, cerebelul este responsabil pentru toate functiile motorii. Acesta este responsabil de reflexe, echilibru si coordonare. Din acest moriv, oamenii tind sa se poticneasca si isi pierd echilibrul atunci cand sunt in stare de ebrietate.
Veti avea pofta de mancare
Consumul de alcool creste productia de galanin, un tip de neurotransmitator raspunzator pentru pofta de alimente grase. Din moment ce alcoolul intrerupe functionarea corecta a creierului, este probabil sa cedezi tentatiei de a consuma alimente nesanatoase. Si odata ce mananci aceste alimente grase, se provoaca o reactie in lant, prin producerea unei mai mari cantitati de galanina. Acest lucru explica de ce un burger suculent pare intotdeauna o idee buna la sfarsitul noptii si de ce, a doua zi, un mic dejun gras este atat de tentant.
Pielea are de suferit
Daca observati ca pielea nu arata prea bine dimineata, puteti da vina pe alimentele grase sau pe alcool. Pielea devine extrem de uscata dupa consumul de alcool, deoarece interfereaza cu producerea unui hormon numit vasopresina. Potrivit Enciclopediei Britannica, acest hormon ajuta la echilibrarea nivelului de lichid. Avand in vedere ca productia de vasopresina incetineste atunci cand se consuma alcool, rinichii elibereaza apa, motivul pentru care simti mereu ca trebuie sa te duci la baie. In cele din urma, acest lucru duce la deshidratare si piele obosita.
Ficatul functioneaza ore suplimentare
Situat deasupra stomacului si chiar sub diafragma, ficatul este al doilea cel mai mare organ din corp si joaca un rol important in metabolism. Este de asemenea responsabil de rezolvarea problemelor cauzate de substantele nocive consumate si eliminarea lor din corp. In timpul acestui proces, organismul creeaza un compus chimic numit acetaldehida, pe care ficatul il transforma intr-un acid ce poate intra in fluxul sanguin. Astfel se produce senzatia de greata, varsaturi sau arsuri la stomac.
Va multumesc,