Am înșelat și vreau să îmi salvez căsnicia. Ce ar trebui să fac?

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Am înșelat și vreau să îmi salvez căsnicia. Ce ar trebui să fac?

Loading

În primul rând, te rog să știi că nu ești singur(ă). Există numeroase motive pentru care oamenii au aventuri, dar, și mai multe motive pentru care doresc să rămână în căsniciile lor.

Cuplurile care au descoperit infidelitatea și au ales să iubească în loc să urască raportează că au o căsnicie mult mai bună și sunt mai fericiți decât cuplurile care au decis să se despartă după descoperire.

Primul pas este să oprești infidelitatea. Acest lucru poate părea simplu sau dificil. Indiferent de ceea ce înseamnă pentru tine, o căsnicie puternică, sănătoasă și sigură nu este posibilă atunci când există infidelitate continuă. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a afla cum să faci acest lucru sau pentru a decide ce relație vrei să păstrezi, consultă-te cu un terapeut calificat. Noi te putem ajuta.

Următorul pas poate fi unul dintre cele mai dificile și anume trebuie să spui adevărul. Secretele pe care le păstrăm în relațiile noastre ne mențin la distanță de cei pe care îi iubim. Secretul infidelității, chiar dacă relația cu partenerul aventurii s-a încheiat, nu îți va permite niciodată să fii la fel de apropiat(ă) de soțul/soția ta pe cât ai putea fi.

Mulți parteneri care și-au înșelat soțul/soția au încercat să încheie aventura și să își repare căsnicia singuri. Aceasta este aproape o sarcină imposibilă pentru o singură persoană. Dezvăluirea unei aventuri poate aduce căsnicia în cele mai dificile momente prin care ai trecut vreodată. Multe cupluri caută consiliere matrimonială în acest punct dificil.

 

O altă greșeală comună în încercarea de a salva o căsnicie este să dezvălui doar o parte din aventură, strictul necesar sau o cantitate „sigură” de informații.

Cea mai bună acțiune pe care ai putea să o iei este să te asiguri că, atunci când dezvălui o aventură, ești complet sincer(ă) și dispus(ă) să dezvălui tot ce s-a întâmplat. Imaginează-ți o aventură ca pe o erupție cutanată foarte gravă: doare!

Este dureros, această rană oribilă este expusă întregii lumi. Partenerul infidel adesea crede că își protejează soțul/soția neoferind toate detaliile, dar ceea ce se întâmplă de cele mai multe ori este că soțul/soția înșelat(ă) află mai multe detalii, puțin câte puțin, și fiecare detaliu nou descoperit se simte ca o nouă aventură.

Un client mi-a descris odată sentimentul ca fiind similar cu acela de a avea un fragment de sticlă înrădăcinat adânc în piele, care, de fiecare dată când descoperea noi detalii despre infidelitate, se simțea ca și cum partenerul său ar fi apăsat și mișcat deliberat acel fragment, provocând o durere repetată și intensă. Cu fiecare nouă informație care ieșea la iveală, era ca și cum rana sângera din nou, anulând orice progres în construirea încrederii și redeschizând complet rănile emoționale. 

O altă sarcină dificilă pentru un soț infidel este să accepte responsabilitatea. Acest lucru poate fi greu din multe motive, inclusiv confruntarea cu orice vinovăție pe care o poți simți și observarea efectelor acțiunilor tale. La suprafață, soțul infidel poate spune: „ei bine, am avut o aventură doar pentru că soțul/soția mea nu mă iubea sau pentru că eram sătul(ă) de a fi respins(ă) sau din cauza [orice număr de motive sau scuze].”

În ultimă instanță, a fost alegerea soțului infidel să aibă o aventură. Această alegere îți aparține doar ție. Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să suferi și să porți povara pentru totdeauna. Dacă decizi să rămâi în căsnicie, suportul și iubirea pot veni în cele din urmă din partea soțului/soției înșelate. Acest suport poate veni și de la un profesionist calificat. Nu trebuie să treci prin asta singur(ă).

Soțul/soția înșelat(ă) va trece printr-o multitudine de emoții. Vor fi zile când vor ști că te iubesc și își doresc să funcționeze căsnicia. Vor fi și zile în care te vor urî, vor fi dezgustați de tine și nu vor putea crede că încă te susțin în această situație.

Pe parcursul tuturor acestor momente, va trebui să fii răbdător(are) cu ei, având grijă în același timp și de tine. Va trebui să le permiți spațiul de care au nevoie pentru a procesa tot ceea ce se întâmplă. Vor avea nevoie ca tu să nu te aperi în legătură cu acțiunile tale sau să le dai vina pe ei. Acest lucru este cu adevărat dificil.

Incredibil de dificil! IMPOSIBIL DE DIFICIL! Este în regulă să iei o pauză în timpul unei discuții încinse în care unul sau ambii sunteți copleșiți. Este bine să aștepți până când o parte din emoții s-au mai liniștit și vă aflați într-un moment în care amândoi puteți spune lucrurile pe care trebuie să le spuneți fără a spune lucruri de care veți regreta.

Este probabil ca soțul/soția ta să nu aibă încredere în tine în niciun fel. Prin urmare, este important să fii răbdător(are) în timp ce se vindecă și să-ți faci partea ta pentru a reconstrui încrederea. Încrederea nu este ceva ce partenerul tău poate pur și simplu să ofere; este ceva ce trebuie să câștigi. În funcție de mai mulți factori, poate dura până la câțiva ani pentru ca o aventură să se vindece.

Din nou, acest lucru nu se întâmplă pur și simplu, se întâmplă datorită modului în care amândoi lucrați la asta. Și merită să investești timp și energie pentru a ajuta la vindecarea rănilor aventurii în modul în care este necesar, pentru ca o căsnicie să progreseze pe un teren solid.

 

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Aina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×