Animalele de companie reduc stresul si anxietatea

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Animalele de companie reduc stresul si anxietatea

Loading

11111111111111111111111111111111111111111

Studiile au aratat ca proprietarii de animale de companie, in medie, fac mai multe exercitii fizice si acest lucru ajuta la reducerea stresului si a depresiei.

Animalele de companie reduc stresul si anxietatea

Daca ai un caine sau o pisica, probabil ca nu ai nevoie de studii stiintifice care sa iti spuna ceea ce stii deja: animalul tau de companie te face sa te simti mai bine. Pare ca stie ce simti si iti ofera iubire neconditionata de fiecare data.

Te face sa razi, uneori te poate face si sa plangi, iar toate aceste sentimente – dragoste, empatie, suport, te ajuta sa te ridici atunci cand ai zile in care te simti fara energie si te fac sa te simti mai putin stresat. Animalele de companie sunt cu adevarat ,,prietenii omului”. Un animal de companie contribuie, de obicei, la fericirea familiei. Iesirile cu cainele la plimbare, observarea activitatii haioase a unei pisici ne fac sa ne bucuram de momente in care nu doar oferim, ci si primim afectiune. Si ne pot ajuta, potrivit specialistilor, sa trecem peste momentele in care suferim de depresie, anxietate si stres.

Scad tensiunea arteriala si cresc sanatatea inimii

Sa ai un animal de companie aproape de tine, sau chiar numai sa te gandesti la un animal de companie, are ca efect scaderea stresului. Acerst lucru a fost demonstrat si de studii, care au aratat ca cei care aveau animale de companie in apropiere sau se gandeau la animale de companie au inregistrat o presiune arteriala semnificativ mai mica fata de cei care nu aveau niciun animal de companie si nici nu se gandeau la el. 

Te ajuta sa iti reduci depresia, anxietatea si stresul

Daca depresia te face sa te simti singur, animalele de companie pot inlatura asta. Un animal de companie iti poate aminti ca nu esti singur. Iar motivele sunt cele de mai jos.

Te inspira sa faci mai des exercitii fizice

Studiile au aratat ca proprietarii de animale de companie, in medie, fac mai multe exercitii fizice si acest lucru ajuta la reducerea stresului si a depresiei. Este mai ales valabil daca ai un caine pentru ca in fiecare zi il plimbi si te joci cu el afara. Dar si daca ai pisica ai parte de exercitii suplimentare jucandu-te zilnic cu ea.

Te fac sa te simti mai putin singur 

Intrucat oamenii sunt fiinte sociale, singuratatea este o sursa comuna de stres. Animalele de companie ofera companie, care nu numai ca scade sentimentul de singuratate, dar, de asemenea incurajeaza interactiuni mai prietenoase cu alte persoane, reducand si mai mult stresul. Cand iti plimbi cainele, s-ar putea sa te simtiti inclinat sa vorbesti cu oameni care iti sunt complet straini. Iar conexiunea sociala este un antidot al depresiei.

Te ajuta sa traiesti prezentul

Atunci cand ai un animal de companie vei vedea ca ti se va reduce tendinta de a te concentra pe greselile din trecut sau sa iti faci asa de multe griji pentru problemele viitoare.
Ceva simplu, ca un joc in care cainele tau alearga dupa un bat pe care tu il arunci, te poate tine legat in momentul prezent, reducand astfel stresul asociat legat de trecut si viitor.

Indeplinesc nevoia noastra de atingere si ofera o stare de calm

Psihologii subliniaza importanta atingerii pentru sanatatea noastra psihologica.  Este demonstrat stiintific ca atingerea ajuta la cresterea nivelului de oxitocina si reduce cortizolul, hormonul legat de stres.  Studii recente arata ca atingerea fizica scade violenta, creste increderea, intareste sistemul imunitar si reduce stresul. Toti proprietarii de animale de companie obtin aceste beneficii ale atingerii, dar ele sunt deosebit de importante pentru cei care traiesc singuri.

Cresc sentimentul de incredere in sine

Doua studii relevante din 2012, au examinat impactul pe care animalele de companie il au asupra emotiilor umane. Participantii au fost impartiti in trei grupuri. Un grup a avut un animal de companie in apropiere, al doilea a fost rugat sa se gandeasca la un animal de companie, iar pentru al treilea, animale de companie nu au fost deloc implicate. Li s-a spus apoi sa enumere obiectivele si cat de increzatori au fost in atingerea lor. Primele doua grupuri au venit cu o lista mai lunga de obiective si au fost semnificativ mai siguri ca le pot atinge.

Ne fac sa radem

Daca ai un caine sau o pisica, este posibil sa petreci mult timp razand si asta este bine pentru sanatatea ta, iti reduce tensiunea si te binedispune.

Animalul tau de companie, indiferent ca este caine sau pisica (sau pasare, iguana sau iepure), iti ofera multe in fiecare zi. Beneficiile pentru sanatate, cum ar fi reducerea stresului, sunt suficiente pentru ca si tu sa iti doresti ce e mai bun pentru el.

Sursa:https://doc.ro/lifestyle/animalele-de-companie-reduc-stresul-si-anxietatea?fbclid=IwAR2wSsXngApWSTICs_tb5tczDVGcC0JLCACV54O-RwRniY9iUb4ALfG8HuE

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

 

Abonează-te pentru a primi informații

despre articolele viitoare

Te-ai abonat cu succes.

S-a produs o eroare. Încearcă din nou.

Nu îți vom împărtăși NICIODATĂ adresa, totul rămâne între noi.