Anorexia si bulimia – care sunt semnele si ce putem face

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Anorexia si bulimia – care sunt semnele si ce putem face

Loading

Tulburarile de alimentatie sunt afectiuni caracterizate de comportament obsesiv legat de mancare si de ingrijorare excesiva cu privire la aspectul propriului corp. Aceste tulburari afecteaza atat aspectul fizic, cat si functiile neurobiologice ale creierului.

Nivelul problemelor de vitamine si minerale poate duce la dezechilibre electrolitice, ceea ce poate rezulta in incetinirea functiilor creierului si probleme cardiace, anemie, caderea parului, gastrice si alte simptome fizice. Bolile de alimentatie au cea mai mare rata de mortalitate dintre toate bolile mintale.

Prin urmare, este intelegibil de ce se preocupa cu privire la tulburarile de alimentatie a crescut. In acest articol, vom explora doua cele mai raspandite tulburari de alimentatie, anorexia si bulimia, deoarece acestea au cea mai mare rata de mortalitate in randul tuturor tulburarilor psihice.

Dar cum putem recunoaste cand oamenii din jurul nostru se confrunta cu astfel de probleme? Sunt aceste tulburari vizibile cu ochiul liber? Exista modalitati de prevenire a acestor boli? Putem ajuta persoanele care se confrunta cu anorexia si bulimia?

Anorexia si bulimia sunt doua dintre cele mai cunoscute tulburari de alimentatie si pot afecta atat femeile, cat si barbatii, indiferent de varsta.

Anorexia nervoasa

Persoanele care sufera de anorexie se confrunta cu o frica obsesiva de a castiga in greutate si refuza sa mentina greutatea sanatoasa. Aceste persoane doresc sa-si imbunatateasca obsesiv imaginea corporala, pierzand in greutate intr-un timp nerealist si sunt mereu nemultumite de felul in care se arata. Ele sunt, de asemenea, obsedate permanent de mancare si de numarul de calorii consumate, ceea ce afecteaza negativ viata sociala, relatiile cu familia si alte aspecte importante ale vietii.

Bulimie nervoasa

Persoanele care sufera de bulimie consuma cantitati mari de hrana intr-un interval scurt de timp si pierd controlul asupra consumului alimentar. Dupa astfel de episod, ele se simt anxioase si regreta cantitatea de hrana consumata. Pentru a elimina caloriile in plus, pot folosi strategii nesanatoase, cum ar fi folosit laxativelor, inducerea fortata a vomei sau exercitiile fizice excesive. Acest comportament alimentar se desfasoara de obicei in secret, trecand frecvent neobservat de catre cei din jur. Persoanele care se confrunta cu bulimie au o lipsa de control mult mai pronuntata decat cele cu anorexie si de multe ori se simt rusinate de aceasta boala.

Cum putem recunoaste o tulburare de alimentatie?

Schimbarea greutatii corporale

Uneori, greutatea nu trebuie sa scada semnificativ pentru ca o persoana sa aiba o tulburare de alimentatie. Unele persoane cu astfel de tulburari nu pierd in greutate sau fluctueaza constant in greutate.

Preocuparea obsesiva cu aspectul corporal

Daca observam ca o persoana face frecvent comentarii negative despre propria imagine corporala, este obsedata de detalii sau insista ca trebuie sa slabeasca, acestea pot fi semnale de avertizare. De asemenea, putem observa ca persoana poarta adesea haine largi pentru a-si ascunde corpul.

Calcularea obsesiva a caloriilor

Persoanele cu tulburari de alimentare au tendinta de a calcula cantitatea de calorii din fiecare masa.

Exercitii fizice obsesive

Daca observam ca o persoana petrece ore intregi facand exercitii fizice, numarand caloriile ass si nu accepta sa fie deranjata in rutina sa, acestea pot fi semnale de alarma.

Schimbari de dispozitie

Persoanele cu tulburari de alimentatie pot dezvolta depresie, anxietate, pot pierde interesul pentru activitatile sociale pe care obisnuiau sa faci cu placere, pot deveni iritabile si retrase.

Utilizarea laxativelor, a pastilelor sau provocarea fortata a vomei

Folosirea acestor metode este un alt semn alarmant in cazul tulburarilor de alimentatie.

Este important sa fim atenti la aceste semne si sa recunoastem comportamentele ingrijoratoare. Trebuie sa ne amintim ca persoanele cu tulburari de alimentatie sunt adesea foarte pricepute in a-si ascunde simptomele, ceea ce face dificila observarea acestor semne.

Cum putem ajuta pe cineva care sufera de tulburari de alimentatie?

Abordarea acestui subiect poate fi dificila, persoane care sufera de tulburari de alimentatie pot nega existenta problemei si pot fi rezervate sau defensive. Atunci cand abordam acest subiect, este important sa o facem cu calm, sa exprimam ingrijorarea noastra intr-un mod neagresiv si sa discutam privat, deoarece este o problema personala si delicata.

Documentarea cu atentie asupra tulburarilor de alimentatie nu poate ajuta sa intelegem mai bine comportamentul si preocuparile persoanelor in cauza. Evitati sa faceti comentarii despre greutatea lor si nu insistati asupra cantitatii de mancare consumate. In schimb, concentrati-va strict asupra motivelor de ingrijorare si a modului in care acestea afecteaza sanatatea lor.

Oferiti asigurari constante si sprijin. Este important de inteles ca aceasta boala este greu de vindecat daca persoana afectata nu recunoaste problema si, de cele mai multe ori, necesita interventia unui specialist. Medicul poate evalua starea de sanatate, poate diagnostica complicatii sau afectiunile care pot aparea ca rezultat al tulburarilor de alimentare si poate ajuta persoana sa depaseasca aceste probleme, deoarece este specializat in acest domeniu.

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!