“Aparenta porneste din minte”

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

“Aparenta porneste din minte”

Loading

00000000000.13

Expresia „aparenta porneste din minte” poate fi tradusa si ca: „perceptia se schimba odata cu sufletul”.

Se spune ca aceasta expresie a provenit initial de la Guiguzi, un filosof si invatator din China antica, din Perioada Statelor Combatante (476-221 i.Hr.). Aceasta expresie idiomatica poate fi intalnit si in cartea intitulata “Eseu despre minte si aparenta”, scrisa de Xiyi Chen in vremea Dinastiei Song (960-1279 d.Hr.).

Povestirea de mai jos explica intelesul acestei expresii idiomatice.

Intr-o zi, Su Dongpo2 (1037-1101 d.Hr.), marele geniu din Dinastia Song, a venit la un templu impreuna cu calugarul Foyin pentru a sta in meditatie. In urma meditatiei, Fu s-a simtit foarte confortabil si relaxat. L-a intrebat pe calugar cum arata in timp ce meditase. Calugarul i-a raspuns: „Aratai ca o statuie de Buddha, foarte solemn!” Fu a devenit foarte multumit, auzind acestea.

Atunci, calugarul l-a intrebat la randul lui pe Su cum aratase in timpul meditatiei. Su, in gluma, i-a raspuns asa: „Aratai ca un morman de balegar!” Calugarul nu a spus nimic. Vazand ca nu s-a suparat la auzul acestor vorbe, Su a crezut ca a castigat in fata calugarului.

Su avea o surioara extrem de talentata, pe nume Su Xiaomei. Cand Su a venit acasa, i-a spus surioarei sale, cu multumire de sine, despre conversatia cu calugarul budist. Ea a stat un timp pe ganduri si i-a spus cu blandete lui Su: „Dragul meu frate, tu esti cel care a pierdut. Calugarul Foyin are inima unui Buddha, asa incat te-a vazut ca pe un Buddha. Tu l-ai privit cu o inima plina de balegar, asa incat tu numai balegar poti vedea.”

Auzind aceste cuvinte din partea surorii sale, Su s-a cufundat in ganduri. A inteles ca acel calugar se cultivase bine, asa incat si-a putut pastra bunatatea in suflet mereu, chiar si atunci cand a fost nedreptatit.

Aceasta poveste ne spune ca cineva poate vedea partea buna a lucrurilor si poate reactiona constructiv numai atunci cand are compasiune in suflet.

Expresia „Aparenta porneste din minte” este folosita pentru a descrie si a atrage atentia la faptul ca aparenta se poate schimba odata cu mintea persoanei.

Note:

  1. Guiguzi a trait in perioada 400-313 i.Hr. Numele sau real a fost Xu Wang. El a fondat Scoala Diplomatiei din cadrul celor O suta de Scoli de Gandire. Multi dintre studentii sai au ajuns faimosi. Unul dintre ei a fost Sun Bin, care a scris faimoasa carte a celor 36 de strategii.
  2. Sun Dongpo, cunoscut si sub numele Su Shi, a fost un scriitor, poet, artist, caligraf, farmacolog si om de stat in timpul Dinastiei Song, fiind totodata si unul dintre poetii de seama din aceasta dinastie.

Sursa: http://epochtimes-romania.com

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×