Armonia in cuplu

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Armonia in cuplu

Loading

Unul dintre primii pasi pentru a creste, a imbunatati, a cauta noi aranjamente pentru a castiga propiul loc in relatie – deci armonia in cuplu – este abilitatea de a observa si de a invata din experienta si din evenimentele de viata.
Trebuie sa existe disponibilitatea de a fi responabili pentru noi insine, pentru propia fericire, precum si disponibilitatea de asi schimba parerile ca sa recunoastem ca ideile pe care le avem nu sunt identitatea noastra!

Viata este schimbare: din acest motiv atasamentul la o anumita ideologie provoaca inflexibilitate si rigiditate. Este posibil, uneori, sa impunem un control asupra unei situatii, decat sa o lasam sa decurga cu naturalete ca sa urmeze cursul evenimentelor.

Ideile despre ceea ce este dragostea, cum ar trebui sa fie relatia de cuplu, partenerul sau cuplul ideal determina dezamagire si ne distanteaza de realitate.

Din pacate, toate acestea considerente ridica un paradox: cum poate fi ceva real si viu daca a fost creat de minte?

De obicei, mintea noastra genereaza idei fixe despre cum ar trebui sa fie partenerul ce ar trebui sa spuna sau sa faca pentru a ne face fericiti; in acest fel e posibil sa ne petrecem viata in cautarea partenerului optim, sau de al schimba continuu sau a face o comparatie intre iubirea noastra reala si cea ideala, care ar trebui sa stie totul despre noi si sa ne indeplineasca toate dorintele, deci ar trebui sa fie pe scurt, un fel de Superman sau Wonder Woman in timp ce, in realitate, este om, fragil, face greseli, are greutatile sale, ranile sale si strategiile de aparare, la fel ca noi.

Solutia e la indemana: putem accepta faptul ca pretentia de idealism, perfectionism si de idei cu privire la parteneri sunt nesanatoase pentru relatie si pentru fericirea noastra. Am putea accepta ca avem credinte gresite si ca a face greseli si erorori nu inseamna a fi slab!

Pentru a putea creste, este necesar sa-ti abandonezi candoarea inteleasa ca ingenuitate si sa pui in discutie credintele tale despre dragoste si relatie de cuplu fara dorinta de a avea dreptate cu orice pret.

Vom incerca toata viata sa gasim o anumita persoana si nu o sa ne dam seama cat de special si unic este partenerul care l-am ales si pe care-l iubim cu reciprocitate.

Pentru a putea spune persoanei iubite: “Te-am ales eu si te iubesc pentru ceea ce esti, deoarece esti special\a si potrivit\a pentru mine,” trebuie sa recunosti faptul ca stereotipul ideal este doar in mintea ta.

In acelasi timp, este necesar sa observi si sa inteleagi cat esti de atasat de ideea unei relatii perfecte si cat idealizezi imagini precum familia Mulino Bianco sau cuplul fericit intotdeauna.

De asemenea, sa pretinzi toata viata ca ai gasit iubirea ideala – sau sa suferi in incercarea de a o tine in viata – nu este constructiv: sa incerci sa transformi cu orice pret o iubire si o relatie care nu te face fericit intr-un sentiment etern, corespunde cu ideea pe care o ai despre uniunile stabile si atasamentul inteles ca angajament.
Daca totul a fost construit de catre mintea ta, este posibil sa ramai ancorat de idealismul relatiei, mai degraba, decat observarea si acceptarea realitatii.

In ambele cazuri nu ai observat realitatea asa cum este, deci e putin probabil ca vei fii constient si capabil de a lua o decizie, de exemplu, hotararea de a sustine relatia sau intreruperea acesteia.

Adevarul poti sa-l gasesti in cazul in care esti constient de fiinta ta, daca poti sa te vezi pe tine, pe partenerul tau si sa vezi faptele asa cum sunt, daca-ti poti auzi dorintele, nevoile, si sa-ti recunosti sentimentele fara a le denatura facandu-le diferite, in mai bine sau mai rau decat sunt in realitate.

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×